Timava ili Reka (tal.: Timavo, Recca, slov.: Timava ili Timav/Reka, furlanski: Timâf, njem.: Recca Fluss ) je najduža rijeka na Krasu (i u julijskoj regiji) duga 89 km s podzemnim tokom, izvire ispod Snežnika (Monte Nevoso) u hrvatskom Krasu. ponornica kod Škocjanske jame i nakon 39 km izlazi na istoku Sjeverne Italije u regiji Furlanija-Julijska krajina i u dužini od 2 km uvire u Tršćanski zaljev.

Timava
Lokacija
Države Hrvatska
 Slovenija
 Italija
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Turkove škulje  Hrvatska
San Giovanni di Duino (Štivan) Duino-Aurisina,  Italija
720 m
Ušće
  – aps. visina
Ribiško naselje (Duino-Aurisina) u Jadransko more
0 m
Dužina2 / 89 km
Hidrologija
Protok
  – srednji

m³/s
Ulijeva se uJadransko more

Geografske karakteristike uredi

 
Timava kod izvora u San Giovanni di Duino (Štivan)
 
Tok Reke-Timave

Rijeka ima 2 imena, izvire pod imenom Reka kod Turkovih škulja na južnoj strani Snežnika u hrvatskom dijelu Krasa, zatim teče u pravcu zapada kroz slovenski Kras 54 km i zatim ponire u Mohorčičevu jamu kod Škocjanske jame. Podzemnim kanalom teče 39 km do naselja San Giovanni di Duino (Štivan) u općini Duino-Aurisina kod Trsta gdje ponovno izlazi na površinu, a zatim nakon svega 2 km toka utječe u Tršćanski zaljev kod Ribiškog naselja između Monfalcona i Duina.

Timava je tipična kraška rijeka ponornica, prije se mislilo da je ona samo nastavak Reke najveće slovenske ponornice, ali je preciznim hidrografskim istraživanjima u 20. vijeku ustanovljeno da ona dobija 1/3 voda od Timav Reke, a 2/3 od rijeka Vipave i Soče i oborinskih podzemnih voda visoravni Tršćanskog Krasa.

 
Izlaz ponornice kod mjesta San Giovanni di Duino

Timava u historiji uredi

O Timavi su pisali već antički pisci Livije, Strabon i Vergilije koji je naveo da Timava ima devet izvora. [1] Kod izvora se nalazilo rimsko naselje Fons Timavi. Za vrijeme austrugarske tok rijeke Timave bio je granica između Austrijskog primorja i Kranjske [2]

Literatura uredi

  • Timava : skrivnostna reka, Massimo Gasparini; občina Devin Nabrežina, 2005 (sl)
  • Timavo : esplorazioni e studi, Trst, Societa alpina delle Giulie, 1999 (it)
  • Reka - Timav. Podobe, zgodovina in ekologija kraške reke, Ljubljana, Mladinska knjiga, 1990 (sl)

Izvori uredi

  1. Vergilije: Eneida 1.244-6
  2. „Il Timavo (Recca Fluss) presso Famie – Catasto austriaco franceschino”. Arhivirano iz originala na datum 2012-07-31. Pristupljeno 2011-03-15. 

Vanjske poveznice uredi

45°47′38″N 13°34′48″E / 45.794°N 13.58°E / 45.794; 13.58