The Boscombe Valley Mystery

"The Boscombe Valley Mystery" (srpskohrvatski: Misterij Boskompske doline) je jedna od 56 kratkih priča o Sherlocku Holmesu što ih je napisao Arthur Conan Doyle. Priča je premijerno izdana u Strandu 1891. godine, uz ilustracije Sidneyja Pageta, a kasnije je objavljena u sklopu zbirke The Adventures of Sherlock Holmes.

"The Boscombe Valley Mystery"

Sidney Paget: "Lestrade je slegnuo ramenima"
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1891.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Adventures of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena 1889.
Klijent(i) Alice Turner
Zločinac/ci John Turner

Slučaj uredi

Inspektor Lestrade poziva Holmesa i Watsona u maleno mjesto u Herefordshireu da mu pomognu u istrazi ubojstva lokalnog zemljoposjednika, koji je ubijen u okolici lokalnog jezera. Njegov otuđeni sin je priveden i postoje snažne indicije o njegovoj krivnji, ali Holmes ubrzo otkriva kako James McCarthy nije kriv za ubojstvo svog oca.

John Turner i Charles McCarthy su udovci porijeklom iz Australije koji žive kao susjedi, bogati zemljoposjednici, u Boskompskoj dolini. Turner ima kći Alice, a McCarthy sina Jamesa. Njih se dvoje evidentno vole, ali postoje otegotne okolnosti koje sprečavaju njihov brak. Kada se James vrati iz Liverpoola i posjeti oca, koji čeka nekog kod jezera, njih se dvoje posvađaju te mu otac prijeti kako će ga razbaštiniti ukoliko se odbije oženiti s Alice.

James odlazi nakon svađe, ali tek što napravi par koraka se vraća i pronalazi svog oca mrtvog. Brzo pohita po pomoć, ali tim činom postaje glavni osumnjičeni i završi u pritvoru. Pred istražnim sucem odbija otkriti detalje svađe s ocem, što znači da ga zadržavaju u pritvoru. Alice Turner, koja je uvjerena u Jamesovu nevinost, moli Lestradea da pozove Holmesa i Watsona, što ovaj i čini.

Kada Holmes dolazi do mjesta ubojstva, on otkriva da je na sceni bila prisutna i treća osoba, koja je ujedno i odgovorna za ubojstvo Charlesa McChartyja. Treća je osoba, što Holmes deducira iz otisaka stopala i tragova, muškarac, visok, ljevoruk, puši cigarete i šepa dok hoda. Na sceni je također pronađena i poruka "rat" (eng. štakor), za koju Holmes ispravno zaključuje da se ne odnosi na životinju nego na mjesto Ballarat u Australiji. Iz toga izvlači da je Charlesov ubojica netko koga je poznavao iz Australije.

Holmes odmah zaključuje tko je ubojica, a nedugo zatim se u njihovoj sobi pojavljuje John Turner, koji priznaje ubojstvo. Turner također otkriva razloge istog te potpisuje svoju priču. Holmes obećaje kako će ju držati tajnom, osim ako ne bude potrebna da se oslobodi James. Ipak, nije tako bilo - bili su dovoljni i Holmesovi prigovori. John Turner umro je sedam mjeseci nakon sastanka s Holmesom, James je oslobođen te se kasnije oženio s Alice.

Vanjske poveznice uredi