The New Dick Van Dyke Show

The New Dick Van Dyke Show je američki televizijski sitkom originalno emitiran na programu mreže CBS od 1971. do 1974. godine. Glavna zvijezda je bio popularni komičar Dick Van Dyke koji je tumačio lik Dicka Prestona, voditelja talk show emisije na lokalnoj TV-stanici grada Phoenix u Arizoni. Kreator serije Carl Reiner je radnju smjestio u Phoenix kako bi Van Dykeu izašao u susret, s obzirom da je u to vrijeme živio u Arizoni, i nije mu se radi snimanja dalo putovati u Los Angeles. CBS je, pak, pristala snimati u studijima smještenim u gradu Carefree u Arizoni.

The New Dick Van Dyke Show
FormatSitcom
Zemlja porijeklaSAD
Broj epizoda72
Produkcija
Trajanje30 min.
Emitiranje
Originalni kanalCBS
Originalno prikazivanje18. septembar 1971. – 18. mart 1974.

Slično kao i prvi Dick Van Dyke Show, radnja serije se bavila podjednako protagonistovim profesionalnim životom i porodicom koju su činili supruga Jenny (koju je tumačila Hope Lange) i kći Annie (koju je tumačila Angela Powell). Serija je doživjela veliki uspjeh u prve dvije sezone, a u trećoj je njegov lik dobio posao u Hollywoodu, pa se snimanje ipak premjestilo u Los Angeles.

Jedna od epizoda treće sezone - "Lt. Preston of the 4th Cavalry" - sadržavala je scenu u kojoj se lik Jenny mora baviti posljedicama toga da je svoje roditelje uhvatila kako vode ljubav. CBS je zbog nje odbila emitirati epizodu, držeći je nespojivim s "porodičnim" imidžom Dicka Van Dykea. Ta je odluka toliko naljutila Carla Reinera da je odlučio napustiti seriju nakon završetka sezone. Nakon toga se Van Dykeu više nije dalo ići na snimanje, pa je snimanje serije obustavljeno.

Eksterni linkovi uredi