Ovo je glavno značenje pojma Tillamook. Za druga značenja, v. Tillamook (razvrstavanje).

Tillamook (Starije varijante su Killamuck, Calamox, Gillamooks, Killamook) /='land of many waters,'/ pleme ili grupa plemena Salishan Indijanaca sa sjeverne oregonske obale (vidi) između rijeka Nehalem i Salmon, u koju pripadaju Tillamook vlastiti sa Tillamook Baya, Nehalem sa rijeke Nehalem, Nestucca sa rijeke Nestucca, Salmon River ili Neschesne sa Salmon Rivera i možda Siletz sa rijeke Siletz. Ime Tillamok činučki je naziv u značenje "people of Nehalem", a ostali nazivi za njih bili su 'Higgahaldahu' kod Nestucca, 'Kyaukw' kod Indijanaca Alsea i Si ni'-te-li, Mishikhwutmetunne naziv za njih i Alsee u značenju 'flatheads' ili 'pljosnatoglavi' .

I like trains.

Jezik uredi

Jezik tillamook pripada porodici Salishan. Posljednji govornik umro je 1970. [1], pa se danas služe engleskim.

Populacija uredi

Prema Lewisu i Clarku (1805) bilo ih je 2,200, no već 1845. broj im je sveden na 400 (Wilkes Exploring Expedition) i popisom iz 1912. svega 26. Potomaka danas imaju na rezervatu Siletz.

Kultura uredi

Kultura Tillamooka pripada Sjeverozapadnoj obali. Kuće Tillamooka su drvene (vidi[mrtav link]) a obitelji proširene, 20 do 30 osoba. Ribolov (napose losos) osnovni su oblik privređivanja.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi