Tatre (slovački: i poljski: Tatry ) su planinski lanac koji se prostire na granici Slovačke i Poljske. Najveći dio planine s najvišim vrhovima nalazi se u Slovačkoj uključujući i najviši vrh Gerlachovský štít s 2655 metara.

Tatre
Pogled na Gerlachovský štít najviši vrh Slovačke i Tatri
Visina Gerlachovský štít 2655 m
Ostali vrhovi Gerlachovská veža (2 642) ,Lomnický štít (2 633)
Lokacija
Država Slovačka, Poljska
Najbliža mjesta Zakopane, Poprad, Vysoké Tatry
Vrh Mnich

Položaj uredi

Planinski lanac se nalazi u sjevernoj Slovačkoj i južnoj Poljskoj površine od oko 750 km ² od čega se 600 km ² nalazi se na području Slovačke. Tatre su jedini planinski lanac iz karpatske skupine koji je alpskoga tipa. Tatre su najviše planine Karpata s 25 vrhova viših od 2 500 metara nadmorske visine. Glavni dio Visokih Karpata je ledenjak. Tatre također dijele crno morski i baltički sljev . Najviši dio Tatri su Visoke Tatre.

Podjela uredi

Klima uredi

Planina leži u umjerenom pojasu u srednjoj Europi. Ona je važana prepreka za kretanje zračnih masa. Brdovita planina uzrokuje različitu klimu u pojedinim dijelovima planine. Posljedice globalnog zatopljenja na Tatrama je počela biti vidljiva 1980. godine.

Vjetrovi uredi

Prosječna brzina vjetra je 6 m/s. Vjetrovi se djele na:

  • Južni vjetrovi na sjevernoj strani
  • Zapadni vjetrovi u podnožju planine (Orawa-Nowy Targ kotlina)
  • Fen vjetrovi (poljski: halny) najčešće se javljaju između listopada i svibnja. To je topao i suh vjetar.

Temperatura uredi

Najniža temperatura zimi može biti i do -40 °C, dok ljetna temperatura može doseći 33 °C. Temperatura također ovisi o visini i osunčanosti.

Padaline uredi

Najviša oborina zabilježeno je na sjevernim obroncima. U lipnju i srpnju mjesečnim količina oborina dostiže oko 250 mm. Padaline se javljaju od 215 do 228 dana u godini. Grmljavinske oluje pojave se u prosjeku 36 dana godišnje.

Snijeg uredi

Maksimalna debljina snijega iznosi 320 cm u ožujku. Vrhovi su ponekad pokriven snijegom tijekom cijele godine, a česte su i lavine

 
Zalazak sunca za vrh Kriváň

Nacionalni parkovi uredi

Slovački Tatranski nacionalni park (TANAP, Tatranský národný park) je osnovan 1949. godine, dok je poljski Tatranski narodni park (Tatrzański Park Narodowy) osnovan 1954. godine. Oba parka su 1993. uvrštena u UNESCO-vu listu zaštićenih biosfera.

Skijaški centri uredi

Tatre su poznate i po svojim skijaškim centrima, kao što su Vysoké Tatry, koje obuhvaćaju nekadašnje samostalne centre Štrbsko Pleso, Starý Smokovec, Tatranská Lomnica i Poprad i Zakopane u Poljskoj.

Vanjske veze uredi

Ostali projekti
 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Tatre