The Blob (sh. Gruda) je američki science fiction horor film snimljen 1958. u režiji Irwina Yeawortha, poznat kao jedno od najuspješnijih žanrovskih ostvarenja 1950-ih, kao i film koji je pokrenuo karijeru poznatog glumca Stevea McQueena.

The Blob
originalni filmski poster
RežijaIrvin Yeaworth
ProducentJack H. Harris
ScenarioKay Linaker
Theodore Simonson
sinopsis: Irving H. Millgate
UlogeSteve McQueen
Aneta Corsaut
Earl Rowe
Olin Howland
MuzikaRalph Carmichael
Burt Bacharach
FotografijaThomas E. Spalding
MontažaAlfred Hillmann
DistribucijaParamount Pictures
Umbrella Entertainment
Datum(i) premijere
12. 9. 1958 (1958-09-12)
Trajanje82 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet110.000 $[1]
Bruto prihod4 mil. $[1]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Beware! The Blob (1972)

Radnja je smještena u provincijski pensilvanijski gradić koji nakon udara meteora postane metom vanzemaljskog stvorenja nalik na amebu koje usisava i proždire ljude naglo rastući do divovskih razmjera. Protagonist, koga glumi McQueen, je tinejdžer koji je ispočetka bio jedini svjedok ubilačkog pohoda čudovišta i koji o tome bez uspjeha pokušava upozoriti vlasti prije nego što jedini uspije shvatiti način na koje se može zaustaviti.

The Blob je snimljen s niskim budžetom u nezavisnoj produkciji u Pensilvaniji. McQueenu, kome je nastup u filmu predstavljao prvu glavnu ulogu u karijeri, kao honorar se ponuđene opcije od fiksnog honorara u iznosi 3000 US$ i manjeg iznosa u zamjenu za 10 % zarade na kino-blagajnama. McQueen se, uvjeren da The Blob neće imati nikakvu zaradu i motiviran željom da što prije plati račune za stan i hranu, odlučio za prvu opciju. Film je na kraju doživio izuzetan uspjeh, uključujući i naslovnu ironičnu (novelty) pjesmu koja je postala hit i za koju se danas često pogrešno navodi da je pokrenula karijeru poznatog kompozitora Burta Bacharacha. Posebnu pažnju je, pak, izazvala antologijska scena u kojoj posjetitelje gradske kino dvorane čudovište napada upravo u trenutku dok se pokazuje horor film Daughter of Horror; zahvaljujući The Blobu je i taj zaboravljeni film dobio kult status. Kao i kod mnogih popularnih SF-horor filmova 1950-ih, uspjeh The Bloba se često tumačio hladnoratovskom tjeskobom, odnosno u njemu se vidjela alegorija na prijetnje koje su nuklearna apokalipsa i navodna komunistička subverzija predstavljala na tadašnje američko i zapadno društvo.

Godine 1972. je snimljen nastavak pod naslovom Beware! The Blob koji je režirao popularni glumac Larry Hagman.

Godine 1988. je snimljen istoimeni remake u režiji Chucka Russella, koji je propao kod publike i kritike.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 Weaver, Tom. Interview with Russ Doughton in Science Fiction Confidential: Interviews with 23 Monster Stars and Filmmakers McFarland, 2002. p.91

Literatura uredi

  • Magrì, Antonio. Di Blob in Blob. Analisi di semiotica comparata. Cinema Tv e Linguaggio del corpo, Aracne editrice, Roma, 2009

Vanjske veze uredi