Teide je vulkanska planina na otoku Tenerife, arhipelaga Kanari, koji je svojom visinom od 3.718 metara nadmorske visine, i preko 7.500 metara od dna oceana, najviši vrh Španjolske, ali i otoka Atlanskog oceana, te treći po veličini vulkan na svijetu (od njega su veći samo Mauna Loa i Mauna Kea na Havajima). Nacionalni park, jedan od najstarijih u Španjolskoj, je osnovan 22. siječnja 1954. godine kao najveći na Kanarskom otočju, ali i Španjolskoj. Teide je 2007. godine upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi zbog jedinstvenog prirodnog krajolika kojemu se teksture i boje stalno mijenjaju, okružan "morem oblaka", a koji je nastao zbog jedinstvenih atmosferskih prilika; ali i zbog toga što pruža dokaze o geološkim procesima koji točno određuju evoluciju oceanskih otoka. God. 2007., proglašen je i jednim od "Dvanaest blaga Španjolske"[1].

Nacionalni park Teide
Svjetska baštinaUNESCO
 Španija
Registriran:2009. (33. zasjedanje)
Vrsta:Prirodno dobro
Mjerilo:vii, viii
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Pored Teidea, u park je uključen i susjedni vulkan Pico Viejo ("Stari vrh") visine 3.135 metara. Park se prostire na više od 18.900 hektara i najposjećeniji je park u Španjolskoj, ali i u Europi, s više od 2.8 milijuna posjetitelja, prema Kanarskom institutu za statistiku (Canario de Estadística, ISTAC)[2], te drugi u svijetu (poslije Yellowstonea).

Na pola puta prema vrhu planine nalazi se teleskop observatorija Teide koji pripada općini La Orotava.

Poster Raquel Welch iz filma "Milijun godina pr. Krista" (1966.), koji igra važnu ulogu u filmu Iskupljenje u Shawshanku (1994.) je fotografiran u Teideu.

Panorama uredi

Panorama Nacionalnog parka Teide

Bilješke uredi

Vanjske veze uredi