Star-Club je bio muzički klub iz Hamburga u Njemačkoj, otvoren u petak 13. aprila, 1962. nastupom grupe The Beatles.

Star-Club
Spomenik na mjestu gdje je bio Star-Club
Spomenik na mjestu gdje je bio Star-Club
Spomenik na mjestu gdje je bio Star-Club
Hamburg  Njemačka

Historija kluba uredi

Kako je tih godina Hamburg i čitava Donja Saska bila britanska okupaciona zona puna njihovih mladih vojnika, željnih zabave i provoda (sa relativno dosta novaca), bilo je sasvim logično da mladi njemački posljeratni poduzetnici Manfred Weissleder i Horst Fascher nešto urade za njih. Tako je nastao i Star-Club nešto između bordela i plesnjaka, u najužem centru grada na adresi, Große Freiheit 39, u kvartu St. Pauli, odprije poznatom po burnom noćnom životu. U tom klubu su 1960-ih godina prošlog vijeka nastupali mnogi velikani rock muzike.

Star-Club je prestao sa radom 31. novembra 1969., a zgrada u kojoj se nalazio izgorila je u požaru 1987. Klub je stekao svjetsku slavu kao odskočna daska sastava The Beatles, koji su u klubu nastupali od 13. aprila, 1962. - 31. maja 1962., pa zatim još jednom od 1, novembra 1962. do 31. novembra, 1962. Ovaj posljednji nastup je snimljen i izdan kao album 1977. pod nazivom Live! at the Star-Club in Hamburg, Germany; 1962. Inače Beatlesi su prvi put nastupili u Hamburgu, već 18. septembra 1960. u klubu Indra (u istoj ulici - Große Freiheit).

Poznati muzičari koji su nastupali u Star-Clubu uredi

Diskografija Star-Cluba uredi

Pod okriljem velike izdavačke kuće Philips Records, vlasnici kluba su šesdesetih godina izdavali ploče sa pop i rock muzikom pod imenom Star-Club.

Vanjske veze uredi