Stretch (film, 2014)

Stretch je američki komični kriminalistički film scenariste i režisera Joea Carnahana sa Patrickom Wilsonom, Edom Helmsom, Jamesom Badgeom Daleom, Brooklyn Decker i Jessicom Albom u glavnim ulogama, uz kameo pojavljivanje Chrisa Pinea. Radnja prati šofera koji pokupi misterioznog milionera, dok događaji postaju sve čudniji opasniji kako noć odmiče.

Stretch
Promo-poster
RežijaJoe Carnahan
ProducentJason Blum
Joe Carnahan
Tracy Falco
ScenarioJoe Carnahan
priča:
Jerry Corley
Rob Rose
Joe Carnahan
Uloge
MuzikaLudwig Göransson
FotografijaYasu Tanida
MontažaKevin Hale
Jason Hellmann
Studio
DistribucijaUniversal Pictures
Datum(i) premijere
14. 10. 2014 (2014-10-14)
Trajanje94 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet5 mil. $[2]

Film je originalno trebalo da izađe u kinu 21. marta 2014. u SAD-u. Međutim, samo mjesec dana prije ovog datuma, Universal Pictures ga je povukao sa svog rasporeda i na kraju ga distribuirao u formatu videa na zahtjev 14. oktobra 2014.[3]

Radnja uredi

Muškarac pod nadimkom Stretch izbačen je iz automobila nakon saobraćajne nesreće u kojoj je drugi vozač, Candace, ignorisala crveno svjetlo. Čudesno ali nepovrijeđen, on se suočava s Candace; odmah se u nju zaljubi. Godinu dana kasnije, Stretch je podstaknut da se odrekne svojih ovisnosti o kokainu i kockanju. Kako Stretch razmišlja da je zaprosi, Candace naglo prekine s njim. Potresen iznenadnim odbacivanjem, Stretchov život prelazi u samouništavanje i neuspjeh, za što krivi Candace. Propali glumac radi u Los Anđelesu kao vozač limuzine. Iako je prestao s kockanjem, ima dug od 6.000 dolara Ignaciju, koji zahtijeva da se dug isplati do ponoći. Istovremeno, Stretch počinje halucinirati gorkim duhom drugog propalog glumca i vozača limuzine po imenu Karl, koji je počinio samoubistvo pred mušterijom.

Njegov šef Naseem zove ga u svoju kancelariju i govori mu da njihov glavni konkurent, misteriozni čovjek poznat samo kao Jovi, krade njihove klijente. Ukoliko ne mogu ukrasti klijente od Jovija, Naseem će biti primoran da prekine posao. Iako nije siguran kako će zadržati posao ili otplatiti dugove, Stretch odvaja vrijeme da uspostavi slijepi sastanak sa ženom sa internet sajta za upoznavanje. Istovremeno, moli Charlie, simpatičnu zaposlenicu, da usmjeri sve visokoplaćene klijente njemu. Kad Jovi ukrade prvog klijenta, glumca Davida Hasselhoffa, Charlie šalje Stretcha da presretne jednog od Jovijevih klijenata, Raya Liottu. Liotta mu naredi da vrati pištolj i značku kao rekvizitu njegovom čovjeku. Prije nego što to učini, Charlie mu šalje drugog klijenta, Rogera Karosa, ekscentričnog milionera sa reputacijom ekstremističkog hedonizma. Karos se padobranom skoro go spušta na ugovorenu lokaciju i ponudi platiti Stretchov kockarski dug ako mu on ispuni zahtjeve bez postavljanja pitanja.

Dok Stretch vozi Karosa u ekskluzivne noćne klubove i žarišta sumnjivih zakonitosti, Karl ga provocira zbog toga što se osobno i pravno izložio povećanom riziku za tako malu svotu novca. Krajnje odredište Karosa je tajni seks-klub. Karos daje Stretchu 100 minuta da se vrati u seks-klub uz važnu aktovku i zalihu kokaina. Kad Stretch pokuša preuzeti aktovku, od Laurenta, francuskog ucjenjivača, saznaje da je Karos obećao da će trgovati poslovnom knjigom za sadržaj aktovke. Koristeći Liottine rekvizite, Stretch uvjerava Laurenta i njegove ljude da je on policajac, a oni mu predaju aktovku. Dok napušta noćni klub, ugleda Candace i nonšalantno insinuira da je sada i uspješan i važan. Kad Candace pokaže interesovanje za njega, on je odbacuje. Neimpresioniran, Karl ga nastavlja sputavati zbog neprimjerenosti.

Stretch nabavlja kokain od stvarne televizijske zvijezde, koja tada krade limuzinu. U međuvremenu, Liotta se žali Naseemu koji otpušta Stretcha. Beskompromisan, Stretch ponovo dolazi do limuzine, koja je prilično uništena, ali ubrzo je krade Jovijev brat, Boris, koji upravlja kamionom za vuču. Stretch ponovo preuzima limuzinu, iako je prijavljeno da je ukradena. Uskoro razgovara s operaterom sigurnosnog sistema uvjerujući ga da je on policajac čiji je život na crti usred pucnjave. Po povratku, Karos se žali da Stretch kasni koju minutu. Kad se Ignacio takođe požali kako kasni s plaćanjem, Stretch upućuje Ignacija da se svi upoznaju na odredištu Karosa. Tamo Karos napušta Stretcha i pridružuje se Joviju i Borisu; Ignacio interveniše. Pojavio se i Laurent, za kojeg se pokazalo da je zapravo američki policajac; uhapsi Karosa, koji je optužen za pronevjeru. Dok se Karos priprema da ubije Laurenta u napadu iz zasjede, Stretch stvara diverziju, spašava Laurentov život i bježi.

Kasnije, na ručku, Stretch daje knjigu Laurentu, koji je odbio uhapsiti ga; pohvalio je njegove glumačke sposobnosti. Dok se Stretch osvrće oko stola, shvata da je završio na mjestu sastanka koji je dogovorio naslijepo preko interneta. Iznenađen je kad otkrije ko je žena u pitanju; Charlie i Stretch se smiju i ljube.

Uloge uredi

Glumac Uloga
Patrick Wilson Kevin "Stretch" Brzyzowski
Chris Pine Roger Karos
Ed Helms Karl
Jessica Alba Charlie
James Badge Dale Laurent
Brooklyn Decker Candace
Ben Bray Ignacio
Randy Couture Jovi
Matt Willig Boris
Shaun Toub Nasseem
Ray Liotta Ray Liotta
David Hasselhoff David Hasselhoff
Norman Reedus Norman Reedus
Shaun White Shaun White
Christopher Michael Holley Caesar
Jason Mantzoukas Manny
Keith Jardine portir

Produkcija uredi

Snimanje je počelo u julu 2013.[4]

Izlazak uredi

Film je prvobitno trebao da izađe u Sjedinjenim Državama 21. marta 2014. godine.[4] Dana 21. januara 2014. godine, martovski plan izlaska je pomjerio Universal Pictures, a The Hollywood Reporter je ovo nazvao „naočigled potezom bez presedana”.[5] Producent filma, Jason Blum, nije mogao da zainteresuje druge distributere za film, pa je vraćen Universalu, koji svejedno nije planirao da potroši 20–40 miliona dolara za promociju i objavljivanje filma u kinima.[2][6]

Dana 25. septembra, prvi zvanični trejler je izašao.[7] Film je postao dostupan na iTunes-u i Amazonu 7. oktobra 2014, a potom i kao VOD 14. oktobra 2014. godine.[8] Poklapajući se sa vremenom izdanja na zahtjev, filmadžije su objavile video snimanja iza scene sa prikazanim glavnim ulogama Wilsonom i Deckerovom kako prolaze snimanje scene seksa u filmu; ovaj video je privukao pažnju medija.[9]

Kritički prijem uredi

Rotten Tomatoes, agregator recenzija, objavljuje da je 88% od 16 anketiranih kritičara dalo filmu pozitivnu ocjenu; prosječna je 6,60/10.[10]

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 „Stretch (2014)”. The New York Times. Pristupljeno 2016-02-01. 
  2. 2,0 2,1 Kim Masters (2014-01-24). „Universal Drops Patrick Wilson Movie 'Stretch' on Eve of Theatrical Release (Exclusive)”. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 2019-05-29. 
  3. Calautti, Katie (2014-09-28). „This ‘Stretch’ Trailer Is Headed To Crazy Town, And Patrick Wilson Is Driving”. MTV.com. Pristupljeno 2016-01-26. 
  4. 4,0 4,1 „Spring Date Set for Joe Carnahan’s ‘Stretch’”. slashfilm.com. 2013-06-21. 
  5. Masters, Kim (2014-02-27). „Jason Blum's Crowded Movie Morgue: Downside of a Microbudget Empire”. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 2014-03-10. 
  6. Masters, Kim (2014-01-21). „Universal Drops Patrick Wilson Movie 'Stretch' on Eve of Theatrical Release”. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 2014-03-07. 
  7. Franich, Darren (2014-09-25). „Patrick Wilson is a chauffeur in trailer for Joe Carnahan's 'Stretch'”. ew.com. Arhivirano iz originala na datum 2014-12-16. Pristupljeno 2014-09-26. 
  8. Franich, Darren (2014-09-25). „Patrick Wilson is a chauffeur in trailer for Joe Carnahan's 'Stretch'”. Entertainment Weekly. Arhivirano iz originala na datum 2014-12-16. Pristupljeno 2014-12-16. 
  9. Zuckerman, Esther (2014-10-06). „Brooklyn Decker, Patrick Wilson reveal the reality of filming sex scenes”. Entertainment Weekly. Pristupljeno 2015-12-14. 
  10. „STRETCH”. Rotten Tomatoes. Pristupljeno 2021-07-09. 

Vanjske veze uredi