Sveta Jelena (Međimurje)

Sveta Jelena je lokalitet u Međimurju, najsjevernijem hrvatskom kraju.

Kapela u Svetoj Jeleni

Nekad zasebno naselje, Sveta Jelena se danas nalazi u sklopu naselja i općine Šenkovca, u središnjem dijelu Međimurske županije, udaljena oko dva kilometra sjeverno od grada Čakovca. Lokalitet je poznat po tome što se u njemu nekad nalazio istoimeni pavlinski samostan s pratećim objektima, od kojih je danas ostala samo kapela, mjesto gdje su u 16. i 17. stoljeću pokapani članovi velikaške obitelji Zrinski.

Samostan je 27. kolovoza 1376. godine osnovao hrvatski ban Stjepan II. Lacković, a bio je u početku posvećen Uznesenju blažene djevice Marije i Svim svetima. Kasnije su tim lokalitetom u duljim razdobljima upravljale plemićke obitelji Zrinski, Althan i Knežević. Ukinućem pavlinskog reda 7. veljače 1786. godine od strane austrijskog cara i hrvatsko-ugarskog kralja Josipa II. Habsburgovca, pavlini odlaze iz Svete Jelene.

Tijekom stoljeća samostanski kompleks je doživio brojne rekonstrukcije, stradavajući u požarima i potresima. Veliki potres 1880. godine uništio je objekte skoro u potpunosti. U novije vrijeme vrše se arheološka iskapanja i istraživanja ovog za hrvatsku povijest značajnog lokaliteta.

Galerija uredi

Izvori uredi

Vanjske poveznice uredi