The Assassination of Trotsky

The Assassination of Trotsky (sh. Ubistvo Trockog) je britansko-francusko-italijanski igrani film snimljen 1972. godine u režiji Josepha Loseya. Po žanru je mješavina historijskog filma i trilera, i temelji se na istinitim događajima u Meksiku 1940. godine, kada je nekadašnji boljševički revolucionarni i sovjetski komunistički vođa Lav Trocki (čiji lik tumači Richard Burton) pao kao žrtva atentata. Radnja započinje tokom prvomajske proslave i prikazuje kako Trocki živi u egzilu okružen svojim trockističkim sljedbenicima, ali i kako je među njima žena (čiji lik tumači Romy Schneider) koja se sprijatelji sa mladim komunistom Franka Jacksona (čiji lik tumači Alain Delon) ne znajući kako je on u stvari tajni agent koga je sovjetski vođa Staljin poslao kako bi konačno uklonio svog nekadašnjeg suparnika.

The Assassination of Trotsky
RežijaJoseph Losey
ProducentNorman Priggen
Josef Shaftel (izvršni producent)
ScenarioNicholas Mosley
UlogeRichard Burton
Alain Delon
Romy Schneider
Valentina Cortese
Jean Desailly
MuzikaEgisto Macchi
FotografijaPasqualino De Santis
MontažaReginald Beck
StudioDino de Laurentiis Cinematografica
Compagnia Internazionale Alessandra Cinematografica
Cinétel
DistribucijaCinerama Releasing Corporation
Datum(i) premijere
20. 4. 1972 (1972-04-20)
Trajanje103 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Budžet2,500.000 $
Bruto prihod561.109 prodanih kino-ulaznica (Francuska)[1]

Film je snimljen u doba kada su u evropskoj kinematografiji veliku popularnost uživala politički angažirana djela, kao i kada su Trocki i njegove ideje, zahvaljujući Novoj ljevici, nakon dugo vremena postale aktualne u javnosti. The Assasination se također mogao pohvaliti i izuzetno impresivnom glumačkom postavom, dok je Losey uživao izuzetan ugled kao režiser. Scenarij Nicholasa Mosleya je nastojao uglavnom vjerno prenijeti historijske događaje, iako su iz njega izostavljeni znameniti meksički likovni umjetnici Frida Kahlo i Diego Rivera.

Usprkos toga, The Assassination of Trotsky je nakon premijere dobio porazne kritike te je postao poznat kao jedno od najvećih filmskih razočaranja svog vremena. To se najčešće tumačilo izuzetno sporim ritmom, kao i lošim izborom Burtona za naslovnu ulogu. Godine 1978. ga je američki kritičar Michael Medved uvrstio u izbor za svoju znamenitu knjigu The Fifty Worst Films of All Time.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. Box office information for film at Box Office Story

Vanjske veze uredi