The Landlord (sh. Stanodavac) je američki igrani film snimljen 1970. godine u režiji Hala Ashbyja, kome je to bio režijski debi. Po žanru je mješavina socijalno angažirane drame, satire i romantične komedije. Protagonist, čiji lik tumači Beau Bridges, je mladić iz bogataške WASP-ovske porodice koji odlučuje otkupiti stambenu zgradu u sirotinjskom brooklynskom naselju Park Slope gdje pretežno žive crnci, a sa namjerom da ih odatle izbaci i preuredi zgradu za bogatije stanare prilikom procesa gentrifikacije. Radnja prikazuje kako odustaje od te namjere i počne iskreno brinuti o svojim stanarima nakon što ih dobro upozna, i nakon što sa dvije crnkinje bude imao ljubavne veze. Film je sa svojom aktualnom temom međurasnih odnosa i društvenom angažiranošću stekao naklonost kritike, ali ga je publika uglavnom ignorirala, a što su šefovi studija United Artists kasnije tumačili "zasićenošću" publike velikim brojem filmova sličnog tipa. Iako je The Landlord relativno brzo pao u zaborav, predstavljao je odskočnu dasku za Ashbyja, koji će se tokom decenije nametnuti u jednog od najhvaljenijih i najuspješnijih autora Novog Hollywooda.

The Landlord
RežijaHal Ashby
ProducentNorman Jewison
ScenarioKristin Hunter
Bill Gunn
UlogeBeau Bridges
Lee Grant
Diana Sands
Pearl Bailey
MuzikaAl Kooper
FotografijaGordon Willis
MontažaWilliam A. Sawyer
Edward Warschilka
StudioMirisch Company
Cartier Productions
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
20. 5. 1970 (1970-05-20)
Trajanje113 min.
Jezikengleski
Budžet1,95 mil. $[1]

Uloge uredi

Glumac Uloga
Beau Bridges Elgar Winthrop Julius Enders
Lee Grant Joyce Enders
Diana Sands Francine "Fanny" Johnson
Pearl Bailey Marge
Walter Brooke William Enders
Louis Gossett, Jr. Copee Johnson
Marki Bey Lanie
Melvin Stewart Professor Duboise
Susan Anspach Susan Enders
Robert Klein Peter Coots
Will Mackenzie William Enders, Jr.

Charlie Murphy, stariji brat Eddieja Murphyja, živio je u četvrti gdje se snimao film te je angažiran u maloj ulozi dječaka-kradljivca.

Izvori uredi

  1. "The Films of Hal Ashby". Beach, Christopher (2009). Detroit, Michigan: Wayne State University Press, p. 175, ISBN 978-0-8143-3415-7.

Vanjske veze uredi