The Maiden Heist

Stara ekipa, novi plan (engl. The Maiden Heist) američka je krimi[1] akciona[2] filmska komedija[1][2] iz 2009. režisera Petera Hewitta. Glavne uloge igraju Morgan Freeman, Christopher Walken, William H. Macy i Marcia Gay Harden.[3] U Ujedinjenom Kraljevstvu film je izašao pod naslovom The Heist (sh. Pljačka ili Krađa).

Stara ekipa, novi plan
Originalni kaver-art
RežijaPeter Hewitt
ProducentBob Yari
Lori McCreary
Rob Paris
Morgan Freeman
Michael LeSieur
Peter Hewitt
Brad Jenkel
Dennis Brown
David C. Glasser
William J. Immerman
ScenarioMichael LeSieur
UlogeMorgan Freeman
Christopher Walken
William H. Macy
Marcia Gay Harden
MuzikaRupert Gregson-Williams
FotografijaUeli Steiger
MontažaCarole Kravetz-Aykanian
StudioRevelations Entertainment
DistribucijaYari Film Group
Datum(i) premijere
29. 5. 2009 (2009-05-29)
Trajanje90 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

Radnja uredi

Roger (Christopher Walken) je zaštitar u muzeju umjetnosti, gdje provodi puno vremena gledajući u svoju omiljenu sliku, Usamljenu djevu (engl. The Lonely Maiden), lijepu ženu koja besciljno gleda u daljinu. Uprkos činjenici da ima suprugu Rose (Marcia Gay Harden), prilično je opsjednut slikom. Rose želi da se Roger povuče kako bi se mogli preseliti na Floridu. Jednog poslijepodneva, Roger saznaje da će nekoliko djela, uključujući Usamljenu djevu, biti trajno premješteno u drugi muzej u Kopenhagenu u Danskoj. Ne mogavši ​​slijediti Djevu, Roger pada u očaj – dok ne upozna Charlesa (Morgan Freeman), još jednog čuvara koji ima sličnu privlačnost prema slici na drugom spratu, onoj žene s mačkama.

George (William H. Macy) također je opsjednut jednim umjetničkim djelom, skulpturom golog grčkog ratnika; on se često skida i pozira nag pored 'ratnika' tokom svoje noćne smjene. Koristeći prednosti svojih smjena i iskustvo, George dolazi na ideju da ukradu svoja omiljena umjetnička djela i zamijene ih replikama. Roger volontira da se označe umjetnička djela koja se šalju, dok Charles i George traže pomoć u repliciranju svojih favorita. Budući da je Charles slikar, on je u stanju da savršeno uradi sliku mačaka, ali ne uspijeva da shvati Usamljenu djevu. Muškarci angažuju uličnog umjetnika (Breckin Meyer) za taj zadatak, prisiljavajući Rogera da ukrade Roseovu uštedu za odmor na Floridi kako bi mu platio posao. Rose postaje sumnjiva i zamalo upropaštava Rogerov volonterski angažman. George uspije 'ponoviti' svoju skulpturu, a kopija djevojke je takođe dovršena.

Na dan transfera, George se ušunja u skladište u sanduku sa statuom i replikama slika. Uspješno je zamijenio tri obilježena komada, ali ne može odoljeti skidanju i poziranju s kipom. Pojavi se čuvar koji prisiljava Georgea da se sakrije u sanduk bez odjeće. Sljedećeg jutra, kada Roger i Charlie (uz nenamjernu Roseinu pratnju) dođu da ga pokupe, sanduk s Georgeom završava u pogrešnom kombiju. Panično pogođen Charlie daje se u potjeru; uspijevaju spasiti Georgea, koji izlazi iz sanduka bez odjeće, što šokira Rose.

Pošto su izveli pljačku bez da ih uhvate, povlače se s posla. Rose nije ništa mudrija. Na putovanju na Floridi Rogera je opčinila Rose dok je gledao iz okeana, jer nevjerovatno liči na pozu Usamljene djeve. Njihov ljubavni život je ponovo oživljen. U međuvremenu, trojica muškaraca sakrivaju svoje blago u kolibi na krovu Charlesovog stana kako bi ga mogli vidjeti i u slobodno vrijeme. Međutim, kada Roger pogleda sliku, to ga ne inspiriše kao nekada. Osmjehuje se i sjeća se svoje žene. U međuvremenu, u Kopenhagenu, dežurni stražar prolazi pored slike djevojke i gleda je nasmiješen.

Uloge uredi

Glumac Uloga
Morgan Freeman Charles Peterson
Christopher Walken Roger Barlow
William H. Macy George McLendon
Marcia Gay Harden Rose
Breckin Meyer gladni umjetnik
Wynn Everett docent
Christy Scott Cashman asistent direktora muzeja
Anthony Cascio čuvar muzeja
Victoria Cyr žena koja šeta pudlu[4]
Douglass Bowen Flynn čuvar u Danskoj
Elisangela DiAlencar prolaznica u muzeju

Produkcija uredi

Film je produciran pod radnim naslovom The Lonely Maiden. Sniman je primarno u Bostonu (Massachusetts, SAD), a nekoliko scena je snimljeno u Muzeju umjetnosti Worcester u Worcesteru.[5] Slika Usamljena djeva nastala je specifično za film, a naslikao je umjetnik Jeremy Lipking.[6]

Izlazak uredi

Privremeni određeni datum izlaska filma bio je 29. maj 2009; otkazan je zbog bankrotiranja distributera filma, Filmske grupe Yari. Premijeru je imao 25. juna 2009. na Internacionalnom filmskom festivalu u Edinburghu.[7] Na DVD-u je izašao 24. novembra 2009. godine.

Kritika uredi

Na osnovu 76.718 ocjena posjetilaca sajta Rotten Tomatoes, agregatora recenzija, film ima slobodni kritički rejting od 37% i srednju ocjenu 2,95/5; na osnovu dvije stručne recenzije, prikazan je prosječni rejting 4,12/10 (decembar 2019).[8]

Reference uredi

Vanjske veze uredi