Stuart Margolin

Stuart Margolin (Davenport, Iowa, 31. 1. 1940. -) je američki filmski i televizijski glumac i režiser. Najpoznatiji je po TV-seriji The Rockford Files, gdje je glumio Evelyn "Angela" Martina, bivšeg robijaša koji je s naslovnim junakom Jimom Rockfordom sprijateljio u zatvorskoj ćeliji te ga poslije stalno uvlačio u nevolje svojim suludim planovima za brzo bogaćenje. Za tu je ulogu Margolin dva puta nagrađen Emmyjem.

Stuart Margolin
glumac, režiser, scenarist, muzičar
Biografske informacije
RođenjeStuart Margolin
31. 1. 1940. (1940-01-31) (dob: 84)
Davenport, Iowa, SAD
PseudonimSalt Spring Slim
SupružnikPat Margolin (? - ?)
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac, režiser, scenarist, muzičar
Opus
Djelatni period1961–

Osim te zuloge, Margolin je nastupio u zapaženim filmovima kao što su Kelly's Heroes (1970) i Death Wish (1974). Na televiziji je nastupao u serijama M.A.S.H., The Mary Tyler Moore Show, Rhoda i Love, American Style. U potonjoj je njegov brat Arnold Margolin bio izvršni producent.

Margolin je od 1970. godine počeo i režirati, uključujući epizode popularnih serija kao The Mary Tyler Moore Show, Magnum P.I., Bret Maverick, Quantum Leap i Northern Exposure. Godine 1980. je izdao i muzički album And the Angel Sings.

Danas zajedno sa suprugom Pat živi na otoku Salt Spring Island u blizini Victoria u Britanskoj Kolumbiji. Često nastupa u kanadskim TV-serijama čiji je producent Doug McLeod.

Vanjski linkovi uredi