Super Mario Bros.

Super Mario Bros. (poznat i kao Super Mario Brothers) je videoigra koju je izdala japanska tvrka Nintendo 1985. godine.

Predstavljala je jednu od prvih videoigri u kojoj je lik mogao hodati sa strane, dalje od širine ekrana. Igrica je ušla i u Guinessovu knjigu rekorda kao najprodavanija video igrica svih vremena (izdanje 1999. godine). U međuvremenu je doživjela brojne inkarnacije, a pojavili su se i igre klonovi po sličnom principu. Glavni lik Mario je postao gotovo zaštitni znak Nintenda, a jedno vrijeme je bio prepoznatljiviji među američkom djecom od Miki Mausa.

Igra uredi

Igrač preuzima ulogu talijanskog vodoinstalatera Maria, ili njegovog brata Luigia. Cilj je da prođe kroz kraljevstvo gljiva, pobijedi zmaja Bowsera i oslobodi princezu.

Mariov osnovni napad je skok na njegove neprijatelje, što uništava hodajuće gljive napadače poznate kao Goombas (Kuribô na japanskom). Skok na kornjače (Koopa Troopas na engleskom odnosno Nokonoko na japanskom) šalje iste u njihov oklop, a tako zatvorene ih se može slati na druge neprijatelje, iako one u slučaju odbijanja o neki čvrsti predmet mogu vratiti i povrijediti Maria.

U slučaju da Mario pojede hranjivu gljivu (koja se nalazi skrivena u nekim kutijama koje igrač udara i tako skuplja bodove) udvostruči mu se rast i postaje Super Mario, a ako nakon toga pojede suncokret (također skriven u kutijama) dobiva mogućnost ispaljivanja pucaljki. Te pucaljke mogu uništiti neke neprijatelje koje običan skok ne može (npr. ježeve ili zmaja). Dogodi li se da Super Maria neprijatelj rani, on gubi mogućnost pucanja i smanjuje se te postaje obični Mario. Ako obični Mario bude ranjen, gubi život, te se vraća na početak razine igrice.

Na početku igrice Mario ima tri života, a ima mogućnost uvećati taj broj skupljanjem 100 zlatnih novčića (koje nalazi putem do cilja) ili pronalaženjem nagradne gljive.

Igra ima 8 razina, svaki se sastoji od 4 dijela. Neki dijelovi se odvijaju na zemlji a pojedini u podvodnom svijetu gdje Mario roni, ili u nebeskim visinama u kojima su platforme s kojih Mario skače s jedne na drugu, dok je između platformi duboka rupa. Zadnji dio svake razine je uvijek podzemni svijet koji nema checkpointa (dakle, ako je Mario ranjen igrica se vraća na početak) a na kraju se nalazi zmaj na pokretnom mostu pod kojim je rijeka lave. Zmaj se može ubiti na dva načina: ako se preskoči i skoči na sjekiru na kraju mosta koja prekida most i šalje zmaja u vruću lavu i ako se dobro pogodi pucaljkama. Nakon što Mario pobijedi zmaja dolazi do Toada koji ga dočekuje rječima "Thank you Mario, but our princess is in another castle!" (na engleskom:"Hvala ti Mario, ali naša princeza je u drugom dvorcu."), što je postala popularna izreka među igračima ove igrice. Tek u osmom dvorcu igrača dočekuje prava princeza.

U slučaju oslobađanja princeze prelazimo u "hard mode" gdje su neprijatelji opasniji, brže se kreću, neki se ne mogu ubiti nikako.

Popularnost igre uredi

Igra je prodana u oko 40 milijuna primjeraka čime je zaslužila mjesto u Guenesovoj knjizi rekorda, i tu se zajedno sa Tetrisom čvrsto drži. Zahvaljujući popularnosti Super Maria Nintendo je prilikom prodaje konzole uz nju dodavao i cartridge sa ovom igrom.

1993. godine je snimljen film po uzoru na ovu igru. Osim toga, postoji i crtani film Super Mario, koji se godinama prikazivao postigavši veliku popularnost.

Vanjske veze uredi