Spomenica na rat 1912. godine

Medalju, poznatu kao „Spomenica za oslobođeno Kosovo“, osnovao je 31. oktobra 1913. godine kralj Petar I u spomen na okončanje pobedničkog Prvog balkanskog rata, koji je kao najvredniji rezultat doneo oslobođenje Stare Srbije (Kosova i Metohije). Teritorija je podeljena između Srbije i Crne Gore.

Spomenica na rat 1912./ Spomenica za oslobođeno Kosovo
dodeljuje
Dodeljuje se za U spomen na okončanje pobedničkog Prvog balkanskog rata
Ratni period Prvi balkanski rat
Statistika
Ustanovljen 31. oktobar 1913.

Istorija uredi

Po okončanju Prvog svetskog rata, Pariska mirovna konferencija 1919. godine odobrila je stvaranje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca proglašene 1. decembra 1918. godine. Pre toga, Kraljevina Crna Gora je već bila ujedinjena sa Kraljevinom Srbijom.

Medalja je dodeljivana oficirima, podoficirima i vojnicima srpske vojske, a dobila su je i građanska lica i medicinsko i administrativno osoblje koje je učestvovalo u ratu protiv Turske.

Medalja je nošena o traci sa šest puta ponovljenom srpskom trobojkom (crveno-plavo-belo).

Izvori uredi





Vidi još uredi


  Odlikovanja Kneževine i Kraljevine Srbije
Orden Takovskog krstaOrden Svetog kneza LazaraOrden Miloša VelikogKarađorđeva zvezdaOrden Svetog SaveOrden belog orlaOrden kraljice NatalijeOrden kneginje NatalijeOrden Crvenog krstaMedalja za zasluge Crvenog krstaMedalja za vojničke vrline (Kraljevina Srbija)Medalja za uspomenu na izbor Petra I za kralja Srbije i povratak dinastije KarađorđevićaMedalja za građanske zaslugeMedalja za hrabrost (1913)Medalja za revnosnu službu (1913)Medalja za hrabrost (1912)Krst milosrđa (Kraljevina Srbija)Spomenica na rat 1912. godineSpomenica na rat 1913. godine