The Young Lions (film)

The Young Lions (sh. Mladi lavovi) je američki crno-beli ratni film snimljen 1958. u režiji Edwarda Dmytrika. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Irwina Shawa. Radnja obuhvata period Drugog svetskog rata i prikazuje zbivanja iz perspektive triju likova koji su sticajem okolnosti povezani, iako se nalaze na suprotnim stranama - nemačkog skijaškog instruktora Christiana Diestla (čiji lik tumači Marlon Brando), koji se na početku rata kao patriota priključuje Wehrmachtu, ali, suočen sa beskrajnim krvoprolićem, vremenom postane razočaran nacističkim režimom; američkog Jevreja Noaha Ackermana (koga glumi Montgomery Clift) koji kao regrut američke vojske trpi antisemitsko šikaniranje; brodvejskog pisca Michaela Whitacrea (koga glumi Dean Martin) koji se sa Ackermanom sprijatelji tokom vojne službe.

The Young Lions
kino-poster
RežijaEdward Dmytryk
ScenarioEdward Anhalt
PredložakThe Young Lions; autor:
Irwin Shaw
UlogeMarlon Brando
Montgomery Clift
Dean Martin
MuzikaHugo Friedhofer
FotografijaJoe Macdonald
MontažaDorothy Spencer
DistribucijaTwentieth Century-Fox
Datum(i) premijere
2. 4. 1958 (1958-04-02)
Trajanje167 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet3,550.000 $[1]
Bruto prihod4,480.000 $ (SAD i Kanada) [2]

The Young Lions je predstavljao jedan od najprestižnijih hollywoodskih projekata svog vremena, pre svega zato što je okupio najveće glumačke zvezde svog vremena. Uz Branda i Clifta je za ulogu Whitacrea angažovan Dean Martin, kojemu je to predstavljao izuzetan uspeh, s obzirom da je dokazao kako može nastaviti samostalnu karijeru nakon raspada komičarskog tandema sa Jerryjem Lewisom, odnosno glumiti ozbiljne uloge. The Young Lions je ostvario i komercijalni uspeh, a i pohvale od strane kritike, koja je posebno naglasila kako je scenario Edwarda Anhalta gotovo celi rat uspio kondenzovati u nekoliko upečatljivih epizoda. Film je odlikovala i prilična vernost predlošku, iako su neki od potencijalno uznemirujućih prizora ublaženi ili izbačeni kako bi se film uskladio sa tadašnjim cenzorskim standardima.

Uloge uredi

Napomene:

  • John Banner se pojavljuje u ulozi nemačkog gradonačelnika, iako nije naveden na špici.

Izvori uredi

  1. Solomon, Aubrey. Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History (The Scarecrow Filmmakers Series). Lanham, Maryland: Scarecrow Press, 1989. ISBN 978-0-8108-4244-1. p251
  2. "All-Time Top Grossers", Variety, 8 January 1964 p 69

Spoljne veze uredi