The Marching Morons

The Marching Morons je znanstveno-fantastična priča Cyril M. Kornblutha iz 1951. godine koja 1973. godine biva proglašena jednom od najboljih znanstveno-fantastičnih priča svih vremena napisanih do 1965. godine pa je u skladu s tim bila uvrštena u kolekciju The Science Fiction Hall of Fame, Volume Two zajedno s Wellsovom pričom The Time Machine i još njih 20 drugih.

Uvod uredi

Krajem prve polovice dvadesetog veka u naučnoj zajednici SAD se počela voditi akademska rasprava nakon potvrđenih istraživanja koja su pokazala da osobe s nižom inteligencijom imaju više djece od osoba s višom inteligencijom. Ta tadašnja istraživanja čiji će rezultati biti potvrđivani bezbroj puta u kasnijim istraživanjima će postati inspiracija znanstveno-fantastičnim piscima za pisanje priča i knjiga o budućnosti u kojoj se iz današnje perspektive većina stanovnika biti idioti. S početka 1950-ih godina poznatije priče iz ove tematike su "The Little Black Bag" također od Kornblutha (1950) i "Null P" od William Tenna (1951) koja se pre svega bavi demokratskim nametanjem mediokracije što završava s zaglupljivanjem homo sapiensa i njegovom eliminacijom od strane rase inteligentnih pasa koji su se u međuvremenu razvili.

Priča uredi

Od kritičara slavljena priča The Marching Morons [1] je u određenom smislu nastavak priče "The Little Black Bag" samo što u njoj današnji trgovac nekretninama (John Barlow) koji će sve učiniti da sklopi pisao biva greškom hiberniran i potom probuđen neodređeni broj stoljeća ili hiljada godina u budućnosti. Nakon izlaska iz hibernacije John Barlow biva informiran da se probudio u svetu gde živi 3 miliona ljudi s inteligencijom 100 ili višom i 5 milijardi iz današnje perspektive idiota s inteligencijom od 45 IQ. U tom svetu inteligentne osobe rade kao robovi da bi idiote održali na životu jer bi planeta postala nesposobna za život ako bi svi oni umrli zbog milijarda i milijarda leševa.

John Barlow će toj eliti koja upravlja planetom ponuditi da rješi njihove probleme u zamjenu za položaj planetarnog neograničenog diktatora što će od njih biti prihvaćeno.

Inspiracije uredi

Priča The Marching Morons svoje ime duguje The Marching Chinese teoriji koja kaže da kada bi svi Kinezi stali u red i marširali kroz vrata taj marš nikada ne bi završio pošto je broj Kineza tako velik da bi se dok bi zadnji Kinezi prošli kroz vrata već rodili i odrasli novi koji bi zauzeli njihovo mjesto u redu [2].

Na osnovu ove znanstveno-fantastične priče će 2006. godine biti snimljen film Idiocracy koji će bez obzira na odluku izdavača da ga ne reklamira steći kultni status [3].

Izvori uredi

  1. „All Hail The Marching Morons!”. Arhivirano iz originala na datum 2021-01-15. Pristupljeno 2013-10-02. 
  2. „The Maching Chinese”. Arhivirano iz originala na datum 2012-07-01. Pristupljeno 2013-10-02. 
  3. Walker, Rob (2008-05-04). „This Joke’s for You”. The New York Times. Pristupljeno 2009-05-26.