Sonja Heni (nor. Sonja Henie;; 8. april 191212. oktobar 1969.) bila je norveška klizačica i glumica. Osvojila je tri zlatne medalje na Zimskim olimpijskim igrama, bila je deset puta svetska prvakinja, i šest puta bila evropski šampion. Po broju osvojenih medalja niko ni do danas nije uspeo da je stigne, tako da je Sonja do današnjih dana zadržala titulu najbolje klizačice sveta.

Sonja Heni

Sonja Heni, norveška klizačica

Datum rođenja 8. april 1912.
Mesto rođenja Norveška Oslo, Norveška
Datum smrti 12. oktobar 1969.
Mesto smrti let Pariz-Oslo
Državljanstvo  Norveška
Sportske informacije
Sport Umetničko klizanje
Olimpijski zapisi
Zemlja:  NOR
Umetničko klizanje
Olimpijske igre
Zlato 1928. St. Moric pojedinačno
Zlato 1932. Lejk Plesid pojedinačno
Zlato 1936. Garmišpartenkirhen pojedinačno


Već sa 11 godina plasirala se na Zimske olimpijske igre 1924. u Šamoniju. Tada je osvojila poslednje mesto, a zapisano je da je tokom nastupa bila toliko zbunjena da je par puta otklizala do ograde i tražila savete od trenera koju figuru da otkliza. Četiri godine kasnije sa svojih 15 godina po prvi put je postala svetska prvakinja.

Na sledeće tri olimpijade nikakvi saveti joj nisu bili potrebni, jer je Heni ubedljivo pobeđivala sve suparnice. Ostala je poznata po tome što je u umetničko klizanje uvela elemente plesa, a prilagodila je i opremu klizača skrativši suknju što je doprinelo lakšem izvođenju figura kao i većoj popularnosti. Danas se za Sonju smatra da je bila klizačica koja je odredila smer ženskog klizanja i učvrstila popuralnost tog sporta. Osim klizanja Sonja se takođe bavila i tenisom.

Posle Olimpijade 1936 Heni je prešla u profesionalce, pa je počela da nastupa po revijama i predstavama. Osim u sportu bila je uspešna i kao glumica, pa je za života a i posle njega bila jedna od najvoljenijih osoba u Norveškoj, a poznata i voljena u celom svetu.

Reditelj Dušan Makavejev snimio je film 1972. godine koji nosi naslov Nedostaje mi Sonja Heni.