The Poseidon Adventure (roman)

The Poseidon Adventure (sh. Avantura na Poseidonu ili Posejdonova avantura) je roman američkog književnika Paula Gallicoa objavljen 1969. godine. Inspiraciju za roman je pružio incident koji se krajem 1942. zbio na putovanju britanskog luksuznog prekooceanskog putničkog broda RMS Queen Mary, koji je umalo bio potopljen čudovišnim valom na Atlantskom oceanu. Radnja romana se događa na fiktivnom luksuznom prekooceanskom brodu S.S. Poseidon koji za vrijeme božićnog krstarenja Atlantikom bude prevrnut u iznenada stvorenom cunamiju. Protagonisti su mala grupa preživjelih, na čelu sa nonkonformističkim svećenikom vlč. Frankom Scottom koja se, našavši se na prevrnutom brodu, nastoji dočepati njegovog dna, odnosno probiti se na površinu prije nego što brod potone, a oni sami ostanu bez hrane, vode i kisika.

The Poseidon Adventure
korice prvog izdanja
Autor(i)Paul Gallico
Jezikengleski
Žanr(ovi)pustolovni roman
IzdavačCoward-McCann
Datum izdanja1969
OCLC broj646962610
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
Beyond the Poseidon Adventure (1978)

The Poseidon Adventure nije izazvao neku naročitu pažnju niti pohvale od strane književnih kritičara, ali ga je zato odlučio ekranizirati Irwin Allen, televizijski producent poznat po nizu hitova 1960-ih. Zahvaljujući njemu je 1972. snimljen istoimeni film koji je postao jedan od najvećih hitova godine te dobio brojen pohvale, a na kraju pokrenuo i hollywoodski trend niza uspješnih filmova katastrofe. Gallico je na Allenov zahtjev napisao nastavak pod naslovom Beyond the Posedion Adventure, koji će biti posthumno objavljen, a a čija se radnja, međutim, više naslanja na film, nego na sam roman, i koji će također biti ekraniziran kao istoimeni, iako daleko manje uspješni film.

Godine 2005. je Gallicov roman ekraniziran u obliku istoimenog televizijskog filma, a godinu dana kasnije u obliku filma Poseidon koji je doživio komercijalni neuspjeh.

Vanjske veze uredi