The Adventure of the Bruce-Partington Plans

"The Adventure of the Bruce-Partington Plans" (srpskohrvatski: Bruce-Partingtonovi nacrti) je jedna od 56 priča o londonskom detektivu Sherlocku Holmesu što ih je napisao Arthur Conan Doyle. Priča je objavljena 1912. godine u Strandu, uz ilustracije Arthura Twidlea, a čini sastavni dio zbirke His Last Bow. Ova priča je drugo i posljednje pojavljivanje Mycrofta Holmesa, Sherlockova brata, mada je ovaj spomenut u još nekoliko priča. Doyle je ovu priču stavio na četrnaesto mjesto među svojih devetnaest najdražih priča.

"The Adventure of the Bruce-Partington Plans"

Mycroft posjećuje brata; autor: Arthur Twidle
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1912.
Vrsta kratka priča
Zbirka His Last Bow
Detalji o fabuli
Radnja smještena 1895.
Klijent(i) Mycroft Holmes
Britanska vlada
Zločinac/ci Pukovnik Valentine Walter
Hugo Oberstein

Slučaj uredi

Mycroft Holmes posjećuje svoga brata, Sherlocka, i dr. Watsona kako bi zatražio pomoć oko nestalih, tajnih nacrta za podmornicu. Sedam od ukupno deset stranica nacrta pronađeni su uz tijelo Arthura Cadogana Westa, a tri su stranice još uvijek izgubljene. Opasnost leži u tome što su baš te tri stranice dovoljne kako bi neprijateljima Britanije omogućili izradu takve podmornice. Cadogan West je bio mladi državni službenik koji je pronađen zatučene glave na tračnicama u blizini Aldgatea. Sa sobom je imao nešto malo novca (iako nema naznaka pljačke), karte za kazalište, ali ne i kartu za vlak, što je bilo iznimno neobično. Slučaj se pokazuje izrazito konfuznim, ali time još zanimljivijm za slavnog detektiva.

Na slučaju radi i inspektor Lestrade, koji je pronašao svjedoka koji može potvrditi da je, otprilike na toj lokaciji, čuo nekakav udarac, kao da je nekakvo tijelo palo na tračnice. Zbog magle, doduše, nije mogao ništa vidjeti. Daljnjom analizom tragova, Holmes dolazi do iznenađujučeg zaključka - Cadogan West je ubijen na sasvim drugoj lokaciji, a onda je njegovo tijelo stavljeno na vrh vlaka te je, zbog gibanja vlaka, palo na tračnice.

Holmes odluči posjetiti Sir Jamesa Waltera, koji je bio zadužen za čuvanje nacrta Bruce-Partingtonove podmornice. Ipak, po njihovu dolasku, Sir Jamesov brat, pukovnik Valentine Watler, govori im kako je Sir James umro od zastoja srca uzrokovanog stresom zbog nestanka nacrta. Zaručnuca Cadogan Westa pružila mi je nešto više informacija. Njezin zaručnik je djelovao prilično zabrinuto te je spomenuo kako bi izdajnik jednostavno mogao doći do nacrta i koliko bi strani agent platio za njih. Te večeri, kada su prolazili pokraj njegova ureda na putu za kazalište, Cadogan West je naglo odjurio i poslije više nije viđen. Posljednja osoba koju Holmes posjećuje je Sidney Johnson, viši službenik u uredu, koji mu je potvrdio da je on, kao i svaku večer, ostajao posljednji u uredu i da je osobno stavio nacrte u sef. Bilo tko tko je uzeo papire trebao bi tri ključa - onaj od zgrade, onaj od ureda i onaj od sefa. Cadogan West nije imao navedene ključeve, a samo je još Sir James posjedovao sva tri ključa. Johnson također otkriva kako je jedna od sedam pronađenih stranica od krucijalne važnosti, što će se pokazati korisnim za kasnije.

Koristeći vlastite podatke i informacije koje je dobio od Mycrofta, Holmes zaključi kako je glavni krivac ozloglašeni Hugo Oberstein, poznati agent koji je napustio grad netkom nakon ubojstva Cadogan Westa. Ipak, Oberstein je imao pomagaća koji mu je donio nacrte. Holmes uspijeva pronaći Obersteinovu kuću u Londonu i, temeljem pregleda, ustanovi kako se jedan od prozora u kući nalazi točno iznad perona. U tom je trenutku jasno kako je Cadogan West ubijen u toj kući i s tog prozora položen na vrh vlaka. Jedino ostaje otkriti tko ga je ubio i zašto. Daljnjim pregledom kuće, Holmes i Watson otkrivaju stare novine u kojima pronalaze nekoliko poruka što ih je poslao izvjesni "Pierrot". Holmes se dosjeti te pošalje sličnu poruku s istim potpisom kako bi namamio kradljivca, vjerujući kako to nije Cadogan West.

Holmes, Watson, Lestrade i Mycroft sjede u Obersteinovoj kući i čekaju kradljivca, nadajući se kako će Sherlockov plan uspjeti. Kada se u kući pojavi Valentine Walter, postaje jasno kako je cijeli plan izveden. Pukovnik priznaje kako je imao velike dugove i kako nije znao kako ih otplatiti. Dogovorio je posao s Obersteinom i priznao krađu nacrta, ali ne i ubojstvo Cadogan Westa, koji ga je pratio do Obersteinove kuće. Mladog službenika ubio je Oberstein, kako bi se riješio svjedoka, te je odlučio kako će zadržati samo tri stranice, jer ih nije mogao brzo prekopirati, a ostalih sedam će staviti u džep Cadogan Westa kako bi mu smjestio zločin. Želeći se iskupiti, Walter piše Obersteinu, koji je pobjegao na kontinent, kako se domogao i četvrte stranice. Plan uspijeva i Oberstein je uhapšen, a papiri su pronađeni u njegovom koferu. Pukovnik Walter umro je u zatvoru, a Holmes, kao nagradu za svoj rad, dobiva smaragdnu iglu za kravatu od kraljice Victorije (iako ona nije osobno imenovana, jasno je kako se radi o njoj).

Vanjske poveznice uredi