Thuggee ili tuggee (hindi: nepalski ठग्गी ṭhagī; urdu: ٹھگ; sanskrit: sthaga; sindhi: ٺوڳي، ٺڳ; kannada: ಠಕ್ಕ thakka) je izraz koji se koristio za pripadnike organiziranih razbojničkih bandi koje su djelovale na području indijskog potkontinneta tokom najvećeg dijela 2. milenijuma, i čija je specijalnost bilo mučko ubijanje žrtava davljenjem, nakon što bi prethodno stekli njihovo povjerenje.

Thuggee
Datum osnivanja nepoznato (prije 1356)
Lokacija Centralna Indija
Teritorija Južna Azija
Period aktivnosti ? - 1830-e
Etnički sastav Indijci (pretežno hindusi, uz manji broj muslimana i sikha)
Kriminalne aktivnosti razbojništvo
ubistvo iz koristoljublja

Prvi zapisi o djelovanju thugeeja potiču iz 1356. godine, ali se vjeruje da su slične organizacije postojale barem nekoliko vijekova prije. Dotada se već isprofilirao njihov modus operandi koji se pretežno sastojao u infiltraciji u trgovačke karavane kojima bi se pridruživali pod krinkom vlastite trgovačke djelatnosti; žrtve bi potom na unaprijed pripremljenim i odabranim mjestima iznenada ubijali, najčešće koristeći u tu svrhu garote ili posebno pripremljene maramice sakrivene u turbanima, te preuzimali plijen i potajno sahranjivali žrtve. Thugeeji su velikim dijelom bili oformljeni kao tajno kriminalno društvo, čijim se pripadnikom moglo postati jedino kroz rodbinske veze, uz izuzetak pojedinaca koji bi thugeeje impresionirali svojim vještinama. Pripadnost thugeeja je u pojedinim slučajevima imalo i religijsku komponentu, pa su tako thugeeji obično bili hindusi koji su svoje aktivnosti djelomično opravdavali ili povezivali kroz žrtvovanje ljudi u okviru kulta boginje Kali; sa druge strane, manji broj thugeeja su činili i muslimani i sikhi. Postoje različite procjene o ukupnom broju žrtava thugeeja, koji se kreću od 50.000 pa do preko 2 miliona, što bi thugeeje činilo najsrmtonosnijom kriminalnom organizacijom u historiji svijeta.

Iako su različiti indijski vladari povremeno pokušavali suzbiti aktivnost thugeeja, to je na uspjelo tek Britanskoj istočnoindijskoj kompaniji pod vodstvom reformatorski nastrojenog generalnog guvernera Williama Bentincka, pri čemu se iskoristilo to da su se veliki dijelovi Indije tada prvi put našli pod jedinstvenom vlašću, odnosno modernom upravom koja je postala svjesna problema. Zadatak je sredinom 1830-ih povjeren administratoru Williamu Henryju Sleemanu koji je protiv thugeeja koristio moderne kriminalističke metode, ali i široku mrežu doušnika i svjedoka pokajnika. Pod njegovim vodstvom je kampanja uspjela iskorijeniti thugeeje; iako je tokom kasnijih decenija bilo navoda o pokušajima da se obnovi njihova aktivnost, do kraja 19. vijeka je nestanak karavana i uvođenje modernih prometnih sredstava kao što je željeznica uklonio i tehničke uvjete za njihovu aktivnost.

U popularnoj kulturi uredi

Thugee su kao misteriozni i opasni kult ostavili snažan trag na kulturu viktorijanske Britanije, a preko i nje na kulturu zapadnog svijeta. To se možda najviše može vidjeti po tome što je riječ thug u engleskom počela označavati nasilnika.

Moderni thugeeji se pojavljuju kao element zapleta u znamenitom američkom pustolovnom filmu Indiana Jones and the Temple of Doom iz 1984. godine. Sama kampanja iskorjenjivanja thugeeja je 1988. prikazana u britanskom filmu Deceivers gdje je glavni lik tumačio Pierce Brosnan.

Vidi još uredi

Vanjske veze uredi