The Cardinal (sh. Kardinal) je američki igrani film snimljen 1963. u režiji Otta Premingera. Po žanru je drama, i predstavlja adaptaciju istoimenog romana Henryja Mortona Robinsona, inspiriranog životom njujorškog kardinala Francisa Spellmana, jednog od najuticajnijih ličnosti tadašnjih SAD. Naslovni protagonist, čiji lik tumači Tom Tryon je Stephen Fermoyle, mladi američki katolički svećenik irskog porijekla koji polako napreduje kroz crkvenu hijerarhiju, radeći kao vatikanski diplomat. Radnja prikazuje njegovu karijeru od zaređenja u vrijeme Prvog svjetskog rata pa sve do krize koju je izazvao Anschluss, odnosno probleme s kojima se suočavao kao što su međuvjerski brak, abortus, rasizam i nacizam.

The Cardinal
promotivni poster; autor: Saul Bass
RežijaOtto Preminger
ProducentMartin C. Schute
ScenarioRobert Dozier
PredložakThe Cardinal; autor:
Henry Morton Robinson
UlogeTom Tryon
Romy Schneider
Carol Lynley
MuzikaJerome Moross
FotografijaLeon Shamroy
MontažaLouis R. Loeffler
DistribucijaColumbia Pictures
Datum(i) premijere
12. 12. 1963 (1963-12-12)
Trajanje175 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Bruto prihod11,170.588 $[1]

The Cardinal je snimljen u vrijeme kada se u Rimu održavao Drugi vatikanski koncil, a što je izazvalo veliko zanimanje šire javnosti za djelatnost Katoličke crkve. I sama Crkva je pomagala snimanje filma, a pri tome je vatikanski službenik za vezu bio mladi njemački svećenik Joseph Ratzinger[2] koji će kasnije postati papa Benedikt XVI. The Cardinal je predstavljao posljednji nastup u karijeri Dorothy Gish, znamenite glumice iz nijeme ere, ali i prvu značajniju ulogu Johna Hustona, koji je dotada bio poznat gotovo isključivo po radu iza kamere. Za glavnog glumca Tryona je, pak, The Cardinal predstavljao izuzetno traumatično iskustvo, s obzirom da se stalno sukobljavao sa Premingerom; to je svoju eskalaciju dobilo kada je dobio otkaz upravo na dan kada su mu set došli posjetiti roditelji, a što je Preminger povukao sljedeći dan, obrazloživši da je Tryona "takvim poniženjem htio naučiti pameti". Tryon se nakon tog iskustva odlučio povući iz svijeta glume te posvetiti književnom radu.

Sljedeće je godine osvojio Zlatni globus za najbolji dramski film, ali poslije nije bio nominiran za Oscar (a što je bio posljednji takav slučaj).

Uloge uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi