Taraniranje ili taran (rus. тара́н, doslovno "bojni ovan") je izraz za zabijanje u zračnom ratovanju, odnosno taktiku ili čin kojim se neprijateljska letjelica nastoji uništiti, onesposobiti ili prisiliti na slijetanje tako da se udari vlastitom letjelicom koja tada i sama najčešće bude uništena ili onesposobljena.

Ruska brošura iz Prvog svjetskog rata koja prikazuje prvo taraniranje u historiji.

Taraniranje je prvi put zabilježeno na početku Prvog svjetskog rata, kada je na Istočnom frontu 8. septembra 1914. godine ruski pilot Pjotr Nesterov, prilikom leta uočio austro-ugarski izviđački avion Albatros B.II te ga, nakon neuspješnih pokušaja da posadu likvidira pištoljem, uništio zabijanjem vlastitog aviona Morane-Saulnier G, pri čemu su oba aviona uništena, a Nesterov i neprijateljska posada poginuli.

Nesterovljev postupak su kasnije ponavljali brojni piloti, prije svega u Drugom svjetskom ratu. Taran ne predstavlja isto što i samoubilački napad, s obzirom da pilot, ukoliko mu letjelica nije previše oštećena, može ostati u zraku dovoljno dugo da iskoči padobranom ili čak izvede prisilno slijetanje. Usprkos toga, smatra se krajnjom mjerom za ekstremne situacije; najčešće do njega dolazi kada je letjelica sa kojom se izvodi taran ostala bez municije ili goriva, odnosno da je u borbi već oštećena da je njeno slijetanje nemoguće, te da se smatra manje vrijednom od neprijateljske letjelice koju treba uništiti.

Pronalazak mlaznih motora, odnosno brzine koje razvijaju mlazni avioni i sve manja mogućnost neposrednog fizičkog kontakta u zračnim borbama, su nakon Drugog svjetskog rata su tarane učinile izuzetno rijetkima. Posljednji slučaj, odnosno jedini slučaj taraniranja mlažnjaka od strane drugog mlažnjaka se zbio u novembru 1973. godine kada je sovjetski presretač Suhoj Su-15 oborio iranski lovac F-4 Phantom II koji je obavljao špijunske misije nad sovjetskom teritorijom u okviru CIA-inog projekta Dark Gene.

Za vrijeme napada 11. septembra 2001. godine, američke lovačke avione poslane u zrak da presretnu oteti putnički avion United Airlines 93 se nije stiglo naoružati, te je pilotima naređeno da kao krajnju mjeru avion obore taranom.[1][2] Avion se sam srušio prije nego što su piloti bili u prilici izvršiti to naređenje.

Vidi još uredi

Izvori uredi

  1. „9/11 anniversary: Heather Penney's would-be 'suicide' mission to take down United 93 - Daily Mail Online”. Mail Online. Pristupljeno 15. III 2015. 
  2. „Marc Sasseville”. Arhivirano iz originala na datum 2015-09-24. Pristupljeno 15. III 2015. 

Vanjske veze uredi