Šturmabtajlung (nem. Sturmabteilung, SA), je paravojna formacija NSDAP-a - Nemačke nacističke partije u nacističkoj Nemačkoj. Doslovno, ime „šturmabtajlung“ na nemačkom znači jurišni odred.

Ova paravojna formacija je imala ključnu ulogu u usponu Adolfa Hitlera na vlast tridesetih godina 20. veka. SA-ovci su bili često poznati kao smeđokošuljaši zbog boje njihove uniforme, dok su SS-ovci bili poznati kao crnokošuljaši.

SA je bila prva nacistička paravojna grupa koja je razvila pseudo-vojne titule za svoje članove. Činovi SA će kasnije biti preuzeti i od strane mnogih drugih grupa Nacističke partije, najistaknutije SS.

Istorija uredi

 
Steg SA: Nemačka, probudi se!

Termin „Jurišna divizija“ originalno je došao od Jurišnih trupa, specijalizovanih nemačkih jedinica iz Prvog svetskog rata koji su koristili Hutjerove taktike. Umesto masovnog napada, oni su se organizovali u male grupe koje su sadržavale po nekoliko vojnika. Prvi put iskorišćena u bici za Kambre, šira upotreba ove taktike i matru 1918. dozvolila je Nemcima da odbace britanske i francuske linije za desetine kilometara.

U Minhenu, 1920. godine, Hitler osobno osniva Ordnertrupen (nem. Ordnertruppen); odred mišićavih nacista, bivših vojnika i pivničkih izbacivača s naredbom da štite njegove govore i okupljanja Nacističke partije od komunista. U početku je funkcionisalo kao grupa telohranitelja koji su trebali da održe red na nacističkim okupljanjima. Ubrzo je ime promenjeno u Športabtajlung (nem. Sportabteilung), skrivajuće ime s značenjem „sportski odred“, i postaje poznato po inicijalima SA. Kasne 1921. ime se menja u poslednju verziju: Sturmabteilung. Pod vodstvom njihovog popularnog lidera Ernsta Rema, SA raste u važnosti unutar strukture nacističkih snaga, sa hiljadama članova. 1922., NSDAP stvara omladinsku sekciju, Jugenbund (nem. Jugendbund), za mladiće između 14 i 18 godina. Njegov naslednik, Hitlerjugend, ostaje pod zapovedništvom SA do 1932. godine. SA izvršava brojne akte nasilja protiv socijalističkih grupa kroz 1920-e, najčešće u manjim uličnim sukobima.

 
Hitler i članovi SA u Braunšvajgu 1932.
 
SA odredi se nisu samo upuštali u ulične tuče sa komunistima, socijalistima i Jevrejima, nego su i prisiljavali na bojkot jevrejskih radnji kao što je ova u Berlinu 1. aprila 1933.

Kad je Hitler preuzeo vlast 1933, SA postaje sve više željna vlasti i videla je sebe kao zamenu za nemačku armiju. To je razljutilo regularnu armiju Rajhsver koja je već prezirala Nacističku partiju, i nazivala SA „smeđim šljamom“. To je takođe dovelo do tenzija sa ostalim liderima u partiji koji su videli Remove SA rastuće snage kao pretnju svojim ličnim ambicijama. SA se smatrala za opasnom i radikalnom organizacijom, pogotovo zato što je opšti običaj u SA bio polaganje zakletve lojalnosti lokalnim čelnicima SA, a ne Adolfu Hitleru ili Nacističkoj partiji u celini.

 
Hitler sa SA jurišnicima u Nirnbergu u 1935.

S ciljem da uđe u savez sa neradikalnim snagama u nemačkoj vojsci i da učvrsti svoju poziciju unutar Nacističke partije, Hitler naređuje smaknuće vodstva SA, koje se dogodilo u noći između 30. juna i 1. jula 1934. Ovaj događaj je poznat kao Noć dugih noževa. Viktor Luce postaje novi zapovednik SA, i organizacija ubrzo postaje marginalizovana u nacističkoj vladajućoj strukturi.

Vođe SA uredi

 
Ernst Rem

Vođa SA bio je poznat kao Vrhovni vođa SA (Oberster SA-Führer). Sledeći ljudi bili su na ovom položaju tokom postojanja SA:

1930, radi centralizovanja SA, Hitler lično preuzima vođstvo nad celom organizacijom. Svakodnevne poslove tada vodi Šef štaba SA (Stabschef SA), delujući u Hitlerovo ime.

Taj položaj držali su:

Spoljašnje veze uredi