Superbrzi! (engl. Superfast!) američki je akcioni komični film iz 2015. scenarista i režisera Jasona Friedberga i Aarona Seltzera.[3][4] Predstavlja parodiju filmskog serijala The Fast and the Furious.[5] Izašao je u bioskopima i kao VOD 3. aprila 2015, na isti dan kao i Furious 7.[1]

Superbrzi!
RežijaJason Friedberg
Aaron Seltzer
Producent
Scenario
  • Jason Friedberg
  • Aaron Seltzer
Uloge
MuzikaTim Wynn
FotografijaShaun Maurer
MontažaPeck Prior
Studio
DistribucijaKetchup Entertainment
Datum(i) premijere
3. 4. 2015 (2015-04-03)
Trajanje99 min.[1]
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet20 mil. $
Bruto prihod2,1 mil. $[2]

Radnja uredi

Policajac na tajnom zadatku Lucas White ulazi u svijet uličnih trka u podzemlju. Postaje člank bande uličnih trkača koju predvodi Vin Serento, a cilj mu je da se približi prstenu kriminalaca kojim upravlja losanđeleski bos Juan Carlos de la Sol. Nakon što izgubi u uličnoj trci, sljedećeg jutra Lucas odlazi u Vinovu garažu sa slupanim Smartom Fortwo i dobija posao mehaničara, uprkos neslaganju Vinovog prijatelja Curtisa. Također ulazi u vezu sa Vinovom sestrom Jordanom.

Narednog dana, Lucas i Vin odlaze u udaljeno mjesto na kojem izvode plesnu predstavu kao dio audicije za De la Sola. Dvojac ima zadatak da prevuče De la Solov superauto u skladište; tu se sastaju sa bandom i zamjenjuju auto za kofer s parama, ali u njemu nalaze bombu. Plan je da bomba eksplodira među članovima bande, ali ovo se desi pred Vinovim licem. Počinje pucnjava. Vin juri za vođom bande, a Lucas slučajno upuca detektiva Hanovera, svog nadređenog i jedinog koji zna za njegov tajni identitet. Kada dvojac pobjegne sa poprišta, stižu detektiv Rock Johnson i policajka Julie Canaro da istraže mjesto zločina. U međuvremenu, De la Sol naručuje ubistvo Vina jer ga je prevario. U Serentovoj garaži, Vin i ekipa otkrivaju spisak De la Solovih ilegalnih aktivnosti, preko kompjutera u superautu; odlučuju da će ukrasti De la Solov tajni štek od 100 miliona $. Da bi pljačka uspjela, Vin dovodi Kameo repera, Kul Azijata i Manekenku koja je postala glumica. U isto vrijeme, Jordana pokušava da saopšti Lucasu da je trudna s njihovim djetetom.

Ekipa započinje sa sprovođenjem plana pljačke u djelo. Međutim, završavaju u pogrešnoj ulici i napadnu pastora i časnu sestru koji su dostavljali dobitak na bingu u crkvu. Regrupišu se i zaključuju da je tajni štek u restoranu Big Ass Taco. Skuju plan kako provaliti u sef, ukradu pare i pobjegnu u zemlju bez izručenja, sve bez ikakvih posljedica – osim smrti Curtisa. Sljedećeg jutra, Johnson i njegova ekipa vrše raciju u praznoj Serentovoj garaži; Canarova otkriva plan bande, ali Johnson je ne shvata.

U Big Ass Taco-u, banda shvata da ih je Curtis prevario i upuštaju se u razmjenu vatre sa De la Solovim ljudima. U posljednjem trenutku, Curtisa upuca De la Solov čovjek Cesar, dok je štitio Vina. Koristeći restaurirani Smart i Lucasovu Toyotu Corollu, Vin i Lucas počinju da vuku cijeli restoran. De la Sol i Cesar jure za njima, a Johnson i njegova ekipa su isto tako u potjeri. Vinova prijateljica, lezbejka Michelle, predaje se u ruke Canarove da bi omogućila bjekstvo ostatku ekipe. U međuvremenu, De la Sol izbacuje Cesara iz svog terenca, nakon rasprave o klimi u vozilu. Johnson ubija Cesara u pucnjavi i zaustavlja De la Sola, ali ovaj pobjegne jer je potplatio detektiva malim setom za brijanje. Kada je čuo eksploziju, Johnson odlazi do napuštenog restorana i nastavlja jurnjavu za bandom. Uhvati Jordanu i otkrije njoj i Vinu da je Lucas policajac na tajnom zadatku. Lucas svejedno sveže Johnsona za spojler Jordaninog Sciona tC i odlazi sa Vinom i Jordanom, dok Johnson sa zemlje pokušava da dohvati bočicu ulja za bebe kojim se opsesivno maže. Pare su skrivene u gepeku, a Lucas i Vin pristaju na još jednu trku, sa Jordaninom nerođenom bebom kao zalogom za opkladu. Međutim, De la Sol stiže na scenu i zahtijeva da mu vrate pare; kako god, pregazi ga policijski auto u kojem se Michelle i Canaro ljube. Lucas, Vin i Jordana se odvezu u svijetlu budućnost, ali Vin se na kraju raspravlja sa GPS uređajem jer ga je ženski glas iz istog navigirao do radnje s perikama.

Uloge uredi

Glumac Uloga
Alex Ashbaugh policajac Lucas White, parodija Briana O'Connera
Dale Pavinski Vin Serento, parodija Dominica Torettoa
Lili Mirojnick Jordana Serento, parodija Mie Toretto
Andrea Navedo Michelle Toritz, parodija Letty Ortiz
Daniel Booko Curtis, parodija Vincea
Dio Johnson detektiv Rock Johnson, parodija Lukea Hobbsa
Rogelio Douglas, Jr. Kameo reper, parodija Teja Parkera, Romana "Romea" Pearcea i Edwina
Chris Pang Kul Azijat, parodija Hana Luea
Chanel Celaya Manekenka koja je postala glumica, parodija Gisele Yashar
Shantel Wislawski policajka Julie Canaro, parodija Monice Fuentes i Elene Neves
Omar Chaparro Juan Carlos de la Sol, parodija Arturoa Brage i Hernana Reyesa
Joseph Julian Soria Cesar Villacruz, parodija Fenixa Calderona i Zizi
Gonzalo Menendez detektiv Hanover
Amin Joseph Dre
Luis Chavez Hector
Cuete Yeska José

Produkcija uredi

Snimanje je počelo u oktobru 2013.[3]

Izlazak uredi

Prihodi uredi

Superbrzi! je imao premijeru u Italiji 5. marta 2015, gdje je debitovao na 8. mjestu sa 436.810 $. Spao je na 13. mjestu u drugoj sedmici, a prikazivanje je završio sa prihodom od 638.268 $. U Ujedinjenim Arapskim Emiratima, film je imao premijeru 12. marta, gdje je bio na 4. poziciji sa 222.653 $ (od 32 ekrana); finalni prihod je bio 399.512 $.[2]

Do 30. marta ukupni prihodi iznosili su 2.075.731 $.[2]

Kritički prijem uredi

Film je dobio generalno negativne recenzije kritičara. Joe Leydon iz Varietyja komentarisao je sljedeće: „Superbrzi! ima za cilj lake mete, a promašaji su kilometarski.”[1] Martin Tsai iz Los Angeles Timesa komentarisao je sljedeće: „Dok fanovi mogu da cijene sve dosjetke i fazone, film je olupina za neinicirane.”[6] Brian Orndorf sa sajta Blu-ray.com dao je filmu ocjenu 2 od 10, nazvavši ga „moždano mrtvim naporom, sa filmadžijama koje se vraćaju u svoju zonu komforta razbijanja glava i zvukova prdeža, čak se upuštajući u dva incidenta gdje lika pogađa plavi jureći auto. Možda su Friedberg i Seltzer vodvilj entuzijaste. Možda ne mogu izmisliti originalnu šalu da spase svoje živote. Kako god, Superbrzi! je paroliran bolno očiglednom glupošću koja nikada nije smiješna.”[7]

Home media uredi

Film je prvi put izdat kao VOD te prikazan u drugim izabranim bioskopima 3. aprila.[1] Kao DVD izdao ga je Asmik Ace u Japanu 17. aprila pod naslovom Wild na Speed! Aho Mission (ワイルドなスピード!AHO MISSION?) (igra riječi sa Wild Speed [divlja brzina], japanskim naslovom za The Fast and the Furious).[8] U Francuskoj, film je objavio TF1 Vidéo pod naslovom Superfast 8.[9]

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Leydon, Joe (2015-04-05). „Film Review: Superfast!. Variety. Pristupljeno 2015-04-06. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Superfast!”. Box Office Mojo/IMDb. Pristupljeno 2017-04-17. 
  3. 3,0 3,1 Lussier, Germain (2013-09-24). „'Fast and Furious' Spoof Superfast!' Casts Vin Diesel and Paul Walker Lookalikes”. /Film. Pristupljeno 2015-03-01. 
  4. Puchko, Kristy (2013-09-24). „Fast And Furious Parody Superfast Finds Its Vin Diesel and Paul Walker”. CinemaBlend. Arhivirano iz originala na datum 2021-09-28. Pristupljeno 2015-03-01. 
  5. Singer, Matt (2015-02-28). „The Trailer for 'Fast and Furious' Spoof 'Superfast!' Might Make You Angry”. ScreenCrush. Pristupljeno 2015-03-01. 
  6. Tsai, Martin (2015-04-05). „Review: 'Fast and Furious' gets a ribbing in 'Superfast!'”. Los Angeles Times. Pristupljeno 2015-04-13. 
  7. Orndorf, Brian (2015-04-03). „Superfast (2015)”. Blu-ray.com. Pristupljeno 2015-04-05. 
  8. „どこか似た俳優が大暴れする「ワイルドなスピード!」、"本家"と同時に日本上陸”. Eiga.com. 2015-03-07. Pristupljeno 2015-04-14. 
  9. Superfast 8. Allocine. Pristupljeno 2017-04-17. 

Vanjske veze uredi