This Side of Paradise

Za ostala značenja, vidi This Side of Paradise (razvrstavanje).

This Side of Paradise (sh. Ova strana raja) je debitanstki roman američkog književnika F. Scotta Fitzgeralda objavljen 1920. godine. Velikim dijelom je inspiriran autorvim životom te se ponekad tumači kao roman sa ključem, a njegov protagonist Amory Blaine, student Princetona porijeklom sa Srednjeg Zapada kao autorov alter ego. Radnja prikazuje Blaineove pokušaje da se tokom studija etablira kao književnik, ali i njegove uglavnom neuspjele ljubavne afere.

This Side of Paradise
omot prvog izdanja
Autor(i)F. Scott Fitzgerald
Dizajn koricaW. E. Hill
Država Sjedinjene Države
Jezikengleski
Žanr(ovi)roman
IzdavačScribner
Datum izdanja26. mart 1920
Vrsta medijaštampa (tvrdi i meki uvez)
Stranica305 (prvo izdanje)
ISBN9781593082437

Fitzgerald je roman u ljeto 1919. godine napisao nedugo nakon prekida veze sa Zeldom Sayre i veliki dio motiva mu je bilo nastojanje da se etablira kao pisac i tako osigura kakvu-takvu financijsku budućnost sa kojom bi je mogao vratiti natrag ka sebi. Roman se temeljio na njegovom ranijem neobavljenom rukopisu Romantic Egotist; kritičari su kasnije zapazili izuzetno moderan i neobičan stil, koji je prozu kombinirao sa poezijom i elementima drame, a što se tumači time da je Romantic Egotist jednostavno kombinirao sa nekoliko svojih različitih tekstova.

This Side of Paradise je na kraju objavljen u proljeće i postigao je veliki uspjeh. Iako honorar nije bio dovoljan da Fitzgeralda učini imućnim, omogućio mu je da naplaćuje više honorare za priče i novinske članke, te mu se Zelda vratila i postala supruga. Roman je kasnije postao zanimljiv i zbog prikaza hedonističkog i raskalašenog života tadašnje omladine, a zbog čega se smatra svojevrsnom pretečom i nagovještajem tzv. Doba jazza i Burnih dvadesetih.

Vanjske veze uredi

Besplatna e-knjiga: This Side of Paradise na Projektu Gutenberg