Za ostale upotrebe, v. Sveta Petka (razvrstavanje).

Sveta Petka (Sveta Paraskeva, Pyatnitsa, Pyetka ili takozvana Petka Trnovska), kršćanska je svetica koja je rođena u gradu Epivatu, koji se nalazio između Silimvrije i Carigrada u Trakiji polovinom desetog stoljeća. Kršćanska je svetica i čudotvorka, a Crkva ju je slavila 14. listopada po starom, odnosno 27. listopada po novom kalendaru. Ovu Paraskevu srpski narod obično zove sveta Petka a u primorskim krajevima Petka Biogradska. Imala je brata koji se zvao Jevtimije. Još kao djevojčica, dok je s majkom odlazila u crkvu čula je riječi Evanđelja: "Tko hoće za mnom ići, neka se odrekne sebe i uzme krst svoj, i za mnom da ide" (Mk 8,34), a zbog toga ona svim srcem je pripadala Bogu i kada je bila odrasla osoba pridružila se grupi blagočastivih ugodnika Božjih.

Sveta Petka

Sveta Petka
Sveta
Rođen 10. vek, Epivat
Preminuo 11. vek, Epivat
Poštuje se u pravoslavna Crkva
katolička Crkva
Praznik 14. oktobara po julijanskom, 27. oktobar po gregorijanskom kalendaru).
Category:Sveci

Nakon smrti svojih roditelja, Petka, željna podvižničkog života napustila je roditeljski dom i otišla u Carigrad, a zatim se zaputila u Jordansku pustinju. U svojoj dubokoj starosti otišla je u Epivat i živjela još samo dvije godine, a za to vrijeme redovito je molila i često postila dok se u jedanaestom stoljeću predstavila Bogu. Bila je pokopana u grobu odvojenog od gradskog groblja po kršćanskom običaju.

Širom Srbije se i veliki broj ljekovitih izvora koji su posvećeni svetoj Petki. Ta čudotvorna i ljekovita voda liječi sve bolesnike koji vjeruju u Boga. Čudotvorne moći svete Petke nalaze se u rumunjskom gradu Jašiju, osim dva prsta šake koji su u kapeli Svete Petke na Kalemegdanu.

Petkovdan uredi

Srpska pravoslavna crkva je slavi 14. oktobra po starom, odnosno 27. oktobra po novom kalendaru.[1]

Ovu Paraskevu naš narod obično zove sveta Petka a u primorskim krajevima „Petka Biogradska“, jer su joj mošti počivale takođe i u Beogradu. Takođe je poznata i kao „Petka Trnovska“, jer su joj mošti bile u Trnovu

Sveta Petka se po broju svečara nalazi na šestom mestu na listi najvećih srpskih slava.

Vidi još uredi

Reference uredi

  1. „Danas Sveta Petka” (sr). Radio-televizija Republike Srpske. 27. 10. 2011.. Pristupljeno 27. 10. 2011. 

Spoljašnje veze uredi

Šablon:Srpski praznici