Stranka nezavisnosti UK

Stranka nezavisnosti UK (engleski: UK Independence Party; skraćeno UKIP) je britanska euroskeptična desna politička stranka. Osnovana je 1993. od nekadašnjih članova Antifederalističke lige, nestranačke organizacije koja se protivila britanskoj ratifikaciji Maastrichstkog ugovora i čiji su članovi, nakon što je Ugovor ratificiran, zaključili da Ujedinjeno Kraljevstvo svoju nezavisnost može očuvati jedino ako izađe iz Evropske unije. Stranka je prvih godina bila na britanskoj političkoj margini, mučena unutrašnjim sukobima i stalnim optužbama za koketiranje sa radikalnom desnicom i rasističkim organizacijama. Smrt Jamesa Goldsmitha, osnivača suparničke euroskeptične Referendumske stranke, je UKIP-u omogućilo skroman, ali dugoročno značajan porast članstva i glasačke podrške, tako da je već na izborima 1999. dobila svoja prva tri predstavnika u Evropskom parlamentu, a delegacija je proširena, odnosno očuvana na kasnijim izborima. UKIP se zbog toga smatra najpoznatijom euroskeptičnom strankom u EU. Na nacionalnoj razini je, međutim, bio daleko manje uspješan te nije uspio ući u britanski, odnosno parlamente britanskih konstitutivnih zemalja. Tek se neočekivano veliki broj glasova na lokalnim izborima u Engleskoj 2013. godine UKIP počeo smatrati ozbiljnim faktorom britanske nacionalne politike. Na izborima za Evropski parlament 2014. UKIP je prvi put postao najjača politička stranka u Britaniji, a u jesen iste godine je nakon dopunskih izbora u Clactonu dobila svog prvog zastupnika u nacionalnom Parlamentu. Na Parlamentarnim izborima 2015. je jedinim zastupnikom postao Douglas Carswell, koji će je kasnije napustiti. Usprkos toga, UKIP je igrala ključnu ulogu u kampanji izlaska za EU prije referenduma kojim je 2016. Ujedinjeno Kraljevstvo izašlo iz Evropske unije.

Stranka nezavisnosti UK
ime na engleskomUK Independence Party
ime na velškomPlaid Annibyniaeth y DU
VođaPaul Nuttall
zamjenik vođePeter Whittle
predsjedateljPaul Oakden
zamjenik predsjedatelja
Osnivanje3. septembar 1993
PrethodiAnti-Federalist League
SjedišteLexdrum House
Newton Abbot, Devon
PodmladakMlada nezavisnost (Young Indepndence)
Članstvo  (novembar 2016.)Decrease 32.757[1]
Ideologijaeuroskepticizam,
desni populizam
libertarijanstvo[2][3]
Politička pozicijadesnica[4]
Međunarodna afilijacijanema
Evropska afilijacijanema
Evropska parlamentarna grupaEvropa slobode i demokracije
Službene boje     purpurna
Dom komuna
0 / 650
Dom lordova
3 / 724
Evropski parlament
20 / 73
Londonska skupština
2 / 25
Sjevernoirska skupština
0 / 108
Škotski parlament
0 / 129
Velška skupština
6 / 60
Lokalna uprava
195 / 21.259
[5]
Službene stranice
http://www.ukip.org/

Izvori uredi

  1. „BBC Coverage of UKIP Leadership Contest, November 2016”. 
  2. „Ukip are true libertarians | Ed Rooksby | Comment is free | guardian.co.uk”. Guardian. 2012-12-19. Pristupljeno 4. V 2013. 
  3. „Local elections: What does UKIP stand for?”. BBC. 3 may 2013. »They can broadly be seen as right wing, with a strong libertarian flavour and a dash of social conservatism.« 
  4. Allen, Chris (2010), Islamophobia, Ashgate, p. 92 
  5. https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0ArjWCrWPsXzRdDI3ZjlpSHZPNWdjMjd3Q24zSzd0LWc&usp=sharing

Vanjske veze uredi