The Man in the High Castle (TV serija)

The Man in the High Castle je američka distopijska alternativnopovijesna televizijska serija u produkciji Amazon Studios, Scott Free Productions, Headline Pictures, Electric Shepherd Productions i Big Light Productions.[1] Serija se temelji na istoimenom romanu Philipa K. Dicka iz 1962. godine.[2] U alternativnoj verziji 1962. godine u seriji, Sile Osovine su pobijedile u Drugom svjetskom ratu i podijelile Sjedinjene Države na dvije marionetske države: Veliki Nacistički Reich i Japanske Pacifičke Države, razdvojene neutralnom zonom koja obuhvata Stjenovite planine. Serija prati likove čije se sudbine isprepletu nakon što dođu u dodir s nizom propagandnih filmova koji pokazuju veoma različit tok povijesti od njihovog.

The Man in the High Castle
Uvodna špica
Žanralternativna povijest
Drama
distopija
triler
KreatorFrank Spotnitz
NastupajuAlexa Davalos
Rupert Evans
Luke Kleintank
DJ Qualls
Joel de la Fuente
Cary-Hiroyuki Tagawa
Rufus Sewell
Brennan Brown
Callum Keith Rennie
Bella Heathcote
Chelah Horsdal
Michael Gaston
Jason O'Mara
Uvodna tema"Edelweiss"(u izvedbi Jeanette Olsson)
Kompozitor(i)Henry Jackman
Dominic Lewis
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Jezik/ciengleski
Broj sezona4
Broj epizoda40 (Lista epizoda)
Produkcija
Izvršni producent(i)Ridley Scott
Frank Spotnitz
Christian Baute
Isa Dick Hackett
Stewart Mackinnon
Christopher Tricarico
Producent(i)Michael Cedar
Jean Higgins
Jordan Sheehan
David W. Zucker
Montažer(i)Kathrynn Himoff
FotografijaJames Hawkinson
Gonzalo Amat
Trajanje48–70 minuta
Producentska kompanija/eAmazon Studios
Scott Free Productions
Electric Shepherd Productions
Headline Pictures
Big Light Productions
Picrow
Reunion Pictures
DistributerAmazon.com
Emitiranje
Originalni kanalAmazon Video
Originalno prikazivanje15. 1. 2015 (2015-01-15) – danas
Eksterni linkovi
Službene stranice

Premijerno prikazana u siječnju 2015. godine, pilot epizoda je bila Amazonova "najgledanija otkad je počela proizvodnja originalnih serija".[3] Sljedećeg mjeseca, Amazon je naručio punu desetoepizodnu sezonu,[4] koja je izašla u studenome i naišla na pozitivne kritike.[5][6] Druga sezona od deset epizoda je izašla u prosincu 2016. godine,[7] a treća je najavljena nekoliko tjedana kasnije, čija je premijera planirana za 2018. godinu.[8][9] Treća sezona emitirana je u listopadu 2018. godine. U srpnju 2018. godine najavljena je i četvrta sezona, koja je u veljači 2019. godine potvrđena kao posljednja.

Radnja uredi

Sezona 1 uredi

 
Zastava Velikog Nacističkog Reicha u Americi
 
Zastava Japanskih Pacifičkih Država

Središnji likovi su Juliana Crain, Frank Frink, Joe Blake, John Smith, Nobusuke Tagomi i Takeshi Kido. Radnja serije je smještena u alternativnu 1962. godinu.

Juliana Crain je žena iz San Francisca koja se upliće s pokretom otpora kada njenu polusestru Trudy ubija Kempeitai nedugo nakon što ona dadne Juliani filmsku traku koja sadrži snimke u stilu filmskih vijesti. Nazvana The Grasshopper Lies Heavy, traka prikazuje alternativnu povijest u kojoj su Saveznici pobijedili u Drugom svjetskom ratu, a Njemačka i Japan su poraženi. Dio je serije sličnih traka koje sakuplja netko poznat kao "Čovjek u Visokom Zamku". Juliana vjeruje da traka oslikava neku vrstu alternativne stvarnosti i da je dio nekakve veće istine o tome kakav bi svijet trebalo da bude. Njen dečko Frank Frink, koji krije svoje židovske korijene da izbjegne izručenje i smrt od nacista, ne vjeruje da su trake povezane sa stvarnim događajima. Juliana otkriva da je Trudy nosila film u Canon City u Coloradu, u Neutralnoj Zoni, gdje je namjeravala da se sretne s nekim. Juliana odlučuje da otputuje tamo umjesto Trudy da bi otkrila tamošnju misiju svoje polusestre. Po dolasku u Canon City sreće Joea Blakea.

Joe je 27-godišnji Newyorčanin, dvostruki agent koji radi za Naciste pod Obergruppenführerom Johnom Smithom, bivšim američkim oficirom, koji se po pridruživanju nacistima uzdiže do ranga višeg oficira u SS-u. Joe se pretvara da je član pokreta otpora dok traži njihovog doušnika u Canon Cityju, a doušnik je zapravo Juliana, koja je tu umjesto Trudy.

Nobusuke Tagomi je japanski službenik na visokom položaju, ministar trgovine, u San Franciscu. Potajno se sastaje sa nacističkim zvaničnikom Rudolphom Wegenerom, koji anonimno putuje pod identitetom švedskog poslovnog čovjeka, Victorea Baynesa. Tagomi i Wegener su obojica zabrinuti zbog vakuuma moći koji će se javiti kada Reichov Führer Adolf Hitler ili umre ili bude primoran da odstupi zbog pogoršavanja zdravlja uslijed Parkinsonove bolesti. Wegener objašnjava da će Hitlerov nasljednik željeti da iskoristi Reichove nuklearne bombe protiv Japana da bi pridobio kontrolu nad ostatkom bivših Sjedinjenih Država. Trenutno su Japan i Treći Reich u hladnom ratu koji je pun tenzija ali bez otvorenog rata, a Japanci pritom tehnološki zaostaju za Nijemcima.

Franka na kraju uhite Japanci, a nacisti postaju sumnjičavi zbog Julianinih aktivnosti. Pošto Frank ne posjeduje i ne može dati informacije koje Japanci traže, oni ubijaju Frankovu sestru i njenih dvoje djece zauzvrat, koristeći njihovo židovsko porijeklo kao izgovor za pogubljenja. Ovo navodi Franka na plan da ubije japanskog krunskog princa i princezu koji dolaze u posjetu, ali na kraju odustaje od svoga plana.

Sezona 2 uredi

Druga sezona ugrubo obuhvata Frankovu odluku da prevaziđe svoje oklijevanje i relativni pacifizam i postane posvećeni član američkog otpora Japanskom carstvu unutar Pacifičkih Država. Nedugo zatim sudjeluje u uspješnom terorističkom bombardiranju zgrade središnje komande vlade Pacifičkih Država u centru San Francisca. Napad usmrćuje mnoge članove japanske vojske i druge visoke činovnike.

Juliana Crain traži azil u Nacističkom Reichu koristeći njihovo veleposlanstvo u San Franciscu da bi pobjegla japanskim vojnicima koji je smatraju odgovornom za bar jedno ubojstvo. John Smith, vidjevši da je malo vjerovatno da će joj azil biti odobren, ulazi u sobu za ispitivanja i lično preuzima komandu nad njenim zahtjevom, obezbjeđuje da bude odobren i odvodi je u New York bez znanja Joea Blakea. Joe otkriva da je on ishod Lebensborn programa i da je jedini biološki sin visokorangiranog nacističkog službenika u Berlinu, Martina Heusmanna. Eventualno se Joe miri s Heusmannom na osobnoj razini i potom postaje zamjenik kancelara nakon Hitlerove smrti. Nacističko vodstvo u Berlinu postavlja Heusmanna na mjesto vršitelja dužnosti kancelara, što odrađuju brzo i gotovo po automatizmu.

Ubrzo su japanski špijuni optuženi za Hitlerovu smrt i Heusmann iznenada najavljuje na televiziji da će japanski agenti koji su navodno ubili Führera biti privedeni pravdi po svaku cijenu, uključujući rat. John Smith je jedini visokorangirani nacistički službenik kome je sumnjiva priroda Heusmannovog iznenadnog obavještenja. Da bi shvatio šta se dešava, ispituje drugog visokorangiranog nacistu, Reinharda Heydricha, koji otkriva dalekosežnu zavjeru koju vodi Heusmann da bi izazvao nuklearni napad nacista na Japansko carstvo koji bi pobio desetke milijuna Japanaca, desetkovao njihovo Carstvo, sravnio Tokyo sa zemljom, ubio cara i primorao preživjele Japance da se utope u globalni Nacistički Reich. John Smith poduzima pažljivo proračunate tajne akcije da omete i onemogući Heusmannovu zavjeru i u konačnici odlazi u Berlin i obavještava Heinricha Himmlera, neupućenog nacističkog Reichsführera, o postojanju zavjere. Audiosnimci, zajedno s fizičkim i pisanim dokazima koji zadiru preduboko unutar postojeće strukture moći u Reichu da bi se zanemarili kao glasine, dospijevaju u Himmlerove ruke preko Smitha, pa on uz pratnju Smitha i svojih nekoliko najbližih saradnika u Berlinu odlazi u ured pokojnog Hitlera, koji je zauzeo vršitelj dužnosti kancelara. Himmler uhićuje Heusmanna pod optužbom za veleizdaju i ubojstvo Hitlera, privodi Joea zajedno s Heusmannom, a potom se obraća u Volkshalleu, ispunjenom stotinama tisuća građana Reicha i uniformiranih pripadnika udarnih trupa. Poništivši govor o objavi rata, koga bi održao Heusmann, Himmler umjesto toga obavještava Reich o Heusmannovoj zavjeri i o Smithovom razotkrivanju. Cijela Volkshalle prelazi u slavljeničku atmosferu obilježenu masovnim nacističkim salutiranjem Himmlerovim ljudima, a potom zasebno Smithu.

Sezona završava tako što Himmler i Smith implicitno preuzimaju kontrolu nad Reichom, uz nagoviješteno novo doba mira i stabilnosti između Japanskog Carstva i Velikog Nacističkog Reicha. Juliana Crain nastavlja da živi unutar newyorške nacističke teritorije, a posljednjih nekoliko minuta posljednje epizode sezone prikazuju Trudy (ili njenu verziju iz alternativnog svemira) živu i zdravu. Negdje u podrumu, Smith dobija pristup sobi potpuno ispunjenoj filmskim trakama koje je gledao pokojni Führer.

Uloge uredi

Glavne uloge uredi

  • Alexa Davalos kao Juliana Crain, mlada žena iz San Francisca koja naizgled sretno živi pod japanskom vlašću. Stručnjak je za aikido i u prijateljskim je odnosima s Japancima koji žive u San Franciscu. Njena majka gaji mržnju prema Japancima, jer su ubili Julianinog oca tijekom rata.
  • Rupert Evans kao Frank Frink, Julianin dečko. Radi u tvornici, pravi replike predratnih američkih pištolja koji su na visokoj cijeni kod Japanaca. U slobodno vrijeme proizvodi originalan nakit i crta. Kada Juliana nestaje nakon što joj policija ubija polusestru, Frank biva uhićen, što je iznimno opasno s obzirom da mu je djed bio Židov i bio bi pogubljen da se to otkrije. Njegova iskustva s Japancima ga navode da se pobuni protiv države.
  • Luke Kleintank kao Joe Blake, novi regrut podzemnog američkog pokreta otpora, ali zapravo je agent SS-a u službi Obergruppenführera Johna Smitha. Prenosi kopiju trake zabranjenog filma The Grasshopper Lies Heavy u neutralne Stjenjačke Države, u sklopu svoje misije da se infiltrira u američki pokret otpora.
  • DJ Qualls kao Ed McCarthy, Frankov suradnik i prijatelj. Pažljivo prati politiku i mnogo brine o Julianinoj i Frankovoj dobrobiti.
  • Cary-Hiroyuki Tagawa kao Nobusuke Tagomi, ministar trgovine Pacifičkih Država Amerike. U prvoj sezoni nije poznato kome je odan.
  • Rufus Sewell kao John Smith, SS-ov Obergruppenführer koji istražuje pokret otpora u New Yorku. Rođeni je Amerikanac koji je služio u US Army Signal Corps. Živi lagodnim životom u predgrađu sa suprugom i troje djece. Nagovještava se da je prigrlio nacizam zato što je odrastao u siromaštvu usljed Velike depresije.
  • Joel de la Fuente kao vrhovni inspektor Takeshi Kido, nemilosrdni čelnik Kempeitaija raspoređen u San Francisco.
  • Brennan Brown kao Robert Childan (sezona 2; sporedni u sezoni 1), vlasnik antikvarnice koji ima tajne dogovore s Frankom.
  • Callum Keith Rennie kao Gary Connell (sezona 2), vođa zapadnoobalnog pokreta otpora i Abendsenov redar.[10]
  • Bella Heathcote kao Nicole Dörmer (sezona 2), mlada berlinska filmašica koja susreće Joea.[11]

Sporedne uloge uredi

  • Carsten Norgaard kao Rudolph Wegener, razočarani visokorangirani nacistički službenik koji razmjenjuje tajne s Tagomijem.
  • Rick Worthy kao Lemuel "Lem" Washington, vlasnik Sunrise Dinera u Canon Cityju i bivši član pokreta otpora.
  • Camille Sullivan kao Karen Vecchione, vođa ogranka pokreta otpora u Pacifičkim Državama.
  • Lee Shorten kao narednik Hiroyuki Yoshida, desna ruka inspektora Kidoa.
  • Arnold Chun kao Kotomichi, Tagomijev pomoćnik.
  • Hank Harris kao Randall Becker, član ogranka pokreta otpora u Pacifičkim Državama.
  • Christine Chatelain kao Laura Crothers, Frankova sestra.
  • Allan Havey kao Origami Čovjek, nacistički špijun poslan u Canon City da eliminira članove pokreta otpora.
  • Burn Gorman kao Maršal, lovac na glave koji traži izbavljenike iz koncentracijskog logora.
  • Shaun Ross kao Shoe Shine Boy, mladi albino iz Canon Cityja.
  • Rob LaBelle kao Carl, radnik u knjižari u Canon Cityju za koga se otkriva da je izbavljenik iz koncentracijskog logora, David P. Frees.
  • Geoffrey Blake kao Jason Meyer, židovski član pokreta otpora.
  • Michael Gaston kao Mark Sampson, Židov iz Pacifičkih Država i Frankov prijatelj.
  • Louis Ozawa Changchien kao Paul Kasoura, bogati odvjetnik koji sakuplja američke predratne suvenire.
  • Tao Okamoto kao Betty, Paulova supruga.
  • Daisuke Tsuji kao krunski princ Japana
  • Mayumi Yoshida kao krunska princeza Japana
  • Amy Okuda kao Christine Tanaka, službenik u zgradi Nippon.
  • Bernhard Forcher kao Hugo Reiss, nacistički veleposlanik u Japanskim Pacifičkim Državama.
  • Aaron Blakely kao Erich Raeder, SS-Sturmbannführer koji radi sa Smithom.
  • Hiro Kanagawa kao Taishi Okamura, vođa Yakuza u Pacifičkim Državama.
  • Stephen Root kao Hawthorne Abendsen/Čovjek u Visokom Zamku (sezona 2).
  • Sebastian Roché kao Reichsminister Martin Heusmann (sezona 2), Joeov otuđeni otac i visokorangirani zvaničnik Reicha.[12]
  • Cara Mitsuko kao Sarah (sezona 2), japansko-američka članica pokreta otpora, Frankova suradnica i preživjela iz koncentracijskog logora Manzanar
  • Tate Donovan kao George Dixon (sezona 2), misteriozni prijatelj Crainovih.
  • Michael Hogan kao Hagan (sezona 2), bivši propovjednik i vođa pokreta otpora u San Franciscu.
  • Tzi Ma kao Rikugun-Taishō Hidehisa Onoda (sezona 2), vodeći član japanske vojske.

Obitelj Johna Smitha uredi

  • Chelah Horsdal kao Helen Smith, Johnova supruga
  • Quinn Lord kao Thomas Smith, Johnov i Helenin sin i najstarije dijete. Član Hitlerjugenda, kasnije se otkriva da je naslijedio vrstu mišićne distrofije s očeve strane familije.
  • Gracyn Shinyei kao Amy Smith, Johnova i Helenina kćerka.
  • Genea Charpentier kao Jennifer Smith, Johnova i Helenina kćerka.

Obitelj Juliane Crain uredi

  • Daniel Roebuck kao Arnold Walker, Julianin očuh i Trudyn otac.
  • Macall Gordon kao Anne Crain Walker, Julianina majka koja je još ogorčena zbog gubitka muža u Drugom svjetskom ratu.
  • Conor Leslie kao Trudy Walker, Julianina polusestra koju je ubio Kempeitai. Ipak, prikazana je živa ja kraju druge sezone.

Obitelj Nobusukea Tagomija uredi

  • Yukari Komatsu kao Michiko Tagomi (sezona 2), Nobusukeova supruga.
  • Eddie Shin kao Noriyuke Tagomi (sezona 2), Nobusukeov i Michikov sin.

Povijesni likovi uredi

Epizode uredi

Sezona epizoda Originalna premijera
Prva prikazana Posljednja prikazana
1 10 15. 1. 2015 (2015-01-15) 20. 11. 2015 (2015-11-20)
2 10 16. 12. 2016 (2016-12-16) 16. 12. 2016 (2016-12-16)

Sezona 1 (2015) uredi

Pilot epizoda i druga epizoda su prikazane na specijalnom Comic-Con događaju. Sezona je izašla 20. studenoga 2015. godine.[13][14]

Br.
ukupno
Br. u
sezoni
Naslov Režija Scenario Originalni datum prikazivanja
11 "The New World" David SemelFrank Spotnitz15. 1. 2015 (2015-01-15)
Mladić Joe Blake volontira da služi u pokretu otpora tako što će voziti kamion iz nacističkog New Yorka do neutralne zone u Stjenjaku. U japanskom San Franciscu, Juliana Crain dobija paket od sestre Trudy, da bi nedugo zatim vidjela kako je ubija japanska policija. Vraća se kući gdje je njen dečko Frank nagovara da ode do policije i kaže im kako nema ništa s Trudynom izdajom. Paket sadrži film u kome Saveznici pobjeđuju u Drugom svjetskom ratu, a Juliana ga je pogledala. Ukrcava se u bus za Neutralnu Zonu da dostavi film umjesto Trudy. Agentica u busu pokušava ukrasti film, ali bježi samo sa lažnjacima. Dok se Joe sprijateljuje s Julianom u Canon Cityju, Kempeitai, koji želi otkriti njeno odredište, uhićuje Franka u San Franciscu. Blake zove nacističkog komandanta Smitha i time otkriva da radi za njih. 
22 "Sunrise" Daniel PercivalFrank Spotnitz23. 10. 2015 (2015-10-23)
U restoranu u Canon Cityju Juliana susreće čovjeka za koga pretpostavlja da je njen kontakt. Smith kaže Joeu da je kontakt zapravo SD agent koji pokušava zaustaviti pokret otpora i naređuje mu da ne intervenira. Ipak, kad SD agent pokuša ubiti Julianu, Joe dolazi. Juliana uspijeva odgurnuti agenta preko ivice u njegovu smrt. U New Yorku, Smitha napadaju članovi pokreta otpora. U zatvoru, Frank susreće člana pokreta otpora, koji ga uvjerava da ne odaje Julianu. Kempeitai ubija Frankovu sestru i njenu djecu, ali ne i njega kad je pronađena žena koja je ukrala Julianinu torbu s lažnim filmskim trakama. 
33 "The Illustrated Woman" Ken OlinThomas Schnauz i Evan Wright20. 11. 2015 (2015-11-20)
Joe uočava nacističkog lovca na glave u gradu koji traga za čovjekom koga je Juliana ubila. Rješavaju se tijela ubijenoga i njegovog automobila kad pronalaze kartu koja ih vodi do pećine u kojoj nalaze mrtvu ženu sa spiskom imena. Otkrivaju da je Julianin šef iz restorana zapravo njen kontakt. Frank obavještava zeta o smrti njegove sestre i njihove djece. Frank se vraća na posao gdje pravi pravo oružje. Lovac na glave otkriva Julianin identitet i pokuša je ubiti. 
44 "Revelations" Michael RymerThomas Schnauz i Jace Richdale20. 11. 2015 (2015-11-20)
Smith brzo spašava Julianu od Maršala. Joe i Juliana se suprotstavljaju Lemuelu, koji ih vodi u šumu gdje bivaju okruženi članovima otpora. Primoravaju ih da im dadnu filmove i da odu. Joea i Julianu opet napada Maršal, pa je Joe primoran da otkrije Maršalu da je nacistički agent. Maršal juri Julianu na autoputu. Kad se dovoljno udaljila, Juliana spaljuje automobil i sakriva se. Kad je pronašao automobil, Maršal je pretpostavio da je Juliana mrtva. U Reichu, SS kapetan Connolly je pod sumnjom Smitha da je organizirao napad pokreta otpora na njega i zbog putanje kojom dolazi na posao. U Pacifičkim Državama, Frank se upućuje ka mjestu na kome krunski princ drži govor da ga ubije, ali oklijeva. Krunskog princa tada ustreljuje nepoznati napadač. 
55 "The New Normal" Bryan SpicerRob Williams20. 11. 2015 (2015-11-20)
Krunski princ završava u bolnici nakon napada, a kapetanu Carske garde je naređeno da počini seppuku zbog neuspjeha da zaštiti krunskog princa. Kido tada obznanjuje da će uraditi isto ukoliko ne pronađe ubojicu. U međuvremenu, Juliana se vraća kući i pronalazi bijesnog Franka, koji govori o svome vremenu u zatvoru. Juliana posjećuje roditelje i otkriva da su Japanci ubili Frankovu sestru i njenu djecu. Kada se kasnije javila japanskoj vojsci, ispituju je o Trudynom partneru Randallu, ali je na kraju puštaju. Potom posjećuje Simone i susreće agenta pokreta otpora koji joj daje posjetnicu za vladinu zgradu. Joe se vraća u New York iz Neutralne Zone kad ga otimaju Gestapovi agenti i dovode u Smithov ured. Tada je prisiljen da kaže Smithu o događajima u Canon Cityju. Smith govori Joeu kako nije uspio u misiji jer je vođa pokreta otpora pobjegao. Smith vjeruje da je Joe vjeran i poziva ga sebi kući na proslavu Dana Pobjede u Americi (eng. Victory in America Day). 
66 "Three Monkeys" Nelson McCormickRob Williams20. 11. 2015 (2015-11-20)
Joe proslavlja Dan Pobjede u Smithovom domu. Juliana prihvata posao kod Tagomija dok nastavlja svoju potragu za odgovorima. Smith dobija informacije o kretanjima svog starog prijatelja Wegenera, presreće ga u zračnoj luci i poziva ga na večeru u nadi da će izvući od njega odgovore. Smith da da se Wegener uhiti. Smith hvata Joea kako pretura po njegovim papirima. 
77 "Truth" Brad AndersonEmma Frost20. 11. 2015 (2015-11-20)
Juliana ima iznenađujuće otkriće o smrti svoje sestre. Frank razmišlja o proteklim događajima i donosi važnu odluku o svojoj budućnosti, a Tagomi saznaje više o Julianinoj prošlosti. Smith hvata Joea u svoj kućnom uredu i ispituje ga o Juliani i Canon Cityju. 
88 "End of the World" Karyn KusamaWalon Green20. 11. 2015 (2015-11-20)
Juliana i Frank planiraju bijeg iz Pacifičkih Država, ali ih Joe dovodi ponovo u opasnost, jer upada izravno u zamku Kempeitaija pokušavajući da dobavi novi film. U međuvremenu, Smithova lojalnost je stavljena na završni opit kada dolazi do iznenađujućeg otkrića o svojoj obitelji. Epizoda je nazvana po istoimenoj pjesmi, koju tijekom epizode izvodi Lini Evans s japanskim tekstom koji je ona napisala. 
99 "Kindness" Michael SlovisJace Richdale20. 11. 2015 (2015-11-20)
Kako vrijeme istječe, očajni Frank je primoran da ugrozi svoj život da bi pomogao Joeu. Slagalica se konačno složila za Smitha nakon što otkriva ko stoji iza njegovog pokušaja ubojstva. Tagomi je skrhan kad se suoči s posljedicama svojih spletki, a Kidova istraga dobija dramatičan zaokret kad dođe do važnog otkrića. U međuvremenu, Frank i Juliana, nakon što se dokopaju novoga filma, odlučuju da ga pogledaju, ali su osupnuti kad otkriju da film opisuje, naizgled u bliskoj budućnosti, San Francisco nakon nuklearnog napada gdje SS sakuplja i pogubljuje preživjele. Franka u filmu pogubljuje Joe u SS uniformi. 
1010 "A Way Out" Daniel PercivalRob Williams20. 11. 2015 (2015-11-20)
Frank i Juliana se ljutito suprotstavljaju Joeu, jer je nacistički agent. On odlazi s filmom u nacističko veleposlanstvo. Smith saznaje da Heydrich priprema zamku. Kido slijedi informacije dobijene od Yakuza i ubija nacističkog atentatora na krunskog princa. Ed je uhvaćen s Frankovim oružjem i iskorišten je kao žrtveno jagnje za pokušaj ubojstva krunskog princa da bi Kido izbjegao obavezu da počini seppuku. Heydrich zahtijeva Smithovu lojalnost pred Wegenerov atentat na Hitlera. Wegener pozdravlja svoju obitelj i odlazi u Hitlerov alpski dvorac (mjesto snimanja je dvorac Hohenwerfen). Ipak, nakon suprotstavljanja Hitleru, koga zatiče kako gleda alternativne trake u svom ogromnom filmskom trezoru koji kaže da nakon svakog gledanja nauči nešto, Wegener na kraju ubija sebe. Smith hvata izdajnika Heydricha i prijavljuje ga Hitleru. Tagomi odlazi na Union Square (San Francisco) da meditira s Julianinim talismanom. Kad otvori oči zatiče se u alternativnoj 1962. godini gdje su Saveznici pobijedili u Drugom svjetskom ratu, a Sjedinjene Države su trenutno usred Kubanske raketne krize

Sezona 2 (2016) uredi

Druga sezona je izašla 16. prosinca 2016. godine.[15]

Br.
ukupno
Br. u
sezoni
Naslov Režija Scenario Originalni datum prikazivanja
111 "The Tiger's Cave" Daniel PercivalFrank Spotnitz16. 12. 2016 (2016-12-16)
Joe se vraća u New York da uruči film Smithu i zahtijeva da ga otpusti, ali Smith to odbija dok ne dostavi film Hitleru. Karen i Lem se suprotstavljaju Juliani jer nije pucala u Joea, koja potom biva omamljena. Budi se u domu Hawthornea Abendsena, Čovjeka u Visokom Zamku, gdje on drži ogromnu filmsku kolekciju. U međuvremenu, general Onoda otkriva Tagomiju i njegovim zaposlenicima da kapsula koju je ministar znanosti Shimada pronašao u svom džepu sadrži planove za nuklearno oružje koje Carstvo namjerava iskoristiti za uništenje nacista, što užasava Tagomija. Frank se suprotstavlja Arnoldu zbog špijuniranja vlastite obitelji. Očajan da očisti Edovo ime, Frank odlazi Childanu i pita ga za pomoć. Juliana pokušava dobiti odgovore od okolišajućeg Abendsena i dobija trag koji bi mogao pomoći u izbjegavanju nuklearnog rata. Gary Connell, vođa Otpora Zapadne Obale, krši naređenja i pokušava ubiti Julianu, ali mu bježi kod Kempeitaijeve kontrolne tačke. Dolazi do okršaja između pokreta otpora i japanske vojske. Karen je ubijena u razmjeni vatre. 
122 "The Road Less Traveled" Colin BuckseyRob Williams16. 12. 2016 (2016-12-16)
Kido istražuje okršaj kod kontrolne tačke i sumnja na Julianinu umiješanost. Frank odlužuje da unajmi odvjetnika Paula Kasouru da pomogne Edu. U očajanju, otkriva Kasouri da su antikviteti koje su mu on i Childan prodali krivotvorine, pa ih obojicu zatoče Yakuze s kojima Kasoura ima veze. Franka zamalo ubija Okamura, vođa Yakuza, zbog prošlog incidenta s Joeom. Ipak, uspijeva nagovoriti Okamuru da mu dozvoli da otplati svoj dug krivotvorenjem ako Edu bude dozvoljeno da mu bude pomoćnik. Kidoa prisiljava Okamura da pusti Eda. On kasnije svaljuje pokušaj ubojstva krunskog princa na preminulu Karen. Joeu Smith naređuje da posjeti svoga oca u Berlinu, Reichministera Heusmanna. Smith priopćuje Joeu da je Juliana vjerovatno mrtva. U međuvremenu, Juliana izbjegava Garyja i Lema i pokušava uvjeriti svoje roditelje da napuste San Francisco, ali uzaludno. Koristeći trag o misterioznom čovjeku na koga je Abendsen fiksiran, Juliana otkriva da je u pitanju obiteljski prijatelj, George Dixon, koji je Trudyn pravi otac. Saznavši da se možda nalazi u Brooklynu, Juliana ugrožava svoj život da dođe do nacističkog veleposlanstva i zatraži azil i ostavlja pismo Franku. 
133 "Travelers" Daniel SackheimErik Oleson16. 12. 2016 (2016-12-16)
Smitha upozorava dr Adler, obiteljski liječnik, da okonča život svoga sina Thomasa, jer dječakova neizlječiva bolest sprečava njegovo prihvatanje u Reichu. Juliana stiže do New Yorka i ispituje je Smith, koji je obaviješten o njenom dolasku i sređuje joj boravak. To taji od Joea. Frank saznaje o Julianinom prebjegu u Reich, ali ne vjeruje Garyju da ih je izdala. Dok radi s Edom i Childanom na krivotvorenju za Yakuze da otplati dug, Franka pokret otpora uvjerava da oslobodi nedužne građane od Kempeitaija kao osvetu za ubojstva kod kontrolne tačke. Dok spašava članicu pokreta otpora Sarah, Frank ubija prvoga Japanca. Juliana traži Joea, a njegova bivša ljubavnica joj prenosi kako se ponovno pridružio nacistima, što je navodi na misao da ju je izdao. Joe putuje za Berlin i susreće svoga oca ali je hladan zbog Heusmannovog tretmana njegove majke. Joe susreće Nicole Becker, filmašicu. Smith nije u stanju da ubije svoga sina kad je dobio priliku za to. Susreće se s dr Adlerom i ubija ga da obezbijedi njegovu šutnju. 
144 "Escalation" David PetrarcaWesley Strick16. 12. 2016 (2016-12-16)
Juliana se prilagođava životu u Reichu pod tutorstvom Smithove supruge Helen i Thomasa. Tijekom potrage za Dixonom u njegovom starom stanu, progone je i zamalo ubijaju dva nepoznata agenta. General Onoda naređuje Kempeitaiju pogubljenje brojnih građana zbog ubojstva japanskih vojnika tijekom operacije spašavanja pokreta otpora. Razjaren, Frank počinje zanemarivati svoj dug kod Yakuza i prihvata riskantan zadatak prikupljanja materijala iz neeksplodiranih japanskih bombi za pokret otpora, na Edovo zaprepaštenje. Frank se zbližava sa Sarah tijekom zadatka. Smith otkriva sumnjičavoj Helen da je ubio dr Adlera da bi održao bolest njihova sina u tajnosti. Kido napija Onodu i navodi ga da potpiše nepoznatu naredbu. Nakon što ona pobjegne progoniteljima, Juliani prilazi Dixon. Tagomi opet putuje u alternativnu vremensku liniju i susreće svoju suprugu Michiko koja je još uvijek živa, iako je umrla u njegovoj vremenskoj liniji. 
155 "Duck and Cover" John FawcettErik Oleson i Rick Cleveland16. 12. 2016 (2016-12-16)
Za Dixona se saznaje da je predvodnik pokreta otpora i sastaje se s Julianom nakon što mu kaže da ju je poslao Čovjek iz Visokog Zamka. Juliana nagovještava da bi mogao biti umiješan u moguće bombardiranje San Francisca, jer se pojavio nekoliko puta u filmovima. Dixon primorava Julianu da špijunira Smitha i njegovu obitelj da bi se iskupila za svoju izdaju kad je dopustila Joeu da pobjegne s filmom. Joe je uzrujan kada ga otac odvede na mjesto gdje se rodio i otkrije da je dio Lebensborna, eksperimenta usavršavanja rasne čistoće. Ipak, prihvata ponudu oca da ostane u Berlinu još nekoliko dana. Kido pokušava iskoristiti Onodino dopuštenje da bi mu izručili Julianu iz Reicha, ali ne uspijeva i otkriva svoj motiv za posjetu Smithu iz nepoznatog razloga. Frank se dublje uključuje u pokret otpora, a za Eda se otkriva da je u dogovoru s Kempeitaijem da izvještava o Yakuzinim poslovima krivotvorenja u zamjenu za njegov i Frankov život. Lem pomaže Abendsenu u selidbi jer je Visoki Zamak možda kompromitiran. Abendsen uništava većinu filmova prije odlaska. Tagomi se otkriva alternativnoj Michiko i svome sinu Noriyukeu, ali otkriva da su otuđeni od alternativnog Tagomija. Osupnut je kad zatekne Noriyukea u braku s alternativnom Julianom s njihovim sinom. 
166 "Kintsugi" Paul HolahanFrancesca Gardiner16. 12. 2016 (2016-12-16)
Juliana po planu počinje da se socijalizira u Komitetu dama i dobija podršku jedne od članica, Lucy. Helen otkriva da je Thomas izabran za ekspediciju Hitlerjugenda u Južnoj Americi. Zabranjuje sinu da ide dok ne otkrije da je Smith sredio nestanak njihovog sina iz društva lažiranjem otmice i organiziranjem anonimnog života za njega. Joe se zbližava s Nicole koja otkriva da je također Lebensborn i upoznaje ga s drugima poput njih. Nakon provedene noći s Nicole, Joe počinje da prihvata svoje stvarno naslijeđe. Tagomi pokušava popraviti odnos alternativnoga sebe s obitelji, ali je užasnut jer alternativni Noriyuke zanemaruje japansku kulturu. Kidoa obavještava njegova desna ruka, Yoshida, da su našli spaljeno Abendsenovo skrovište i saznaje da i Yakuze traže filmove. 
177 "Land O' Smiles" Karyn KusamaRob Williams16. 12. 2016 (2016-12-16)
Ed i Childan odlaze Okamuri da otplate soj dug prodajom Frankovih krivotvorina ali ih zaključavaju u spremište kad Kido i njegovi ljudi dođu u posjetu. Kido ubija Okamuru i prisutne Yakuze za izdaju, jer je zaključio da Yakuze rade s nacistima. Yoshida otkriva Eda i Childana, ali ih pušta. Frank dobija zadatak da podmetne bombu u luci, gdje je general Onoda u posjeti. Ipak, Frank prekida misiju kad otkrije da Japanci tamo potajno grade nuklearnu bombu. Obavještava pokret otpora o tome. Na Adlerovom pogrebu, Smith je užasnut kad Adlerova supruga Alice izrazi svoje sumnje o iznenadnoj smrti svoga muža i namjere o zahtijevaju autopsije. Juliana također prisustvuje sahrani i dok razgovara s Thomasom, primjećuje da ima napadaj i pokriva ga. Kasnije obećava Helen da neće otkriti ništa o Thomasovom stanju. Smith ulazi u još nevolja kad ga Himmler obavještava da je Hitler kolapsirao. 
188 "Loose Lips" Alex ZakrzewskiRick Cleveland16. 12. 2016 (2016-12-16)
Smith ispituje Julianu o Joeovom filmu i saznaje o predstojećem uništenju San Francisca. Lucy prenosi Juliani da su navodni snimci Hitlera uživo zapravo iz arhive jer njen muž upravlja televizijskim prijenosom. Juliana dijeli s Dixonom svoju sumnju da je Hitler mrtav. Pokret otpora odlučuje da je vrijeme za ustanak. Juliana je zabrinuta da je možda izazvala nuklearnu katastrofu koju je pokušavala izbjeći. Heusmann je imenovan vršiteljem dužnosti kancelara, a Joe odlučuje da podrži oca. Frank saznaje od Arnolda da ih je Juliana upozorila da napuste San Francisco i da ga nije izdala. U bijesu se suprotstavlja Garyju, ali pokret otpora je odlučan da nastavi s planom podizanja ustanka. Oboružan znanjem od Juliane i Kidoa, Smith zavarava potajno zatočenog Heydricha da pomisli da su Njemačka i Japan već u ratu. To navodi Heydricha da potvrdi ono na šta je Smith već sumnjao: zavjeru da se stvori izgovor za rat s Japancima koja postoji u nacističkim redovima. Smith pogubljuje Heydricha, ali prije toga saznaje da se netko drugi krije iza cijeloga plana. Hitler umire. Sada je na poziciji novi kancelar, Heusmann, za koga se saznaje da je jedan od onih koji su orkestrirali predstojeći konflikt. 
199 "Detonation" Chris LongWesley Strick16. 12. 2016 (2016-12-16)
Tagomi gleda sa svojom alternativnom obitelji film o nedavnom testu hidrogenske bombe na atolu Bikini. Konačno riješen da zaustavi rat između Japana i Njemačke, Tagomi uzima film i vraća se u svoju stvarnost. Thomas se povjerava Juliani o svom stanju, ali njihov razgovor se potajno snima. Smith kasnije saznaje za snimku i uzima je da bi zaštitio Thomasovu tajnu. U televizijskom obraćanju Heusmann optužuje Japance za Hitlerovu smrt trovanjem i obećava osvetu, na Joeovo zaprepaštenje. Frank odlučuje pomoći pokretu otpora u atentatu na Onodu koristeći njihove ručno pravljene bombe. Prije operacije uvjerava Eda i Childana da napuste San Francisco. Frank i Sarah prokrijumčare bombu u podzemni parking zgrade Kempeitaija. Započinju odbrojavanje bombe i pokušavaju da izađu iz zgrade, kad ih primjećuje Kido. Počinje okršaj na ulazu. Tek što je Tagomi stigao, bomba se detonirala, ubivši pritom generala Onodu i njegovo osoblje i razrušivši većinu zgrade. Sudbine Franka i Sarah nisu poznate. 
2010 "Fallout" Daniel PercivalErik Oleson16. 12. 2016 (2016-12-16)
Tagomi i Kido, koji je preživjeo bombardiranje, se nose s posljedicama uništenja sjedišta Kempeitaija. Potom Kido putuje u New York i pušta Smithu film koji naizgled dokazuje da Japanci imaju hidrogensku bombu. Pokret otpora pokušava osvetiti Kareninu smrt ubijanjem Juliane, ali ona pobjegne i pritom ubije Susan. Tada se ona suprotstavlja Dixonu i ubija ga, nakon što je prijetio da će razotkriti Smitha emitiranjem snimka njenog razgovora s Thomasom. Smith putuje u Berlin s filmom da bi uvjerio nadređene da ne napadaju Japan radi izbjegavanja nuklearnog odgovora. Smith se privatno susreće s Himmlerom da razotkrije Heusmanna kao izdajnika. Nakon uhićenja Heusmanna i Joea, Himmler se obraća svjetskoj publici iz Volkshallea, vjerovatno preuzevši kontrolu nad Reichom, i nagrađuje Smitha za njegovu službu. Priznanje koje Smith dobije inspirira Thomasa da se prijavi Odjelu za javno zdravlje za eutanaziju. Po dolasku u Neutralnu Zonu, Juliana saznaje od Abendsena da još postoji nada da joj je sestra živa. Na kraju, Lem uručuje preostale Abendsenove filmove Tagomiju. 

Sezona 3 (2018) uredi

Treća sezona je izašla 5. listopada 2018.[16]

Br.
ukupno
Br. u
sezoni
Naslov Režija Scenario Originalni datum izlaska
211 "Now More Than Ever, We Care About You" Daniel PercivalWesley Strick5. 10. 2018 (2018-10-05)
 
222 "Imagine Manchuria" Alex ZakrzewskiEric Overmyer5. 10. 2018 (2018-10-05)
 
233 "Sensô Kôi" Ernest DickersonChris Collins5. 10. 2018 (2018-10-05)
 
244 "Sabra" John FawcettEric Simonson5. 10. 2018 (2018-10-05)
 
255 "The New Colossus" Daniel PercivalWesley Strick5. 10. 2018 (2018-10-05)
 
266 "History Ends" Meera MenonElizabeth Benjamin i Kalen Egan5. 10. 2018 (2018-10-05)
 
277 "Excess Animus" Steph GreenDre Ryan5. 10. 2018 (2018-10-05)
 
288 "Kasumi (Through the Mists)" Jennifer GetzingerWilliam N. Fordes5. 10. 2018 (2018-10-05)
 
299 "Baku" Deborah ChowChris Collins i Chris Wu5. 10. 2018 (2018-10-05)
 
3010 "Jahr Null" Daniel PercivalEric Overmyer i Wesley Strick5. 10. 2018 (2018-10-05)
 

Kontroverza oko oglašavanja uredi

Kao dio kampanje oglašavanja za prvu sezonu, cijelo vozilo newjorške podzemne željeznice je pokriveno nacističkim i japanskim imperijalnim simbolima koji se pojavljuju u seriji, uključujući nekoliko američkih zastava s nacističkim emblemom orla umjesto 50 zvijezdi i nekoliko zastava fiktivnih Pacifičkih Država.[17] Kao odgovor na kritike "državnih zakonodavaca i gradskih otaca", Metropolitan Transportation Authority (MTA) je izdala priopćenje u kome tvrde da nema razloga da se uklone reklame jer standardi o neutralnom sadržaju podzemnih reklama zabranjuju samo političko oglašavanje i oglašavanje usmjereno protiv nekog pojedinca ili skupine. MTA-ov glasnogovornik Kevin Ortiz je ustvrdio: "MTA je vladina agencija i ne može prihvatati ili odbijati reklame na osnovu toga kako se osjećamo povodom njih; moramo slijediti standarde koje je odobrilo naše vijeće. Molimo vas da primijetite da su to komercijalne reklame." Glasnogovornik Adam Lisberg je rekao: "Ovo oglašavanje, bilo ono za vas neukusno ili ne, očito nije promicanje nacizma, oni reklamiraju TV seriju."

Nakon prigovora guvernera New Yorka Andrewa Cuomoa i newyorškog gradonačelnika Billa de Blasija, prva izvješća su nagovještavala da je Amazon uklonio reklame iz podzemne željeznice. Kasnije je obznanjeno da je MTA, a ne Amazon, zaslužna za uklanjanje reklama zbog pritska od strane Cuomoa.[18]

Povezano uredi

Izvori uredi

  1. „TV Review: The Man in the High Castle. 18. studenoga 2015. Pristupljeno 18. studenoga 2015. 
  2. „The Man in the High Castle”. Amazon Prime. 
  3. The Man in the High Castle. Internet Movie Database. Pristupljeno 18. siječnja 2015. 
  4. Tartaglione, Nancy. „Amazon orders 5 original series including Man in the High Castle, Mad Dogs. Deadline.com. Pristupljeno 18. siječnja 2015. 
  5. FrankSpotnitz (17. kolovoza 2015). „@dlairman @HighCastleTV Ten.” (tvit). 
  6. TheFienPrint (3. kolovoza 2015). „Time for 'Man in the High Castle,' which premieres on November 20 on #Amazon. #TCA15” (tvit). 
  7. „'The Man in the High Castle' season 2 premiere date: Season releases Dec. 16”. Den of Geek. 12. kolovoza 2016. Arhivirano iz originala na datum 2016-09-24. Pristupljeno 2018-05-29. 
  8. Trendacosta, Katharine (3. siječnja 2017). „'The Man in the High Castle' Gets Another Season and Another Showrunner”. Gizmodo. Pristupljeno 30. svibnja 2017. 
  9. https://www.youtube.com/watch?v=VP9wkTEgORI
  10. Petski, Denise (15. travnja 2016). „Callum Keith Rennie joins Amazon's Man in the High Castle; Rafael de la Fuente in When We Rise ABC Miniseries”. Deadline.com. Pristupljeno 17. travnja 2016. 
  11. Petski, Denise (6. travnja 2016). „Bella Heathcote joins Man in the High Castle; Warren Christie in Eyewitness. Deadline.com. Pristupljeno 8. travnja 2016. 
  12. „FX's Tyrant casts Annet Mahendru; Sebastian Roché in Amazon's Man in the High Castle. Deadline.com. 
  13. „A New Trailer for The Man in the High Castle and Episode Two Preview”. Newsweek. 13. srpnja 2015. Pristupljeno 19. kolovoza 2015. 
  14. Jarvey, Natalie (3. kolovoza 2015). The Man in the High Castle Creator Frank Spotnitz on Creating Alternate Histories”. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 19. kolovoza 2015. 
  15. „The Man in the High Castle Season 2 Release Date, Trailer, and Review”. Den of Geek. 12. prosinca 2016. Arhivirano iz originala na datum 2018-05-07. Pristupljeno 19. prosinca 2016. 
  16. Greška u referenci: Nevaljana oznaka <ref>; nije zadan tekst za reference po imenu S3+
  17. „New York Subway pulls Nazi-themed ads for new show, Man in the High Castle. NPR. 25. studenoga 2015. 
  18. Man in the High Castle subway ads, featuring Nazi symbols, removed from trains”. CBS New York. 24. studenoga 2015. Pristupljeno 5. prosinca 2015. 

Vanjske poveznice uredi