The Siege, američki politički triler iz 1998. godine u režiji Edwarda Zwicka s Denezelom Washingtonom i Bruceom Willisom u glavnim ulogama.

The Siege
Žanrtriler
RežijaEdward Zwick
ProducentArmyan Bernstein
Bill Borden
Thomas Bliss
ScenarioLawrence Wright
Menno Meyjes
Edward Zwick
UlogeDenzel Washington
Annette Bening
Bruce Willis
Tony Shalhoub
MuzikaGraeme Revell
FotografijaRoger Deakins
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere1998.
Trajanje116 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet70.000.000 dolara
The Siege na Internet Movie Database

Film prikazuje fiktivni događaj terorističkog napada na New York City, čime odražava aktualni strah od islamskog terorizma, zbog čega je film kritiziran od strane muslimanske zajednice u SAD-u.

U Hrvatskoj je prikazan pod naslovom Opsadno stanje, a u Srbiji pod naslovom Opsada.

Sadržaj uredi

Agent FBI-ja i šef newyorškog antiterorističkog odreda Anthony 'Hub' Hubbard (Denzel Washington) i njegov partner libanonskog podrijetla Frank Haddad (Tony Shalhoub) javljaju se na dojavu o bombi podmetnutoj u autobus pun ljudi. Međutim, ispostavi se da je riječ o lažnoj napravi koja je pri rasprsnuću oslobodila boju. No, to je bilo i više nego dovoljno da agent Hubbard započne istragu o incidentu, koja ga dovede do nimalo kooperativne agentice CIA-e Elise Kraft (Annette Bening), špijunke s važnim vezama na Srednjem Istoku.

Kada prava bomba eksplodira u autobusu usmrtivši gomilu nevinih putnika, grad počne potresati niz eksplozija podmetnutih na ključnim mjestima u gradu. U tom trenutku, Hubbard i Elise prisiljeni su udružiti snage kako bi otkrili počinitelje strahovitih zločina. U međuvremenu, bombardiranje grada se intenzivira i dosegne gotovo apokaliptične razmjere, što prisili vladu na proglašavanje izvanrednog stanja u četvrti Brooklyn, gdje živi najviše Amerikanaca arapskog podrijetla. Za provođenje opsade zadužen je general bojnik William Devereaux (Bruce Willis), čovjek koji je isplanirao šeikovu otmicu, što dodatno pridonosi napetosti. Pod njegovim zapovjedništvom počinje se provoditi brutalna represija nad arapskom zajednicom, a na Hubbardu i Elise je da ga pokušaju zaustaviti.

Uloge uredi

Vanjske poveznice uredi