The Man Trap je prva epizoda prve sezone TV-serije Star Trek: The Original Series. Originalno je prikazana u četvrtak 8. 9. 1966. na američkoj NBC-ju. Službena oznaka joj je epizoda #1, produkcija #6. Scenarij je napisao George Clayton Johnson, a epizodu režirao Marc Daniels. Radnja prikazuje kako se posada svemirskog broda USS Enterprise prilikom dolaska na znanstvenu stanicu na planeti M-113 suoči sa čudovištem koje mijenja oblik i to koristi kako bi se hranila solju svojih žrtava.

The Man Trap
Epizoda serije Star Trek: The Original Series
Čudovište koje predstavlja antagonista u epizodi, a koga su fanovi serije prozvali "Solni vampir"
Epizoda br.Sezona 1
Epizoda 1
RežijaMarc Daniels
ScenarioGeorge Clayton Johnson
MuzikaAlexander Courage
FotografijaJerry Finnerman
Produkcijski kod6
Originalno emitiranje6. 9. 1966 (1966-09-06) (Kanada)
8. 9. 1966 (1966-09-08) (SAD)
Gostujući glumci
Kronologija epizode
← Prethodna
Sljedeća →
"Charlie X"
[[]]

Iako je prva prikazana, nije bila prva snimljena epizoda (pilot Where No Man Has Gone Before i nekoliko redovnih epizoda). Trenutna službena kronologija smatra Where No Man Has Gone Before za prvu epizodu.

Epizoda se smatra jednom od lošijih u originalnoj seriji, a čudovište su fanovi ironično prozvali "solni vampir". Ono se 2009. godine trebalo nakratko pojaviti u filmu Star Trek iz 2009. godine, ali su scene izbačene iz konačne verzije. Umjesto toga su se čudovišta 2010. godine pojavila u MMORPG igri Star Trek Online gdje u jednoj misiji preuzimaju napuštenu romulansku koloniju.

Vanjske veze uredi