The Trip (film, 2002)

The Trip je epska gej romantična drama o ljubavi između dvojice muškaraca od njihovog susreta 1973. do 1984. godine.

The Trip
ŽanrDramska komedija
RežijaMiles Swain
ScenarioMiles Swain
UlogeLarry Sullivan
Steve Braun
Ray Baker
Alexis Arquette
Sirena Irwin
Jill St. John
Art Hindle
Premijera2002
JezikEngleski
Trajanje95 min
DržavaSjedinjene Američke Države SAD
Kompanija
DistributerTLA Releasing
The Trip na Internet Movie Database

Radnja uredi

Film počinje u turbulentnim 1970-im godinama kada se radikalne politike i LGBT pokret u nastajanju sukobljavaju sa rigidnim konzervativnim establišmentom. Na raskošnoj žurci u L.A.-u mladi i zgodni Tommy (Steve Braun) upoznaje Alana (Larry Sullivan), momka koji potiskuje svoju seksualnost. Tommy je otvoreno gej, ima dugu kosu i lak smisao za humor. Nasuprot njemu, Alan je muževniji, kratko podšišan, član Mladih republikanaca i želi da postane novinar. Alan priprema svoju prvu knjigu, koja se bavi homoseksualnošću i poziva Tommyja na večeru, kako bi ga intervjuisao za knjigu. Veza između njih je toliko jaka da Alanova čudna devojka, Beverly (Sirena Irwin) posumnja da se između njih dešava nešto više i napušta ga.

Nakon svađe, Tommy odbija da vidi Alana. Alan završava svoju knjigu, nabijenu negativnim stavovima o gejevima i homoseksualnosti. Ipak, predomišlja se u vezi sa izdavanjem knjige, kada shvati svoja osećanja prema Tommyju i njih dvojica započinju vezu.

Nekoliko godina kasnije, 1977. Anita Bryant organizuje Save Our Children kampanju u Floridi, koja bi ukinula zakon o zabrani diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije. U tom trenutku, Alanov izdavač odlučuje da objavi njegov rukopis pod nazivom The Straight Truth. Alan ne uspeva da ga spreču u tome, jer imaju potpisani ugovor, ali uspeva da izmoli da ne bude potpisan. Knjiha postaje popularna u hrišćanskoj desnici i koristi se za podsticane homofobije. U to vreme, Tommy radi sa organizacijom Out Loud, koja za cilj ima promenu stavova javnosti prema LGBT osobama. Kada procuri podatak da je Alan autor ozloglašene knjige, Tommy ga napušta. Alan, takođe, dobija otak sa posla, gde je radio kao novinar. Bez posla i bez momka, Alan odlazi kod Petera (Ray Baker).

Tri godine kasnije, Alan saznaje da je Peter bio taj koji je dao ime autora knjige medijima i napušta ga, kako bi se sreo ponovo sa Tommyjem. Tommy živi u Meksiku i planira da se vrati kući, jer boluje od nepoznate bolesti. Njih dvojica kreću zajedno kolima od Meksika do Teksasa, ali Tommy umire. Alan ispunjuje svoj ugovor sa izdavačem i piše novu knjigu, The Trip (putovanje), u kojoj opisuje svoj coming out proces i svoju ljubav sa Tommyjem.

Uloge uredi

Soundtrack uredi

Reference uredi

Spoljne veze uredi