Program za obradu teksta (riječi) (koriste se još anglizmi tekst procesor te procesor riječi[1]) je program čija je svrha pisanje i obrada teksta. Najpoznatiji su predstavnici Microsoft Word, Wordperfect, Wordstar, itd.

Najjednostavnija način za razlikovanje programa za obradu teksta i uređivača teksta:

  • programi za obradu riječi oblikuju tekst na takav način da je rezultat pisanja teksta u njima spreman za ispis na pisaču, te iako se profesionalni računalni prijelom za knjige radi u drugim programima, današnji programi za obradu riječi imaju većinu mogućnosti programa za prijelom teksta za tisak. Također se kompletno oblikovanje nekog teksta zapisuje u datoteku zajedno s tekstom.
  • uređivači teksta oblikuju tekst, ali primarna namjena im nije ispis nego lak rad programera, te iako postoje osnovne mogućnosti oblikovanja teksta (odmak od lijeve margine, proizvoljna širina kolona), u praksi je cijeli tekst napisan istim fontom (najčešće neki monospace font) i ne koriste se masna slova. Kao što programi za obradu riječi imaju neke dodatne mogućnosti koje uređivači nemaju, kvalitetni uređivači imaju mogućnost kopiranja i uređivanja teksta ne samo po retcima nego i po kolonama, što nijedan program za obradu riječi nema.


Prvi tekst procesori npr. RNO (ovo je naziv tekst procesora) su kreirali fajl tipa pismo. rno a komande su se pisale u posebnom redu. Poseban red za komandu je počinjao sa specijalnim karakterom npr. tačkom. Komanda tipa ". LM 5" i ". RM 55" je označavala broj karaktera od ivice papira za levu i desnu marginu. Tekst bi se onda obradio kompajlerom i konačna verzija dokumenta je bila kao pismo. lst. Ako bi u tekstu bilo grešaka iste bi se ispravljale u fajlu pismo. rno pa bi se opet radilo kompajliranje... Način pisanja članaka u Vikipediji podseća na ta vremena ("Prikaži pretpregled").

Dug je bio put do pojave Vorda (Word) Pre njega tu su bili:

  • Vordstar (Wordstar)
  • Kvil (Quill)
  • Vordstar 2000 (Wordstar 2000)
  • Či-rajter (Chi-writer)
  • Vord Perfekt (Word Perfect)

Jedan od prvih ljudi koji je imao tekst procesor na raspolaganju je bio Džimi Karter, bivši američki predsednik i uz pomoć računara i tekst procesora je pisao svoje memoare.

Smatra se da korisnici računara u 80% slučajeva računar koriste pre svega kao tekst procesor.


Primjeri uredi

Izvori uredi

  1. Kiš Miroslav, Englesko-hrvatski i hrvatsko-engleski informatički rječnik, Zagreb, Naklada Ljevak, 2000., str. 983