Tesmoforije (grč. τὰ Θεςεσμοφόρια / Thesmophoria) bio je trodnevni verski festival koji se održavao drevnoj Atini i u mnogim drugim gradovima stare Grčke u čast boginje Demetre. U ovoj svetkovini mogle su učestvovati samo žene, a i one, kako se čini, samo ako nisu bile device.[1]

U Atini je ovaj festival proslavljan od 11. do 13. pijanepisona (tj. u oktobru/novembru po našem kalendaru). Sve ceremonije na Tesmoforijama smatrane su "misterijama" i u njih su zato bili posvećene samo neposredne učesnice.

Svrha Tesmoforija bila je, kako se čini, da osiguraju dobar rod useva žita koje se sejalo u to doba godine. Osobitost ovog festivala bilo je izvlačenje ostataka prasića i drugih simbola plodnosti, koji su bili bačeni u jamu na jednom od festivala održanih ranije u godini. To su možda bile Skiroforije, no to je i dalje samo jedna od mogućnosti.[2] Ti ostaci polagani su na žrtvenike, a zatim ukopavani u zemlju zajedno sa semenom kako bi pospešili urod. Možda su te ostatke zvali θεσμοί (thesmoi, doslovno = položeni), pa je po njihovom nošenju (φόρος, phoros) i cela svetkovina dobila ime.

Tokom sva tri dana trajanja ovog festivala žene su spavale van svojih kuća, pa su podizale neku vrstu privremenog tabora na određenoj udaljenosti od grada. U Atini prvi dan svetkovine zvao se ἄνοδος (anodos = "put nagore"), [3] i bio je posvećen uređivanju tzv. Tesmoforija, tj. mesta na kome će se obavljati svete ceremonije, te podizanju skloništa za noćenje. Drugi dan bio je νηστεία (nēsteia = post) i završavao se ritualnom razmenom uvreda među učesnicama svetkovine (αἰσχρολογία, aischrologia), što je pojava koja se sreće i na Eleusinskim misterijama; Aristofan radnju svojih Tesmoforijazusa smešta upravo u ovaj dan svetkovine. Treći dan bio je nazvan καλλιγένεια (kalligeneia), no danas se ne zna ništa o ceremonijama koje su održavane na taj dan. Ime se može prevesti kao "roditeljica lepog poroda" i možda se odnosi na boginju Demetru.

Učesnice ovog praznika očito su dobro čuvale tajne svete misterije Tesmoforija, kako se vidi i iz činjenice da Aristofanova komedija ne pruža nikakvih značajnih detalja o samoj svetkovini.

Reference uredi

  1. M. C. Howatson, The Oxford Companion to Classical Literature, 1997, s.v. "Thesmophoria".
  2. The Oxford Classical Dictionary (3. izd.), 2003, s.v. "Thesmophoria".
  3. Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, revised and augmented throughout by Sir Henry Stuart Jones, 1940, s.v. ἄνοδος (B).