Taras Bulba (film, 1962)

Za ostale upotrebe, v. Taras Buljba (razvrstavanje).

Taras Bulba (Taras Buljba) je američki historijski igrani film snimljen 1962. u režiji J. Lee Thompsona i temeljen na istoimenom romanu rusko-ukrajinskog pisca Nikolaja Gogolja. Radnja je smještena u Ukrajinu u 17. vijeku, a protagonisti su kozački vođa Taras Buljba (koga tumači Yul Brynner) i njegov sin Andrej (koga tumači Tony Curtis), koji će se tokom sukoba kozaka s Poljacima naći na suprotnim stranama. Predstavljao je izuzetno raskošnu produkciju koja je snimana na brojnim svjetskim lokacijama - od Kalifornije, Argentine do bivše Jugoslavije. Danas je, pak, najpoznatiji po muzičkoj temi Ride to Dubno Franza Waxmana koja je postala dio standardnog repertoara filharmonijskih orkestara širom svijeta.

Taras Bulba
kino-poster iz 1962.
RežijaJ. Lee Thompson
ProducentHarold Hecht
ScenarioWaldo Salt
Karl Tunberg
PredložakTaras Buljba; autor:
Nikolaj Gogolj
UlogeYul Brynner
Tony Curtis
MuzikaFranz Waxman
FotografijaJoe MacDonald
MontažaFolmar Blangsted
Gene Milford
William Reynolds
Eda Warren
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
1962 (1962)
Trajanje122 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Bruto prihod$3,400.000 (SAD/Kanada)[1]

Radnja uredi

Zaporoški kozaci pomažu Poljacima u borbi protiv Turaka, nakon koje se Poljaci okreću protiv kozaka i osvajaju njihove zemlje. Kozaci se nakon poraza vraćaju svojim imanjima koja su sada pod poljskom upravom. Nakon više godina, Taras Buljba šalje svoja dva sina u Kijev da izuče poljsku školu. Stariji sin se zaljubljuje u poljsku princezu.

Izvori uredi

  1. "Top Rental Features of 1963", Variety, 8 January 1964 p 71. Please note figures are rentals as opposed to total gross.

Vanjske veze uredi