The Memoirs of Sherlock Holmes

The Memoirs of Sherlock Holmes je zbirka od 12 kratkih priča Arthura Conana Doylea o slavnom londonskom detektivu, Sherlocku Holmesu. Zbirka je izdavana u Strandu od 1892. do 1893., a kao cjelokupna zbirka je izdana 1894. godine.[1] Kao i ranije, ilustracije je izradio Sidney Paget.

The Memoirs of Sherlock Holmes
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1892. - 1893. (serija)
1894. (knjiga)
Izdavač Strand Magazine (serija)
George Newnes (knjiga)
Vrsta zbirka priča
Detalji o fabuli
Radnja smještena c. 1875. - 1891.

Radi se o drugoj zbirci priča o Sherlocku Holmesu, nakon zbirke The Adventures of Sherlock Holmes, koja pokriva vremenski period od c. 1875. godine pa sve do 1891. godine. Značaj ove zbirke je u tome što je ovo trebala biti posljednja serija priča o Sherlocku Holmesu, koji na kraju priče "The Final Problem" navodno umire. Doista, Doyle nakon ovoga više nije objavljivao priče o Holmesu, ali je pritisak javnosti bio toliki da je u konačnici popustio. Godine 1902. izdan je roman The Hound of the Baskervilles, a u zbirci The Return of Sherlock Holmes iz 1905., Doyle je objasnio kako je Holmes preživio.

Sadržaj uredi

Ova zbirka sadrži ukupno 12 priča o slavnom detektivu, mada je u samom početku bilo izdanja koje su uključivale 11 priča. Deset priča, kao i do sada, prepričava dr. Watson u prvom licu, dok za dvije priče ("The Musgrave Ritual" i "The Gloria Scott"), Holmes Watsonu prepričava glavnu radnju, a doktor čitatelju predstavlja okvir:

Problem priče "The Cardboard Box" uredi

Prvo londonsko izdanje zbirke iz 1894. godine nije sadržavalo priču "The Adventure of the Cardboard Box", mada se svih 12 priča pojavilo u Strandu. Prvo američko izdanje sadržavalo je navedenu priču, ali je ubrzo povučeno i zamijenjeno novim koje ju nije sadržavalo. Razlozi toga su prilično nejasni.

U Britaniji, priča je izgleda izbačena na Doyleov osobni zahtjev jer se bavila temom preljuba te je, stoga, bila neprimjerena za mlađu publiku. Ovo bi lako mogao biti i razlog izbacivanja priče u američkom izdanju, čemu se može pridodati činjenica da su neki sugerirali kako bi ta priča bila previše skandalozna za američkog čitatelja. Rezultat toga bio je da navedena priča nije u Sjedinjenim Državama ponovo tiskana duže vrijeme te se kasnije pojavila kao dio zbirke His Last Bow. Čak i danas, američki izdavači preferiraju staviti priču u zbirku His Last Bow, dok britanski redovito tiskaju priču u sklopu zbirke The Memoirs of Sherlock Holmes.

Reference uredi

Vanjske poveznice uredi