Tireofori (Thyreophora - "štitonoše" ili samo "oklopni dinosauri" - starogrčki: θυρεος = veliki, izduženi, pravokutni štit, poput vrata; φορεω = ja nosim) bili su podred u Ornithischia. Bili su oklopljeni biljožderi. Živjeli su od perioda rane jure do kraja perioda krede.

Tireofori
Mymoorapelta
Status zaštite

Status zaštite: Izumrli ({{{kada}}}) (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Reptilia
Nadred: Dinosauria
Red: Ornithischia
Podred: Thyreophora
Nopcsa, 1915.

Tireofore karakterizira prisustvo tjelesnog štita raspoređenog u uzdužne redove po tijelu. Primitivni oblici imali su jednostavne, niske, grebenaste ploče ili osteoderme, dok su napredniji oblici imali složenije strukture uključujući i bodlje i ploče. Većina tireofora imala je malen mozak u odnosu na tijelo.

U tireofore spadaju poznati podredovi kao što su Ankylosauria i Stegosauria, kao i manje poznate grupe. U Ankylosauria dvije glavne grupe su Ankilosauridi i Nodosauridi. U obije grupe prednji su udovi mnogo kraći nego zadnji, a to je bilo veoma izraženo kod stegosaura. Kladus je definiran kao grupa koja sadrži sve vrste srodnije Ankylosaurusu nego Triceratopsu. Tireofora je sestrinska grupa Cerapoda unutar Genasauria.

Ankilosauridi su poznati po velikoj toljazi na kraju repa koja se sastojala od proširenih kralježaka koji su se spojili u jednu masu. Bili su teško građeni i teško oklopljeni koštanim štitom od glave do repa, pa čak i na očnim kapcima. Bodlje i ispupčenja, često od keratina, također su sačinjavale štit. Glava je bila ravna, zdepasta, sa kratkim vratom ili bez njega, oblika lopate i karakterizirale su je dvije bodlje sa obje strane glave, otprilike na mjestu ušiju i obraza. Euoplocephalus tutus ja najpoznatiji ankilosaurid.

Nodosauridi, druga porodica u Ankylosauria, možda uključuje i pretke ankilosaurida. Živjeli su od perioda srednje jure (prije oko 170 milijuna godina) do perioda kasne krede (65 milijuna godina) i, iako su bili oklopljeni kao ankilosauridi, oni nisu imali toljagu na kraju repa. Umjesto toga imali su koštane kvrge i bodlje koje su pokrivale ostatak tijela do repa i koje su se kod nekih povećavale u oštre bodlje. Dva primjera nodosaura su Sauropelta i Edmontonia, a ovaj zadnji poznat je po velikim bodljama na ramenima koje su bile okrenute prema naprijed.

Podred Stegosauria sastoji se od Stegosauridae i Huayangosauridae. Ovi dinosauri živjeli su od perioda srednje do perioda kasne jure, ali neki fosili potiču i iz rane krede. Stegosauri su imali veoma malene glave sa jednostavnim zubima u obliku lišća. Imali su redove ploča i/ili bodlji na leđima i izdužene repne kralješke. Smatra se da su te ploče služile za reguliranje tjelesne temperature i/ili za privlačenje partnera i zastrašivanje rivala. Najpoznatiji stegosauri su Stegosaurus i Kentrosaurus.

Taksonomija uredi

 
Rekonstrukcija Stegosaurusa

"Tyreophorus" uredi

"Tyreophorus" je neformalni naziv roda koji se ponekada vidi na popisima dinosaura. To je vjerojatno pisarska greška; von Huene je namjeravao da priključi osrednje ostatke u Thyreophora incertae sedis, ali u jednom trenutku u objavljivanju, tekst je bio izmijenjen tako da izgleda kao da je pravio novo ime roda "Tyreophorus" (kako je objasnio George Olshevsky 1999. u pismu za Dinosaur Mailing List). Naziv nije opisan i inače se ne koristi.

Izvori uredi