Teodor iz Tarza

Teodor (engleski: Theodore; 602 – 19. septembar 690); poznat i kao Teodor iz Tarza ili Teodor od Canterburyja[1]) bio je osmi po redu nadbiskup Canterburyja, najpoznatiji po reformi tadašnje crkve u Engleskoj te uspostavljenju škole u Canterburyju.

Teodor iz Tarza
Archbishop of Canterbury
Teodorov grob u opatiji sv. Augustina u Canterburyju
ProvincijaCanterbury
Dijeceza/eparhijaProvincija Canterbury
StolicaNadbiskup Canterburyja
Stolovanje završilo19. septembar 690
PrethodnikWighard
NasljednikBerhtwald
Redovi
Konsekracija26. mart 668
Lični detalji
Rođenje602
Smrt19. septembar 690
SahranjenCanterbury
Svetost
Datum slave19. septembar[1]
Štovanje uPravoslavna crkva
Rimokatolička crkva
Anglikanska zajednica
KanonizacijaPre-kongregacijski

Tedor je po nacionalnosti bio Grk iz grada Tarz u bizantskoj Kilikiji. Njegovo djetinjstvo i odrastanje je obilježio veliki bizanstko-perzijski rat, koji je opustošio Kilikiju i okolna područja. Teodor je u dobi od 11 ili 12 godina bio nakratko zarobljen od Perzijanaca. Usprkos toga je stekao solidno obrazovanje i, između ostalog, dobro govorio sirijski jezik. U Tarzu je ostao sve do 637. godine i muslimanskog osvajanja Sirije, kada je i njegov rodni grad pao pod vlast Rašidunskog Kalifata. Teodor je tada prebjegao u Konstantinopol. Tamo je nastavio obrazovanje, postavši stručnjakom za raznorodne oblasti kao što su astronomija, rimsko pravo i grčka retorika.

660-ih je Teodor živio u Rimu. Nakon što je u Engleskoj umro kenterberijski nadbiskup Wighard te je ostalo ispražnjeno mjesto nadbiskupa Canterburyja. Papa Vitalijan je, na preporuku Teodorovog prijatelja Adriana Teodora imenovao novim nadbiskupom, ali i Adrianu naložio da ga prati. Teodor i Adrian su zajedno 27. maja 668. napustili Rim; krajem maja 669. je Teodor stupio na tlo Engleske, a potom mu se pridružio i Adrian, postavši opat opatije sv. Augustina u Canterburyju.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 Farmer 2004: str. 496–497.

Eksterni linkovi uredi


Rimokatoličke crkvene titule
Prethodi:
Wighard
(prazno četiri godine)
Nadbiskup Canterburyja
668–690
Slijedi:
Berhtwald