The L Word (Reč na L) je dramska TV-serija, koja prati živote grupe lezbejskih i biseksualnih prijateljica, njihovih poznanica, porodica i ljubavnica u Los Angelesu. Serija se originalno emitovala na Showtime-u. U Hrvatskoj i Srbiji je emitovana na Fox Life-u, kao Ženske priče[1], ali je i pre početka prikazivanja stekla veliku popularnost u LGBT zajednici, a posebno među lezbejkama.

The L Word
Formatdrama
KreatorIlene Chaiken
ScenarioGuinevere Turner
Rose Troche
NastupajuJennifer Beals (2004-)
Erin Daniels (2004-2006)
Janina Gavankar (2007-)
Pam Grier (2004-)
Leisha Hailey (2004-)
Laurel Holloman (2004-)
Mia Kirshner (2004-)
Karina Lombard (2004)(2007)
Katherine Moennig(2004-)
Daniela Sea (2006-)
Sarah Shahi (2005-2006)
Rachel Shelley (2005-)
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Jezik/ciengleski
Broj serijala6
Broj epizoda70
Emitiranje
Originalni kanalShowtime
Originalno prikazivanje18. januar, 2004. – 8. mart, 2009.

Seriju je stvorila i producira je Ilene Chaiken, a u timu producentkinja i producenata nalaze se i Steve Golin, poznat po filmovima Being John Malkovich i Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Pored Ilene Chaiken, među scenaristkinjama se nalaze i Guinevere Turner (Go Fish, American Psycho) i Rose Troche (Go Fish, Six Feet Under).

Radnja serije se odigrava u West Hollywoodu, gej kvartu Los Angelesa, mada se serija snima u Vancouveru, zbog jeftinijih troškova.

Sažetak uredi

Serija prati živote grupe lezbejskih i biseksualnih prijateljica. Centralni likovi su: Bette Porter, njena partnerka Tina Kennard i sestra Kit Porter, koja je jedini straight lik u seriji; Alice Pieszecki, Dana Fairbanks (koja umire u trećem serijalu), Shane McCutcheon, Jenny Schecter, Marina Ferrer (koja je bila jedna od centralnih junakinja u prvoj sezoni, u drugoj i trećoj se nije pojavljivala i vraća se u četvrtoj u nekoliko epizoda). U drugoj sezoni pojavljuju se Carmen de la Pica Morales i Helena Peabody. U trećoj se pojavljuje transeksualni lik Moira/Max Sweeney. U četvrtoj epizodi pridružuju se nove glumice oskarovka Marlee Matlin, Cybill Shepherd, Kristinna Loken i Janina Gavankar.

Pored glavnih junakinja, pojavljuje se i veliki broj sporednik likova, koje manje ili više učestvuju u glavnim pričama. U sporednim ulogama pojavljivale su se i neke poznate ličnosti kao što su: Rosanna Arquette, Sandra Bernhard, Ossie Davis, Alan Cumming, Snoop Dogg, Eric Roberts, Gloria Steinem i druge.

Iako se naziv epizoda ne prikazuje na ekranu, nazivi svih epizoda počinju na slovo „L“ (Vidi: Spisak epizoda The L Word). Svaka epizoda počinje insertom iz prošlosti, koji nije povezan sa radnjom serije. Ovi inserti prikazuju lezbejke i (ređe) gejeve u vreme kada je društvo bilo manje tolerantno prema njima i kada nije bilo jednostavno prihvatiti sopstvenu seksaulnu orijentaciju.

Radnja i likovi uredi

Glavni likovi uredi

Alice Pieszecki uredi

Alice (Leisha Hailey) je novinarka za LA Magazine. Živi u Los Anglesu, ali se često nalazi u West Hollywoodu. Među prijateljicama, ona je jedina koja se identifikuje kao biseksaulka. Njena majka, Lorene je glumica i jedina je u porodici koja prihvata njenu seksualnu orijentaciju.

Najznačajnija stvar u vezi sa njom je The Chart (karta), skica svih veza i one-night standova, koja čini mrežu odnosa povezanih sa njom. Alice veruje da svako spava sa svakim i karta je podrška njenoj teoriji.

U početku serije Dana sumnja da je Alice stvarno biseksualna i smatra da ona time samo krije svoju nesigurnost u svoju seksaulnost. Alice je uverava da ona traži iste kvalitete kod muškaraca kao što ih traži kod žena. To da je biseksualna otkrila je u vreme studija, kada se tri meseca zabavljala sa momkom iz svog benda. Od tada stupa u veze i sa muškarcima i sa ženama. Jedna od njenih devojaka bila je i Bette, koja je sada već u sedmogodišnjoj vezi sa Tinom.

Alice je u očajničkoj potrazi za ljubavlju. Posle nekoliko prolaznih ljubavnih veza sa ženama i muškarcima (čak i sa Lisom, muškarcem sa lezbejskim identitetom), Alice počinje da shvata da je zaljubljena u svoju prijateljicu Danu. Njih dve održavaju kraću vezu, ali Dana se vraća svojoj bivšoj devojci Lari Perkins. Alice postaje opsednuta Danom; počinje da je maltretira, pije pilule, u sobi pravi malo svetilište posvećeno njoj. Kada Dana saznaje da ima rak dojke, počinje loše da se ponaša prema Lari, koja odlazi u Pariz i stavlja Danu sa Alice. Alice provodi vreme sa Danom u bolnici. Dana umire i Alice počinje da razvija veće probleme sa pilulama. Za vreme sahrane, Alice uspe da ukrade deo Daninog pepela, kako bi joj priredila sahranu kakvu je Dana želela i odlazi sa prijateljicama do Daninog omiljenog vodopada, gde prosipaju pepeo. Posle Danine smrti Alice pičinje da se zabavlja sa Larom.

Bette Porter uredi

Bette Porter (Jennifer Beals) je dobrostojeća i obrazovana žena mešanog rasnog porekla, koja je završila umetnost. Na studijama je imala seks sa profesorkom i sa jednim gej kolegom i outovala se kao lezbejka.

Pre nego što je uspoznala Tinu, imala je vezu sa Alice.

Bette i Tina imaju dugu vezu, koja izgleda veoma stabilno, ali su u problemima. Nakon pokušaja da Tina ostane u drugom stanju, ona doživljava pobačaj i pokušava da se izvuče iz depresije kroz angažovanje u humanitarnoj organizaciji. Njeno angažovanje, kao i posao kojim se Bette bavi (California Arts Center - CAC) ih udaljavaju. Pored toga, Bette ima probleme sa svojom sestrom Kit, koja je u procesu odvikavanja od alkohola, međutim, u toku serije odnosni između sestara se sređuju. Bette prevari Tinu sa Candence, nakon čega Tina prelazi da živi kod Alice.

U drugom serijalu Bette pokušava da povrati Tinu, koja je u drugom stanju i u vezi je sa Helenom Peabody. Konačno, Tina bira Bette i pita je da ponovo žive zajedno. Njihov zajednički život, međutim, nije kao pre. Bette je izgubila posao u CAC-u i nema želju da nađe drugi. Tina počinje da radi u filmskom studiju Helene Peabody i prebacuje Bette zbog trošenja para. Postaju sve više distancirane, posebno od trenutka kada Bette slučajno otkriva da Tina povremeno chatuje sa muškarcem. Tina, koja je bila straight pre nego što je upoznala Bette, priznaje da ima fantazije o muškarcima. Bette se povlači, ali kada vidi da Tina odgaja Angelicu u „belom, privilegovanom, heteroseksualnom svetu“ rešava da uzme advokatkinju i da traži starateljstvo nad detetom, pozivajući se na Tininu nemogućnost da uzgaja dete mešovite rase. Kasnije se premišlja, ali kada Tina rešava da joj ne dozvoli viđanje deteta, Bette kidnapuje Angelicu.

Tina Kennard uredi

Tina (Laurel Holloman) je majka Angelice Kennard i partnerka Bette Porter. Tina i Bette pokušavaju da dobiju bebu i u potrazi su sa donatorom sperme. Tina ostaje u drugom stanju, ali doživi pobačaj. Ovaj događaj je veoma strasan za Tinu i ona počinje da radi u humanitarnoj organizaciji kako bi se izvukla iz depresije. Obaveze oko njenog angažovanja je odvlače od Bette, koja ima ljubavnu aferu sa Cendence, nakon čega Tina prelazi da živi kod Alice.

U drugoj sezoni Tina ostaje u drugom stanju, ali to krije od prijateljica, kao i od Bette. Ulazi u novu vezu sa Helenom Peabody, koja govori Bette da je Tina trudna. Bette i Helena započinju bornu oko Tine, koja na kraju odlučuje da se pomiri sa Bette i da nastave da žive zajedno. Tina rađa devojčicu, Agelicu. Njihova veza je u još većoj krizi nego ranije. Tina počinje da pokazuje interesovanja za muškarce, što ih konačno razdvaja. Bette nastavlja da se bori oko roditeljskog prava nad Angelicom i konačno je kidnapuje.

Dana Fairbanks uredi

Dana (Erin Daniels) – profesionalna teniserka sa karijerom u usponu, koja se u početku pretvara da je straight, kako ne bi dovela svoju karijeru u opasnost ako se outuje kao lezbejka. Kako bi njena heteroseksualnost delovala uverljivije, ona se zvanično zabavlja sa svojim doubles partnerom Harrisonom, koji je, takođe, gej. Zbog skrivanja svoje seksaulosti, kao i zbog konzervativne porodice iz koje dolazi, ona je rigidna i neurotična. U početku se prikazuje kao osoba koja ne želi da bude viđena u društvu ljudi za koje bi se lako ocenilo da su lezbejke ili gejevi. Ipak, ona zna da je lezbejka još iz svojih teenage dana, kada se prvi put zaljubila u devojku koju je sretala na teniserskim kampovima i koju sada oslovljava kao „Ralph“, nepominjući njeno pravo ime, jer je „Ralph“ postala poznata teniserka, ali krije da je lezbejka.

Dana upoznaje Laru Perkins u klubu u kome trenira i počinje da se zabavlja sa njom, ali uskoro raskidaju kada veza počinje da ugrožava njenu karijeru. Ipak, Dana dobija sponzorstvo od Subarua, koji žele da je prikažu kao lezbejku pod sloganom „get out and stay out“. Dana se konačno outuje, što predstavlja problem njenim roditeljima, koji su konzervativni republikanci.

Dana i Alice počinju da se zabavljaju u drugoj sezoni. Kada se ponovo pojavi Lara, Alice je vrlo ljubomorna i predlaže Dani da žive zajedni, što Dana odbija. Lara i Dana su ponovo zajedno i Alice je i dalje veoma ljubomorna, ali vremenom počinje da prihvata njihovu vezu i da se vraća svom životu. Međutim, Dana otkriva da ima rak dojke i najpre krije od svojih prijateljica. Kada se saznaje da je kancer počeo da se širi po mišićnom tkivu, Lara odlučuje da ozbiljnost situacije kaže drugima. U toku hemoterapije Dana postaje neprijatna prema Lari i zahteva od nje da je ostavi na miru. Kada Lara ode u Paris, Alice postaje ponovo bliska sa Danom. Njeno stanje se pogoršava i Dana mora u bolnicu, gde Alice provodi sve vreme sa njom. Nakon pet dana Dana gubi snagu i umire dok nema nikoga u okolini. Njene poslednje reči su bile: „Volim te“, upućene Alice.

Shane McCutcheon uredi

Shane (Katherine Moennig) – frizerka, koja živi u Los Angelesu, ali vreme provodi u West Hollywoodu. Rođena je u Austinu, u Texasu. Njena majka je bila narkomanka i dala je na usvajanje kada je Shane imala samo devet godina. Nikada nije upoznala svog oca. Zna da ima polubrata, po imenu Shay.

Shane je radila kao ulična prostitutka na Santa Monica Boulevardu. Većina njenih mušterija su mislili da je ona dečko, što je nju dovodilo u opasnost da postane žrtva zločina iz mržnje ako bi saznali da nije. Prostitucijom je počela da se bavi još kao tinejdžerka, a prestala kada joj je neko pomogao da upiše frizersku školu. Shane je šest meseci bila beskućnica i spavala je u svom kamionetu. Od druge epizode ona živi u kući Jenny Schecter.

Shane je postala poznata po frizurama koje pravi, koje su najpre čudne, ali onda postaju hit u Hollywoodu. Tvrdi da je spavala sa oko hiljadu ljudi i koristila teške droge. Ona je veoma brižna osoba, koja uvek pomaže svojim prijateljicama u nevolji. Zapravo, ona ima vrlo izraženu sposobnost da utiče na raspoloženja i osećanja drugih.

Jenny Schecter uredi

Jenny (Mia Kirshner) dolazi u Los Angeles kod svog verenika, Tim Haspela, sa namerom da se posveti pisanju. Po dolasku Jenny otkriva da je komšiluk interesantniji nego što izgleda. Jenny krišom posmatra Shane dok vodi ljubav sa devojkom u bazenu u susdenom dvorištu. Kada to pomene Timu, on potvrđuje da su njegove komšinice lezbejski par, Bette i Tina, ali izražava sumnju da je videla njih. Dan kasnije ona sreće Tinu koja je poziva na njihovu žurku. Na žurci Alice pokušava da je muva, ali se povlači kada u igru uđe Marina Ferrer. Između Jenny i Marine se oseća snažna privlačnost. Jenny odlazi u toalet, što Marina pogrešno protumači ovo kao poziv i ulazi za njom, gde je prvi put poljubi i time započne ono što će se kasnije pretvoriti u vezu. Jenny kasnije priznaje d je to bio prvi put kada je poljubila drugu ženu.

Jenny je pomalo uplašena od onoga što se desilo u kupatilu, beži sa žurke i vraća se u sigurnost svoje veze sa Timom. Problem, međutim, nastaje kada ona shvata da ne može da se oslobodi osećanja privlačnosti prema Marini i njih dve počinju tajnu vezu. Marinine prijateljice saznaju za vezu (uglavnom tako što „čitaju“ signale koji su Timu nerazumljivi). Tim kasnije slučajno saznaje za njih dve, a Jenny pristaje da se uda za njega iste večeri i da više nikada ne vidi Marinu. Odmah posle venčanja Tim se predomišlja i ostavlja Jenny u motelu gde su se venčali.

U trećoj sezoni Jenny počinje da se zabavlja sa Moirom/Maxom, trans osobom, pružajući mu podršku u tranziciji. Međutim, kada Max počinje da uzima testosteron i usvaja ponašanje straight muškarca, Jenny gubi strpljenje.

Carmen de la Pica Morales uredi

Carmen (Sarah Shahi) je u vezi sa Shane. Pre Shane, Carmen je bila u vezi sa Jenny, iako se najpre upoznala sa Shane. Shane tvrdi da nije ljubomorna, ali se vremenom ispostavlja da Shane ima jaka osećanja prema Carmen. Na kraju druge sezone, Shane joj priznaje da je voli, što je ujedno iprva izjava ljubavi od Shane u seriji. U trećoj sezoni njih dve su zajedno. Carmen upoznaje Shane sa svojom porodicom, koja ne zna da su njih dve u vezi, niti znaju da je Carmen lezbejka. Porodica je prihvata kao jednu od njih, misleći da su njih dve najbolje drugarice. Kada majka Carmen pokuša da namesti momka za Shane, Carmen joj saopštava da je lezbejka.

Shane u epizodi 3.05: Lifeline stupa ponovo u kontakt sa svojom bivšom ljubavnicom Cherie Jaffe (Rosanna Arquette) i prevari Carmen. Carmen to otkriva i zahteva od Chane punu vernost. Shane joj obećava da će pokušati da bude monogamna, iako ne shvata poentu toga. Na Daninoj sahrani Shane zaprosi Carmen, međutim, na venčanju Shane slučajno zatiče svog oca kako vara svoju ženu, na šta joj on odgovara da on nije ponosan zbog toga, ali „to sam ja“. Shane je uplašena i beži sa svog venčanja.

Sporedni likovi uredi

Serija ima mnogo sporednih likova, a neki od važnijih su:

  • Kit Porter (Pam Grier) – sestra Bette Porter, pevačica i vlasnica The Planet-a, kluba gde se junakinje najčešće skupljaju. Kit je straight žena, koja pokušava da vrati red u svoj život. Kit ima sina Davida (Colin Lawrence), od koga se otuđila zbog svog alkoholizma ali, kako se kasnije pokazuje, i zbog njegovih konzervativnih stavova. U toku serije ona ima nekoliko ljubavnih veza, između ostalih i sa transrodnim Ivanom Aycockom.
  • Marina Ferrer (Karina Lombard) je prva vlasnica The Planet-a, lezbejskog bara i jedna od glavnih junakinja u prvoj sezoni, u kojoj je imala vezu sa Jenny. Na početku drugog serijala Marina pokušava samoubistvo, zbog čega su je poslali kod porodice u Italiju. U četvrtom serijalu Marina se vraća u nekoliko epizoda.
  • Lara Perkins (Lauren Lee Smith) je devojka Dane Fairbanks. Iako njihova veza u prvoj sezoni nije trajala dugo, njih dve su uspele da u toku treće sezone budu veći deo zajedno. Posle Danine smrti, Lara i Alice počinju krišom da se viđaju. Na početku četvrtog serijala, Alice saopštava da je Lara dobila posao u San Franciscu.

The Chart uredi

 
Mali deo Karte, koji pokazuje odnose između bitnijih likova u sezonama od prve do treće. Pink označava glavne ženske likove, plava glavne muške, ljubičasta – sporedne ženske, zelena – sporedne muške i zlatna označava likove koji su samo pomenuti.

The Chart (karta) prikazuje sve odnose, veze, one-night standove i sl oko Alice. U početku stvaranja serije, The L Word je trebalo da se oko lika Pam Grier, Kit Porter, koja je u pripremama trebalo da bude lezbejka sa kartom istetoviranom na leđima[2]. Kada je njen lik pretvoren u straight, karta je pripisana Alice.

Prema priči, Alice je započela da pravi kartu na salveti. U prvoj sezoni karta je prebačena sa table na zidu na internet site, koji je Alice napravila.

U epizodi 1.02: Let’s do it, Alice pokušava da napiše članak o karti za L.A. Magazine. Kada ne uspeva da ubedi urednika da objavi kartu, Alice odlučuje da je stavi na internet. Karta postaje popularna i time sve veća, jer je dopunjuju posetiteljke sajta. U prvoj sezoni karta je poslužila kao izvor informacija kada je seksualna orijentacija Lare bila upitna.

Karta postaje ponovo relevantna kasnije u drugoj sezoni, kada je Alice pominje u intervijuu na KCRW. Producentkinja postaje zainteresovana za kartu, zbog njene složenosti i nudi Alice da vodi emisiju na radiju. Emisija je isprva slabo slušana, ali u trećoj sezoni se pokazuje da je veoma popularna među lezbejskom publikom.

Za Alice, karta govori o njoj i o tome kako je ona povezana sa ostalim ljudima. Sve slavne junakinje, osim Kit (koja na kartu dospeva tek na kraju treće sezone), su povezane sa Alice u manje od četiri koraka. Zapravo, u epizodi 2.08: Loyal, Alice tvrdi da sve osobe može da poveže sa sobom u manje od šest koraka. U epizodi 1.02: Let’s do it, utvrđeno je da osoba koja je najviše doprinela karti je Shane. Veću pažnju karta dobija u epizodi 4.01: Legend in the making.

Povezano uredi

Reference uredi

  1. „Ženske priče”. Fox Life. Arhivirano iz originala na datum 2010-11-18. Pristupljeno 1.11.2010. 
  2. Schenden, Laurie K.. „Folk Like Us”. Curve Magazine. Arhivirano iz originala na datum 2006-05-06. Pristupljeno 11.2.2007. 

Eksterni linkovi uredi