Teodora, kćer Konstantina VII

Carica Teodora (oko 946 - nakon 976) je bila kćer Konstantina Porfirogeneta i supruga cara Ivana Cimiskog između 971 i 976. godine.

Teodora se rodila približno godinu nakon stupanja na vlasta Konstantina Porfirogeneta i Helene Lekapen koji su udruženi oborili s vlasti Heleninu braću. O Teodorinoj mladosti se praktički ništa ne zna do trenutka dolaska na vlast njenog brata Romana II 959. godine koji pod utjecajem svoje žene kako bi osigurao krunu sve svoje sestre šalje u manastir. Smrt Romana II. neće imati nikakav utjecaj na Teodorin život pošto njegova udovica Teofano se udaje za bizantskog generala Nićifora Foku kako bi ostala na vlasti.

Tek nakon zavjere u kojoj Teofano i njen ljubavnik Ivan Cimiskije ubijaju Nićifora Foka tijekom decembra 969 godine za Teodoru dolazi do promene. Teofano nije shvatila koliko je crkvi i narodu postala omražena carica koja je ubila drugog muža samo kako bi se udala za trećeg muža i trećeg cara tako da je bila protjerana u manastir, dok je novi car morao tražiti crkveni oprost zbog svojih grijeha. Politički oslabljeni general-car Ivan Cimiskije se tako našao u situaciji da guši pobunu onih koji osporavaju njegovu vlast i bori se protiv invazije Kijevske Rusije. Kako bi ojačao svoj upitni legitimitet on je izvukao iz samostana Teodoru, kćer cara Konstantina i oženio je u 971. godine.

Ovaj brak upitne sreće nije dao muške nasljednike dinastiji Makedonaca što će biti jedan od faktora u njenom izumreću 90 godina kasnije. Ivan Cimiskije je iznenada umro od bolesti 11.1. 976., a za caricu Teodoru suvremenici spominju da je bila na sprovodu, nakon čega se gubi njen trag u historiji.