Televizijska drama

Televizijska drama (skraćeno: TV-drama) u najširem smislu označava svaku televizijsku emisiju dramskog sadržaja.

Televizijska drama u užem smislu predstavlja posebnu književnu formu koja se razvila 1930-ih, a svoj vrhunac imala 1940-ih i 1950-ih godina, a predstavljala je dramski tekst specifično napisan za izvođenje na televiziji. U to doba se zbog tehnoloških ograničenja televizijski program gotovo svuda morao prikazivati jedino uživo, pa se televizijske drame na prvi pogled nisu previše razlikovale od kazališnih predstava. Međutim, neke druge tehnološke specifičnosti (korištenje krupnih planova, specijalni efekti) su omogućavale drukčiju vrstu prezentacije radnje, likova i glume.

Televizijska drama je počela gubiti svoj klasični oblik s pronalaskom praktičnih magnetoskopa koji je omogućio bilježenje i naknadno reproduciranje televizijske slike. Tada je TV-drama postala sinonim za dramske emisije snimljene magnetoskopskom tehnikom, najčešće u za to posebno opremljenim studijima. Istovremeno se za snimanje u eksterijerima koristile klasične filmske tehnike, pa se razvila posebna forma zvana televizijski film (skraćeno: TV-film).

Dalji razvitak tehnologije, kao i sve veće međusobno isprepletanje filmske i videotehnike u potpunosti je izbrisalo razliku između TV-drame i TV-filma, te je TV-drama postala sinonim za potonje.

U posljednje vrijeme se, pod utjecajem engleske terminologije, izraz "TV-drama" u Evropi koristi kao sinonim za dramsku seriju.