The Texas Chain Saw Massacre

The Texas Chain Saw Massacre (sh. Teksaški masakr motornom pilom) je američki horor film snimljen 1974. godine u režiji Tobea Hoopera, poznat kao jedno od najboljih i najuticajnijih ostvarenja žanra, odnosno kao jedan od začetnika podžanra kasnije poznatog kao slasher film.

The Texas Chain Saw Massacre
RežijaTobe Hooper
ProducentKim Henkel
Tobe Hooper
Jay Parsley
Richard Saenz
ScenarioKim Henkel
Tobe Hooper
NaracijaJohn Larroquette
UlogeMarilyn Burns
Paul A. Partain
Edwin Neal
Jim Siedow
Gunnar Hansen
Teri McMinn
MuzikaWayne Bell
Tobe Hooper
FotografijaDaniel Pearl
MontažaLarry Carroll
Sallye Richardson
StudioVortex
DistribucijaBryanston Pictures
Datum(i) premijere
1. 10. 1974 (1974-10-01)
Trajanje84 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet300.000 $
Bruto prihod30,8 mil. $
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
The Texas Chainsaw Massacre 2 (1986)

Film je dijelom inspiriran stvarnim događajima, prije svega vezanim uz slučajeve serijskih ubica Eda Geina i Deana Corlla. Radnja prikazuje kako grupa mladića i djevojaka prilikom putovanja završi u ruralnom području završi u kući gdje živi klan incestuoznih kanibala koji slučajne namjernike prije nego što će se njima nahraniti podvrgavaju strahovitom mučenju i zlostavljanju.

The Teaxs Chain Saw Massacre je snimljen u nezavisnoj produkciji, uz izuzetno nizak budžet. Usprkos problema sa cenzurom koje je prouzročila uznemirujuća tema i nasilje (mada daleko implicitnije nego u nekim drugim ostvarenjima žanra), kao i problema sa distribucijom, na kraju je doživio izuzetan uspjeh među publikom. Hooper je dobio i izuzetne pohvale od strane kritike, koja je u njegovom filmu prepoznala nešto više od eksploatacijskog ostvarenja, odnosno svojevrsni odraz duha vremena tadašnje Amerike gdje su vijetnamski rat, Watergate i naftni šok stvorili atmosferu potpunog beznađa i nepovjerenja u sve institucije, uključujući porodicu. Jedan od likova, maskirani član kanibalskog klana po imenu Leatherface, postao je jednom od ikona žanra, odnosno poslužio kao model za slične likove u kasnijim popularnim franšizama kao što su Noć vještica i Petak 13.. Lik Sally Hardesty, koji u filmu tumači Marilyn Burns, se, pak, često navodi kao prototip tzv. završne djevojke, tipskog lika koji će postati jedna od karakteristika slasher žanra.

Godine 1986. je snimljen nastavak pod naslovom The Texas Chains Saw Massacre 2, koji će imati još dva naslova, a godine 2003. je snimljen i istoimeni remake, koji će također dobiti nastavke.

Vanjske veze uredi