Vikipedija na srpskom jeziku je srpska verzija Vikipedije, slobodne enciklopedije, koja je nastala 16. februara 2003. godine. Ova verzija Vikipedije je 20. novembra 2009. prešla prag od 102.000 članaka. Najveća je inačica Vikipedije na jednom od južnoslovenskih jezika.

Favicon of Wikipedia Srpska Wikipedija
URL http://sr.wikipedia.org/
Komercijalan?Ne
Tip Internetski enciklopedijski projekt
RegistracijaOpciona
Jeziksrpski
Posednik Fondacija Wikimedia
Autor


Varijante

U srpskom jeziku postoje 4 varijante koje imaju jednaka prava. Srpski jezik koristi dva alfabeta, ćirilicu i latinicu, kao i dva "dijalekta", ekavicu i ijekavicu. Kombinacijom dijalekata i alfabeta dobijaju se 4 varijante (ćirilica-ekavica, ćirilica-ijekavica, latinica-ekavica i latinica-ijekavica).

Kada je vikipedija na srpskom jeziku osnovana, koristila je ćirilično pismo i oba dijalekta. Pošto se oba pisma podjednako koriste, činjeni su pokušaji za paralelno korišćenje i ćirilice i latinice. Prvi pokušaj je bio pravljenje bota koji bi vršio dinamičku transliteraciju svakog članka. Napravljeno je oko 1.000 duplih članaka, ali je akcija obustavljena zbog tehničkih problema i članci su izbrisani. Zajednica je odlučila da je model Vikipedije na kineskom jeziku bolji. Posle nekoliko meseci, softver je završen i sada svaki korisnik ima mogućnost da menja varijante koristeći kartice koje se nalaze na vrhu svakog članka. Vikipedija na srpskom jeziku koristi i specijalne oznake (tagove), -{reč}-, za reči koje ne treba da menjaju pismo i dijalekat (imena na drugim jezicima, citati, itd.).

Transliteracija iz ćirilice u latinicu funkcioniše, dok je ekavsko-ijekavska varijanta mnogo složenija i njena implementacija još uvek nije završena.

Zajednica

Od 15. februara 2005. godine članovi Srpske viki-zajednice imaju redovne sastanke u Beogradu (jednom nedeljno). Sastanci su se u početku održavali po restoranima i parkovima, a sada se održavaju u Domu omladine koji Vikipediji na srpskom jeziku daje besplatno prostor. Lokalni ogranak Vikimedije za Srbiju i Crnu Goru je osnovan 3. decembra 2005. godine. Ovaj ogranak Vikimedije je peti po redu u svetu. Nakon razdruživanja Srbije i Crne Gore, ogranak je promenio ime u Vikimedija Srbije.

Automatski uneti članci

Kada je 2006. godine automatski uz pomoć bota korisnika Miloša Rančića uneto oko 10,000 članaka o francuskim opštinama, javio se problem u zajednici zbog neslaganja velikog broja članova sa tim procesom. Problem je u tome što je većina naslova članaka na francuskom, a njihov zivorad je išao dosta sporo. Polako se, naporom nekih korisnika koji znaju pravila transkripcije sa francuskog jezika, ovi članci preslovljavaju na srpska imena.

10. oktobra 2006. putem bota korisnika Nikole Smolenskog uneto je 1570 članaka iz Rečnika socijalnog rada za koji je njegov autor Ivan Vidanović dao dozvolu da se objavi na Vikipediji pod GNU licencom.

Vidi još

Spoljašnje veze