The Three Musketeers (film, 1948)

The Three Musketeers (sh. Tri mušketira) je američki historijsko-pustolovni film snimljen 1948. u režiji Georgea Sidneya, poznat kao prva ekranizacija istoimenog znamenitog romana u boji.

The Three Musketeers
kino-poster
RežijaGeorge Sidney
ProducentPandro S. Berman
ScenarioRobert Ardrey
PredložakLes Trois Mousquetaires; autor:
Alexandre Dumas, père
UlogeGene Kelly
Van Heflin
June Allyson
Vincent Price
Lana Turner
Angela Lansbury
MuzikaHerbert Stothart
FotografijaRobert H. Planck
DistribucijaMetro-Goldwyn-Mayer
Datum(i) premijere
20. 10. 1948 (1948-10-20)
Trajanje125 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet4,474.000 $[1]
Bruto prihod8,412.000 $[2]

Radnja je smještena u Francusku na početku 17. vijeka, a protagonist, koga tumači Gene Kelly je D'Artagnan, mladi gaskonjski plemić koji dolazi u Pariz kako bi se priključio elitnim kraljevskim mušketirima, ali sticajem okolnosti bude upetljan u niz političkih spletki. Ova verzija Tri mušketira je predstavljala jedan od najprestižnijih i najambicioznijih projekata studio Metro-Goldwyn-Mayer; njegov adut nisu bili samo plesačke vještine Genea Kellyja, koje su došle do izražaja u vrhunski koreografiranim scenama mačevalačke borbe, nego i raskošna scenografija i kostimografija, te ugledna glumačka ekipa, pri čemu su se isticali Lana Turner i Vincent Price u ulogama negativaca. Za novu verziju je također karakteristično da se, za razliku od ranijih hollywoodskih ekranizacija, bila nešto vjernija književnom predlošku, odnosno nije se ustručavala prikazivati njegove mračnije dijelove iz završnice.

The Three Muskeeters je postigao ogroman uspjeh i bio jedan od najgledanijih filmova godine; usprkos tome, zbog ogromnih troškova produkcije MGM-u je trebalo vrijeme da na njemu zabilježi profit. Nekoliko godina kasnije su neki njegovi crno-bijeli dijelovi (napravljeni da izgledaju poput nijemog filma iskorišteni kao "film u filmu", odnosno detalj znamenitog mjuzikla Singin' in the Rain.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. H. Mark Glancy, 'MGM Film Grosses, 1924-28: The Eddie Mannix Ledger', Historical Journal of Film, Radio and Television, Vol 12 No. 2 1992 p127-144 at p140
  2. The Eddie Mannix Ledger, Los Angeles: Margaret Herrick Library, Center for Motion Picture Study .
  3. „The Three Musketeers Plot Synopsis”. Allmovie. Pristupljeno 25. IV 2008. 

Literatura uredi

  • Monder, Eric (1994). George Sidney:a Bio-Bibliography. Greenwood Press. ISBN 9780313284571. 

Vanjske veze uredi