The Haunting (film, 1963)

The Haunting (sh. Opsjednutost duhovima), u bivšoj Jugoslaviji poznatiji pod naslovom Kuća duhova, je američko-britanski crno-bijeli horor film snimljen 1963. u režiji Roberta Wisea, poznat kao jedno od najuticajnijih ostvarenja u historiji žanra.

The Haunting
kino-poster
RežijaRobert Wise
ProducentRobert Wise
ScenarioNelson Gidding
PredložakThe Haunting of Hill House; autor:
Shirley Jackson
UlogeJulie Harris
Claire Bloom
Richard Johnson
Russ Tamblyn
MuzikaHumphrey Searle
FotografijaDavis Boulton
MontažaErnest Walter
DistribucijaMetro-Goldwyn-Mayer
Datum(i) premijere
25. 8. 1963 (1963-08-25) (Japan)
Trajanje114 min.[1]
Zemlja Sjedinjene Države
 Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Budžet1,05 mil. $
Bruto prihod1,200.000 $ (SAD i Kanada)[2]

Predstavlja adaptaciju romana The Haunting of Hill House Shirley Jackson. Radnja je smještena na jedno izolirano imanje, odnosno ogromnu kuću čiji su raniji stanari stradavali na bizarne i nasilne načine, a koja postaje predmetom eksperimenta naučnika (čiji lik tumači Richard Johnson) koji istražuje natprirodne pojave, i koji je tamo doveo grupu gostiju uključujući dvije žene sa parapsihološkim talentima. Protagonistica, čiji lik tumači Julie Harris, je jedan od ta dva medija, a koju tokom boravka u kući počnu mučiti ne samo natprirodni fenomeni nego i posljedice vlastitih trauma.

The Haunting je velikim dijelom bio snimljen u Ettington Parku, ladanjskoj kući u engleskom mjestu Ettingtonu, a čija je neogotska arhitektura značajno pridonijela mračnoj i uznemirujućoj atmsoferi. Publiku je, međutim, najviše impresionirala Wiseova vješta režija, odnosno korištenje crno-bijele fotografije, trikova, stvaranja polagane jeze i naglih šokova, te je The Haunting dobio reputaciju jednog od "najstrašnijih" filmova svog vremena. Brojne pohvale je dobila i Julie Harris, kojoj se uloga duševno rastrojene protagonistice često navodi kao najbolja u karijeri.

Godine 1999. je snimljen istoimeni remake u režiji Jana de Bonta, koji se smatra daleko inferiornijim. Steven Spielberg, koji je često navodio kako je upravo The Haunting jedan od filmova koji je najviše uticao na njegov opus je također pokušao napraviti remake, i to u suradnji sa Stephenom Kingom; na kraju je King napisao scenarij za televizijsku mini-seriju Rose Red emitiranu 2002. godine.

Uloge uredi

van špice
  • Pamela Buckley ... Prva Mrs. Crain
  • Janet Mansell ... 8-godišnja Abigail Crain
  • Amy Dalby ... 80-godišnja Abigail Crain
  • Rosemary Dorken ... Dadilja Abigail Crain
  • Verina Greenlaw ... Dora Fredericks
  • Claude Jones ... Garage Attendant
  • Freda Knorr ... Druga Mrs. Crain
  • Howard Lang ... Hugh Crain
  • Paul Maxwell ... Bud Fredericks
  • Susan Richards ... Bolničarka

Izvori uredi

  1. THE HAUNTING (X)”. Metro-Goldwyn-Mayer. British Board of Film Classification. 28 March 1963. Pristupljeno 4. IX 2013. 
  2. "Top Rental Features of 1963", Variety, 8 January 1964 p 71.

Vanjske veze uredi