Sveti Andrija (Vis)

Sveti Andrija (lokalno Štondrija; prethodno Svetac i Sućadrijevac), otok na pučini Jadranskog mora, 22 km zapadno od otoka Visa i 19 km sjeverozapadno od Biševa.

Svetac
Podaci
Lokacija Jadransko more
Arhipelag Viški arhipelag
Država Hrvatska
Površina 4,19[1] km²
Obalna linija 11,973[1] km
Broj stanovnika nedavno izumrli

Zemljopisne značajke uredi

Otok Svetac ima oblik klisurastog grebena u smjeru sjeveroistok-jugozapad, pa su mu obale većinom visoke i strme, a jedina dostupna uvala je Slatina na jugoistoku s nekoliko kuća uz nju. Najviši vrh otoka je Kosa, 316 m.

Najsjevernija točka mu je rt Trepina, najistočnija točka je rt Šijobod, a najzapadnija rt Fumor, uz koji je na zapadu klisurasti otočić Kamik. Daleko zapadnije na pučini je vulkanski otok Jabuka, a 2,5 km prema jugoistoku leži vulkanski otočić Brusnik.

Najveći dio tog otoka prekriva sredozemna tvrdolisna makija, s nešto viših šuma hrasta česmine na sjevernoj strmini. Od nasada su uz naselje oko Slatine najvažniji rogači, a nekadašnji vinogradi na južnoj padini su uglavnom već odumrli.

Zanimljivosti uredi

Od starinskih znamenitosti, na istočnom vrhu otoka (221 m) je ilirska gradina Kraljicin.

God. 1951 na Svecu je još bilo 51 stalnih stanovnika, ali je zadnja domaća starica tu umrla na smjeni tisućljeća. Zato je danas taj otok nenaseljen, osim čestih posjeta viških ribara i rjeđih sezonskih turista. Donedavna je to bio zadnji naseljeni otok u hrvatskom dijelu Jadrana, ploveći okomito na pravac hrvatske obale; ploveći dalje prema zapadu odlazi se na otvoreno more, pa ga se smatra pučinskim otokom.

Za vedrih dana i velike vidljivosti otok je moguće vidjeti sa uzvisina u okolici Trogira i Šibenika.

Vanjske poveznice uredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Svetac

Izvori uredi