Timarh (? - 160. pne.) je bio seleukidski vojskovođa koji je nakratko kao uzurpator preuzeo vlast nad Seleukidskim Carstvom. Bio je rodom iz grada Mileta u Maloj Aziji, a u mladosti se sprijateljio s princom Antiohom. Kada je Antioh godine 175. pne. nakon ubistva svog brata Seleuka IV preuzeo prijestolje, Timarha je imenovao guvernerom Medije, a njegovog brata Heraklida svojim ministrom financija. Timarh je kao guverner veliki dio svoje energije uložio nastojeći svoju satrapiju obraniti od prijetnje koju je predstavljala susjedna satrapija Partija, čiji su arsakidski vladari, osjetivši slabost centralne vlasti, počeli razmišljati o nezavisnosti i obnovi nekadašnje perzijske države.

Godine 163. pne. Antioh je poginuo na vojnom pohodu u Perziji. Timarh je odmah došao u sukob s njegovim vojskovođom Lizijom, koji se proglasio skrbnikom Antiohovog malodobnog sina i novoproglašenog kralja Antioha V. Godine 162. pne. je, pak, Liziju a i malog kralja ubio Demetrije, najstariji sin Antioha Velikog, koji je prije toga bio pušten iz rimskog zarobljeništva. Timarh je to odbio priznati, proglasivši se kraljem. Njegove su trupe iz Medije prodrle u Babiloniju. Timarh je tamo priznat za kralja, ali je, prema antičkim navodima, vladao s velikom okrutnošću. Godine 160. pne. su Babiloniju napale Demetrijeve trupe, te je Timarh poražen i ubijen. S njegovom je smrću nestala ne samo njegova kratkotrajna država, nego je konačno prestala i helenistička vlast nad Iranom.

Timarha je godine 150. pne. osvetio brat Heraklid, nagovorivši Rimljane da podrže Aleksandra Balasa, dječaka za koga se tvrdilo da je sin Antioha IV Epifana. Uz njihovu pomoć je Demetrije svrgnut i ubijen.

Izvori uredi

Prethodi:
Antioh IV
Seleukidski kralj (uzurpator)
163–160. pne.
Slijedi:
Demetrije I