This Gun for Hire

Za ostala značenja, vidi This Gun for Hire (album).

This Gun for Hire (sh. Ovaj pištolj za iznajmljivanje; u bivšoj Jugoslaviji distribuiran pod naslovom Unajmljeni revolver) je američki crno-bijeli kriminalistički film snimljen 1942. u režiji Franka Tuttlea. Temelji se na romanu A Gun for Sale britanskog pisca Grahama Greenea. Naslovni lik, koga tumači Alan Ladd, je profesionalni ubica koga, nakon što je likvidirao jednog ucjenjivača, prevari njegov poslodavac (koga glumi Laird Cregar). Radnja prikazuje kako se ubica nastoji osvetiti svojim poslodavcima povezanim sa kemijskom industrijom dok ga istovremeno istražuje policija na čelu sa detektivom (čiji lik tumači Robert Preston), a čija će djevojka (čiji lik tumači Veronica Lake) doći u opasnost.

This Gun for Hire
kino-poster
RežijaFrank Tuttle
ProducentRichard Blumenthal
ScenarioAlbert Maltz
W.R. Burnett
sinopsis: Graham Greene
PredložakA Gun for Sale; autor:
Graham Greene
UlogeVeronica Lake
Robert Preston
Laird Cregar
Alan Ladd
MuzikaDavid Buttolph
FotografijaJohn Seitz
MontažaArchie Marshek
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere
13. 5. 1942 (1942-05-13)
Trajanje80 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

This Gun for Hire je snimljen nedugo nakon ulaska SAD u drugi svjetski rat, a što se odrazilo na scenario koji koristi motiv petokolonaške sabotaže. Film je, pak, doživio veliki uspjeh, ali je njega najviše iskoristio Alan Ladd, koji je usprkos toga što je naveden kao četvrto ime na špici, ostavio najbolji dojam i poslije postao velika hollywoodska zvijezda. Suvremeni kritičari su ga zbog atmosfere, stila i moralno dvojbenog protagonista smatrali jednom od preteča ili ranih primjera film noira.

Godine 1958. je James Cagney režirao remake pod naslovom Short Cut to Hell, a 1990. je snimljena i verzija u obliku TV-filma.

Uloge uredi

Vanjske veze uredi

Streaming audio uredi