Stanley (Falklandski otoci)

(Preusmjereno sa stranice Stanley (Falklandski Otoci))

Stanley (prije poznat kao Port Stanley i Port William[1]) je glavni grad i jedino pravo gradsko naselje s katedralom na cijelom Falklandskom arhipelagu. Nalazi se na Istočnom Falklandu, položen na padinama sjevernog brijega, južnije od luke Stanley, na jednom od najvlažnijih dijelova otočja. Po popisu iz 2001., grad je imao 1 989 stanovnika. [1]

Stanley
Port Stanley
Port William
Panorama Stanleya sa katedralom
Panorama Stanleya sa katedralom
Panorama Stanleya sa katedralom
Zastava Stanleya
Zastava
Grb Stanleya
Grb
Koordinate: 51°41′S 57°48′W / 51.683°S 57.800°W / -51.683; -57.800
Država Britanska prekomorska područja
Falklandski Otoci
Stanovništvo (2001.)
 - Grad 1 989 [1]
Vremenska zona FKST (UTC-4)
Službena stranica falklandislands.com
Karta
Stanley na mapi Falklandskih otoka
Stanley
Stanley
Stanley na karti Falklanda

O gradu uredi

Današnji Stanley je cestovna raskrsnica Istočnog Falklanda, središte trgovine za cijelo otočje. Lokalna kompanija - Falkland Islands Company vlasnik je najvećeg broja trgovina i hotela u gradu. Od znamenitosti u gradu važne su; Otočki muzej (Falkland Islands Museum), Guvernerova palača (Government House, podignuta 1845.), Slavoluk od kitove kosti, par totema, nekoliko ratnih grobnica i stari ratni brod u luci.

Grad Stanley ima četiri puba, jedanaest svratišta i gostionica, tri restorana, trgovinu brze hrane(fish and chips) i tri crkve (uključivo anglikansku), od njih je Kristova crkva podignuta 1892. [1](najužnija katedrala na svijetu), uz nju se nalazi i glavni turistički ured na otočju. Gradska vijećnica, služi i kao pošta, filatelistički ured, sud, biblioteka i dvorana za ples. U policijskoj stanici nalazi se jedini zatvor na čitavom arhipelagu sa trinaest ćelija.

Gradski komunalni centar ima jedini bazen na cijelom otočju, sportski centar, knjižnicu i školu, pored centra nalazi se nogometni travnati teren na kojem se igraju službene utakmice.

Gradić Stanley ima hipodrom (nalazi se zapadno od grada) , na kojem se održavaju godišnje dvodnevne konjičke utrke 26 - 27 decembra. Ove Božićne utrke održavaju se već preko sto godina. Stanley ima golf teren, sa 18 rupa i klupskim prostorija, koji se nalazi zapadnije od grada.

 
Panorama Stanleya iz zraka

Spomen-Bolnica Kralja Edwarda VII (King Edward VII Memorial Hospital) je glavna otočka bolnica, sa kirurgijom, radiološkim odjelom, oralnom kirurgijom i hitnom pomoći. Nekoliko manjih poduzeća održavaju autobusne i taksi usluge za Stanley i cijeli Istočni Falkland.

Stanley ima i radio stanicu (Falkland Islands Radio Station, FIRS), sjedište je Britanske antarktičke misije, i tjedne novine (Penguin News). Stanley ima dječji vrtić sa jaslicama, uz njega je i botanički vrt, u čijim se staklenicima uzgaja rijetko otočko povrće.

Historija naselja uredi

Prvo naselje i luka na Falklandima bio je Port Louis koji se nalazio nešto sjevernije od današnjeg Stanleya, u Zaljevu Berkeley. Tadašnji guverner otočja Moody, odlučio se za premještanje na lokalitet Port Jackson, koji je preimenovan u Stanley Harbour (nakon ankete). Stanley Harbour imao je dublje sidrište i bolju luku.

Rad na novom naselju započeo je 1843., status glavnog otočnog naselja dobio je 1845. Grad je ime dobio po Lordu Stanleyu, tadašnjem državnom sekretaru za Kolonije i rat.

Trideset oženjenih penzionera iz londonskog Chelsea doselo se u Stanley - 1849., da pomogne naseljavanju i obrani otočja.

Stanley se ubrzo razvio kao remontna luka, prije izgradnje Panamskog kanala, Port Stanley je bio redovno posjećivan od brodova koji su plovili opasnim Magellanovim prolazom. Istovremeno Stanley je bio baza brojnih kitolovaca kojih je bilo dosta u Južnom Atlantiku, a i baza za ekspedicije na Antarktik. Stanley je bio važna stanica za opskrbu ugaljem brodova Britanske kraljevske mornarice.

Zbog toga su se pored njega odigrala jedna od najvećih pomorskih bitaka Prvog svjetskog rata - Bitka kod Falklandskih otoka i bitke kod River Plate u Drugom svjetskom ratu. Avionski promet sa Stanleyom se počeo odvijati letovima hidroplana iz Comodoro Rivadavia (Argentina). Zatim je otvoren aerodrom u Stanleyu koji se ispočetka koristio samo za najavljene letove, i za osiguranje veza s britanskim bazama na Antarktiku. Letovi za Argentinu su ukinuti nakon rata 1982. Od 1993. postoji redovni tjedni let za grad Punta Arenas u Čileu.

Stanley su okupirale argentinske trupe i držale ga u svojim rukama deset tjedana, za vrijeme Falklandskog rata 1982., tad je Stanley preimenovan u Puerto Argentino. Grad je pretrpio znatna oštećenja za vrijeme tog kratkog rata zbog dvostrukog granatiranja i od strane Argentinaca i Britanske mornarice (poginula su tri civila).

Nakon rata, Stanley je doživio rast tako da je danas veći za jednu trećinu.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Stanley (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 3. 04. 2012. 

Vanjske veze uredi